Kulağımızı temizlemek için kullandığımız kulak çubukları mantardan işitme kaybına birçok probleme yol açıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Baylançiçek kulak çubuğunun zararlarını anlattı






Kulak kirini temizlemek için çoğumuz kulak çubuklarını kullanıyoruz. Ancak kulak çubuğunun yol açacağı olası tehlikeleri çoğumuz bilmiyoruz. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Baylançiçek, normalde kulak kepçesindeki kıvrımlı yerlerin temizlenmesi amacıyla üretilen kulak çubuklarının, kulak kanallarının içini temizlemek amacıyla kulağın derinliklere sokulması durumunda mantardan kulak zarında delinmeye, enfeksiyondan işitme kaybına kadar birçok hastalığa yol açabileceğini belirtiyor.


Dış kulak yolunda çizik ya da zedelenme meydana geliyor

Özellikle yaz aylarında havuz, deniz ve duş esnasında suyla temas artarken; kulağını sık sık temizleme ihtiyacı hissedenler ve kulak çubuğuyla karıştıranlar, dış kulak yolunda gözle görülmeyen bazı çiziklere, zedelenmelere yol açabiliyor. Bu zedelenmeler ve çatlaklar da kirli maddelerin dış kulak yolunda iltihaplanmasına neden olabiliyor. Bu nedenle kulak çubuğu kullanırken dikkat etmek gerekiyor.


Kirler daha da dibe itiliyor

Dış kulak yolu kahverengi bir salgı yapar, bu salgı dış kulak yolumuzu enfeksiyonlardan korur. Bu salgı normal şartlar altında dış kulak yolu tarafından dışarı atılıyor. Dışarı atılmasında problem olması durumunda ise bu salgı içeride birikebiliyor. Kulak çöpüyle o salgıyı temizlerken dikkat edilmezse daha derinlere itilerek dış kulak yolunun tıkanmasına sebep olabiliyor.


İşitme kaybına yol açabiliyor

Kulak doğal yapısı gereği kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir. Kulak kirleri sanılanın aksine kulak için aslında faydalıdır. Kulak çubuğu ile bilinçsizce bu faydalı kirlere müdahalede bulunmak kulak tıkanıklıklarını hatta işitme kaybını beraberinde getirebiliyor.


Kulak zarında delinme meydana gelebiliyor

Kulak zarı kulağın yaklaşık 2.5-3 santim ilerisinde yer alıyor. Ani ve aşırı basınç değişikliklerinin yanı sıra, patlama, aşırı ses, travma, tokat atma ve darp gibi sebeplerle delinebilen kulak zarı, kulak çubuğu ve şişle kulağı kurcalama sonucunda da aynı sorunla karşı karşıya kalabiliyor. Bu nedenle özellikle havuz, deniz ve duştan sonra nazikçe kulağın nemini almak yeterli olur.


Mantara neden olabiliyor

Kulak çubukları normalde kulak kepçesindeki kıvrımlı yerlerin temizlenmesi amacıyla üretiliyor. Kulak kanallarının içini temizlemek için bilinçsizce derinliklere sokulması kulağın kendi kendini doğal yoldan temizleme mekanizmasını bozuyor ve 'buşon' denilen yapılar ortaya çıkıyor, suyla temasta ise mantar gelişimine neden olabiliyor. Kulak çubukları kulağımızda temizlik olarak sadece en dış kısmın nemini almak ya da kurulamak amaçlı kullanılabilir. Ama kulak kiri nedeniyle kulakta bir tıkanma olduğunda KBB uzmanı tarafından kirin temizlenmesi en doğrusudur.