Çoğu kişi için beslenme alınan kalori ve besin öğelerinden ziyade karın doyurmaktır, böylelikle kilo artışı ve dolayısıyla sağlık sorunlarını da etkilemekte. Volümetrik diyet, günlük almanız gereken kalori miktarına göre daha fazla besin tüketerek tokluk hissinizin arttığı bir diyet programıdır.

Volümetrik diyette besinlerin lif ve su içeriği önemlidir, hacmen büyük besinlerin tüketimi tokluk hissini artırmaktadır. Bu programda besinler kalorilerine göre değil yoğunluk derecelerine göre sınıflandırılmakta.


Volümetrik diyette besinler 4 gruba ayrılır


1.Çok düşük yoğunluklu besinler; glisemik indeksi düşük sebze ve meyveler, et sulu çorbalar, light süt ve süt ürünleri


2.Düşük yoğunluklu besinler; tahıllar, az yağlı et, az yağlı peynir, tam tahıllı ürünler, kurubaklagiller


3.Orta yoğunluklu besinler; glisemik indeksi yüksek sebze ve meyveler, yağlı et, yağlı peynir, dondurma


4.Yüksek yoğunluklu besinler; beyaz unlu mamüller, çikolata, kuruyemişler, yağlı besinler


1. ve 2. gruba ağırlık vermek, 3. ve 4. gruptaki besinleri minimumda tüketmek volümetrik diyetin esaslarını oluşturuyor.




Volümetrik diyetinfaydaları

*Kalbe dost bir diyetprogramıdır, lif tüketiminin artması dolayısıyla kalp sağlığını da olumluetkilemektedir.

*Lifli beslenme vekilo kaybı ile şeker hastalığı riskini minimuma indirir.

*Sindirim sisteminidüzenler, barsak sağlığını korur.

*Kanser savaşçısı birprogramdır. Özellikle kolon kanserine karşı koruyucudur.

*Kan basıncınıdüzenler, tansiyon hastalarında olumlu etkisi vardır.


Volümetrik diyetkuralları



Volümetrik diyetmeyve, sebze, az yağlı çorba, yağsız et, yumurta, az yağlı süt ve süt ürünlerive kurubaklagil ağırlıklı bir programdır.

*Her öğünyemeklerinizin yanında sebze, salata tüketin



*Her ana öğünöncesinde az yağlı çorba tercih edin.



*Ara öğünlerde meyvetercih edin.



*Kahvaltınıza 1yumurta ilave edin, yumurta hem tokluk hissini artırır hemde iyi bir proteinkaynağıdır.


*Sabahları ekmeğinizetereyağ sürmeyi seviyorsanız bunu labne peyniri ile yer değiştirin.



*Süt ve yoğurdunuzu azyağlı tercih edin.



*Yemeklerinizesıklıkla sos olarak ketçup mayonez kullanıyorsanız ketçup yerine kendinizdomates sos hazırlayın, mayonez yerine yoğurtlu baharatlı soslar deneyin.



*Ekmeğinizi tambuğday, tahıllı olarak tercih edin, kek ve kurabiyelerinize beyaz un yerine tamtahıllı, kepekli veya yulaf unu kullanın. Pirinç pilavı seviyorsanız yerinebulgur pilavı deneyin.



*Yemekleriniz öncegözünüzü sonra midenizi doyurmalı, servis tabağınızın yarısından çoğunu sebzeveya salata ile doldurup yanında protein veya karbonhidrat içeren besinlerdentüketin.



*Lif oranı ve sumiktarı yüksek olan sebzeleri tercih edin.



*Meyve ve sebze suyuyerine meyve ve sebze tüketmek lif içeriği nedeniyle tokluk hissiniartıracaktır.



*Haşlanmış mısırıtüketmektense patlamış olarak tüketmek tokluk hissini artıracak.



*Makarna, pilav, hamurişleri tüketirken yanına sebze veya salata ilave etmek yoğunluğuetkileyecektir.