Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alparslan Dilsiz, diş ve diş eti hastalıklarının birçok genel kronik hastalığa neden olduğunu belirterek, "Diş fırçalama süresi önemli. En az 3 dakika olmalı. Bu süreyi uzatabilmek için diş fırçalarken sevdiğiniz müzikleri dinleyin" dedi.







Dilsiz, ağız ve diş sağlığının önem arz ettiğini belirtti. Ağız sağlığına önem verilmezse var olan diş ve diş eti hastalıklarının çeşitli kronik rahatsızlıklara zemin hazırlayabileceğini anlatan Dilsiz, saglik bakanligi'nın ağız ve diş sağlığı bakımından, sağlıklı bir toplumun gelişebilmesi için, önemli atılımlar yaptığını vurguladı.
Dilsiz, genel sağlık durumunda olduğu gibi ağız ve diş sağlığıyla ilgili problemler yaşanmaması için tedaviden çok koruyucu önlemlere dikkat edilmesini önererek, bireylere doğru ve düzenli diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması ve yılda en az iki defa düzenli olarak diş hekimine gidilmesi gerektiğini söyledi.


"DİŞ MACUNUNDA FARKLI MARKALAR KULLANILMALI"
Diş fırçası seçimi ve doğru kullanımının da önemli olduğunun altını çizen Dilsiz, şunları kaydetti:

"Diş fırçaları, ağzımıza uygun olacak şekilde seçilmeli. Uzunluğu yaklaşık üç dişimizi kaplamalı. Çok sert kıllı fırçalar tercih edilmemeli ve fırça kılları bozulan fırçalar 3-4 ayda bir yenileriyle değiştirilmeli. Diş macunu olarak kişinin hoşuna giden ve kaliteli, bilinen ürünler tercih edilmeli. Bir marka diş macunu bittiğinde, farklı bir marka diş macunuyla devam edilmelidir. Diş macunu, diş fırçası kılları üzerine bir nohut büyüklüğünde konulmalıdır. Günlük ağız ve diş sağlığı için fırça, macun ve diş ipi haricinde farklı bir ürün tavsiye etmemekteyiz. Farklı ürün kullanmak isteyenler, bu ürünleri kullanıp kullanmaması gerektiğini diş hekimiyle paylaşmalıdır."


EN AZ İKİ KEZ FIRÇALANMALI

Doç. Dr. Dilsiz, diş fırçalama süresinin çok önemli olduğuna değinerek, "En az 3 dakika olmalı. Bu süreyi uzatabilmek için diş fırçalarken sevdiğiniz müzikleri dinleyin. Bireyler bir şarkı dinleme süresi boyunca dişlerini fırçalamaları gerekiyor. Diş fırçalarken sevdikleri müzik parçalarından herhangi birini başlangıcından sonlanıncaya kadar dinlenmelidir" diye konuştu.

Akşam yatmadan önce ve sabah dişlerin fırçalanması gerektiğini belirten Dilsiz, bireylerin günde en az iki kez diş fırçalamasını önerdi.

Ağız ve diş sağlığının sürdürülebilirliği için bilgi kaynaklarının ulaşılabilirliğine ve fazlalığına dikkati çeken Dilsiz, "Ağız ve diş sağlığı konusunda bilgi kirliliği var. Yılda en az iki kere diş hekimine genel bir kontrol muayenesi olunmalı. Böylece hem sorulara bilimsel cevap bulunacaktır hem de olası diş problemlerinin önüne geçilebilecektir" ifadelerini kullandı.