Uluslararası Af Örgütü: Dünya, Suriyelileri yalnız bıraktı
21 Kasım 2014, Cuma
Londra merkezli Af Örgütü, uluslararası toplumu da dünyanın son 20 yılda karşılaştığı en büyük mülteci krizi karşısında Türkiye’ye yeterince destek olmamakla eleştiriyor.
Mültecilerin yalnızlığa terk edildiğini, uluslararası toplumun Türkiye’ye kaçan, artan sayıdaki Suriye’den gelen mülteci ile başa çıkma konusunda başarısız olduğunu dile getiriyor. Bölge ülkeleri Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır, Suriyeli mültecilerin yüzde 97’sini barındırırken, Almanya’nın 29 bin kişiye kapısını açtığı, Kanada’nın ise sadece 200 kişiyi kabul etmeyi taahhüt ettiğini hatırlatıyor. Türkiye’nin eylül ayında üç gün içinde Kobani’den 130 bin kişiyi kabul ettiği, bunun Avrupa Birliği ülkelerinin Mart 2011’den bu yana topraklarına aldığı Suriyelilerden daha fazla olduğunu vurguluyor. Raporda bu ‘içler acısı’ durum şu ifadelerle tenkit ediliyor: “Dünyanın uzun bir süredir tanık olduğu en kötü mülteci krizine uluslararası toplumun verdiği cevap tam anlamıyla utanç verici. Birleşmiş Milletler’in yaptığı fon çağrıları karşılanmamakta ve mültecilere sağlanan yerleştirme ve insani kabul kotaları ne yazık ki oldukça yetersiz kalmakta. Uluslararası toplum Suriye’den gelen mültecilerin ihtiyaç duyduğu desteği vermemiş ve samimi bir sorumluluk paylaşımı altına girmemiştir.”
Rapora göre; her ne kadar Türkiye, Suriye’den gelen mülteciler için resmi olarak ‘açık kapı’ politikası uygulasa da sınır geçişleri sadece pasaportu olan veya ‘acil tıbbi ve insani ihtiyaçları olan’ mültecilere açık. Türkiye sınır görevlileri Suriyeli mültecilere yönelik, ölümlere ve savaş alanına geri itilmelere yol açacak şekilde yasa dışı güç kullandı. 8 ay içerisinde en az 17 kişi sınırdan geçmek isterken öldürüldü. Mültecilerin hukuki olarak çalışmalarına izin verilmiyor. Düzensiz işler, onları işverenlerin sömürüsüne karşı savunmasız bırakıyor.