kayseri escort ankara escort izmir escort antalya escort bursa escort istanbul escort

Etiketlenen üyelerin listesi

Toplam 9 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 9 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #1
    ELiF - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Title
    Üyelik tarihi
    03.Şubat.2014
    Mesajlar
    10,477
    Mentioned
    96 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Hangi Balık Ne Zaman Yenir?

    Hangi Balık Ne Zaman Yenir?

    Çipura: Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygın olan çipuraya seyrek de olsa Marmara’da da raslanır. Ege’de Kasım, Akdeniz’de ise Ekim ve Aralık ayları arasında üreme mevsimine girer. Boyları ortalama 25-35 cm. arasındadır.
    Eti az kılçıklı, sert ve beyaz olan çipura Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biridir. Özelikle ızgarası çok lezzetli olur. Temmuz-Ağustos ayları balığın en lezzetli olduğu dönemdir.



    Marmara Denizi’nde bulunan gümüş balıkları üremek için Nisan ayının sonlarında Karadeniz’e geçer, sonbaharda ise geri
    En fazla 20 cm. uzunluğa ulaşan gümüşün özellikle una bulunmuş tavası lezzetli olur.



    Hamsi sürüleri Eylül ayı sonlarında Azak Denizi’nden Doğu Karadeniz’e göeç eder. Ekim ayının ikinci haftası av mevsimi açılır. Göçlerini batıya doğru sürdüren hamsi sürüleri Kasım ayı ortalarından itibaren Marmara Denizi’nde görülmeye başlanır.
    Ortalama boyu 18 cm kadar olan hamsilerin eti yağlı ve lezzetlidir Izgarası, tavası ve buğulaması yapılır. Karadeniz mutfağında ise kullanım alanı çok geniştir. Hamsinin en lezzetli olduğu dönem Kasım-Şubat arasıdır.



    Hamsiden sonra en çok avlanan ve tüketilen balık türü olan istavrit türleri genellikle Nisan ayında yumurtlamaya başlar. Yumurtlama süresi türe göre Haziran ile Eylül ayına kadar sürer.
    İstavritin daha çok tavası ve buğulaması yapılır. Ocak-Nisan arası istavritin en lezzetli olduğu dönemdir.



    Daha çok Akdeniz ve Ege’de görülür. Marmara’da yaşayan bazı izmarit sürüleri ilkbakarda Karadeniz’e çıkarlar, sonbahar sonunda tekrar geri dönerler.
    Beyaz etli izmaritin özellikle ızgası çok lezzetli olur. Tavası yapılırken ise oldukça kalın olan derisini çıkarmak gerekir. Özellikle Şubat-Nisan arasında lezzetli olur.



    Kalkan : Nerdeyse tamamen yusyuvarlak olan bu pulsuz balık en çok aranan balıklardan biridir. Esas olarak Karadeniz’de bulunan kalkan balığı nadir olarak Marmara, Ege ve Akdeniz’de de bulunur. 1 mayıs-30 Haziran arası Türkiye’nin tüm karasularında avlanması yasaktır.
    Ortalama boyu 40-50 cm olan kalkan, beyaz etiyle en lezzetli balıklardan biridir. Kalkan, genelde tavada pişirilir, ızgarası, şişi ve buğulaması da yapılır. Yemeden önce derisindeki düğmeler ayıklanmalıdır. Ocak-Nisan arası kalkanın en lezzetli olduğu dönemdir.



    Karagöz : Türkiye’nin tüm denizlerinde bulunur. Ortalama uzunluğu 18-25 cm. kadardır.
    Eti son derece lezzetli olan karagözün tavası, ızgarası ve buğulaması makbuldür. Kiremitte fırını da yapılır. Ekim ve kasım en lezzetli olduğu aylardır.



    Farklı kefal türleri Türkiye denizlerinin hepsinde yer alır. Temelde sıcak ve ılıman denizlerde yaşayan kefalin boyu cinsine göre15 cm’den 90 cm’ye kadar çıkabilir.
    Küçük cinslerinin tavası büyüklerininse buğulaması yapılır. Tütsüsü de lezzetli olan kefalin yumurtalarından tarama ve havyar da yapılır. Haziran-Eylül ayları dışında yılın tümünde lezzetlidir.



    Kılıçbalığı : Genellikle okyanusların ılıman bölgelerinde yaşayan kılıçbalıkları Akdeniz, Ege ve Marmara’da da görünür. Ortalama uzunluğu 1.80 metreden 3 buçuk metreye kadar çıkabilir. Aşırı avlanma nedeniyle kılıçbalıklarının nesli tükenme tehlikeis ile karşı karşıyadır.
    Eti çok lezzetli olan kılıçbalığının özellikle şiş ızgarası tavsiye edilir. Kılıçbalığının en lezzetli olduğu aylar Ağustos ve Eylül’dür.



    Levrek : Akdeniz’de yaşayan levrek sürülerinin önemli bir bölümü ilkbahar geldiğinde Marmara’ya, Marmara’dakiler de Karadeniz’e göç eder. Bu göçler sonbaharda ters yönde tekrarlanır. Her mevsimde, genellikle de Mayıs ortalarından Ekim sonuna kadar avlanır.
    Eti yağsız ve lezzetli olan levreğin en çok tavası, ızgarası ve fırını yapılır. Mezgit gibi Levrek de Şubat-Mayıs aylarında lezzetli olur.



    Lüfer : ‘Boğazın sultanı’ olarak adlandırılan lüfer yaz aylarında Ege’den Marmara’ya ve Boğaz’dan da Karadenize’e çıkar. Llüfer sürüleri, yumurta bıraktıktan sonra Eylül ayının ortalarından itibaren tekrar İstanbul Boğazı’na döner.
    Lüferin özellikle ızgarası çok lezzetli olur. Yılın her ayında tüketilen lüfer, özellikle Ağustos-Eylül arasında lezzetlidir.

  2. #2
    Anarchy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Title
    Forum Üyesi
    Üyelik tarihi
    20.Mayıs.2014
    Mesajlar
    662
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hepsi @ELiF ciğim, hepsi. Rakı olduğunda hepsi de yenir :P

  3. #3
    ELiF - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Title
    Üyelik tarihi
    03.Şubat.2014
    Mesajlar
    10,477
    Mentioned
    96 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)



    Mezgit : Göçmen bir tür olan mezgit kışın Karadeniz’den Marmara’ya göçer. Mart ayında yumurta döktükten sonra Mayıs’ta yeniden Karadeniz’e çıkar.
    Ortalama 30-40 cm. uzunluğunda olan mezgitin eti beyz ve lezzetlidir. Genlikle tava ve haşlaması yapılan mezgit, Şubat-Mayıs aylarında lezzetlidir.



    Orkinos : Ortaklama boyu 2-4 metre ağırlığı da 250 kilogram olan orkinos denizlerin en büyük balıklarındandır. Türkiye sularında Nisan ayı başında Akdeniz’den göçe başlayan orkinos sürüleri Ege ve Boğazlar üzerinden Karadeniz’e çıkar.
    Kırmızı etli orkinosun genellikle konservesi yapılır. Küçük orkinosların kanı akıtılıp tuzlandıktan sonra ızgarası yapılır. En lezzetli olduğu aylar Ekim ve Kasım’dır.



    Palamut boyuna göre çeşitli isimler ile anılır: Palamutvonozu (12-16 cm), kestanepalamudu (16-22 cm), çingenepalamudu (22-28 cm), palamut (28-35 cm), zindandelen (35-40 cm), torik (40-45 cm), sivri (45-55 cm), altıparmak (55-65 cm) ve piçuta (65 cm ve üzeri). Genelde ılıman ve sıcak denizlerde yaşayan palamutlar ilkbaharda yumurta dökmek için sürüler halinde İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e çıkar, Ağustos’ta geri dönerler. Güneyde yaşayan palamut sürülerinin üreme dönemi Nisan-Mayıs, Karadeniz’de yaşayanlaınsa Mayıs-Hazirandır.
    Siyah etli ve lezzetli olan palamutun en lezzetli olduğu döenm Eylül sonundan Şubat’a kadar olan dönemdir. Tavası, ızgarası ve yahnisi tavsiye edilir



    Bir tabağı andıran vücut yapısı ile Akdeniz ve Ege sularında bulunur. Üreme mevsimi Mayıs-Ağustos arasıdır. Eti beyaz ve lezzetli olanpisi balığının tavası, ızgarası, şişi ve haşlaması yapılır. Yılın tamamında lezzetlidir.



    Sardalya : Türiye’nin hemen bütün kıyılarında görünen sardalya sürüleri ilkbaharda büyük sürüler halinde Ege’den Marmara’ya göç ederler ve buradan da Karadeniz’e geçerler. Yine de Akdeniz ve Ege’de göç etmeyen sardalya sürüleri bulunur.
    En lezzetli balıklar arasında yer alan sardalyanın ızgarası, buğulması ve tuzlaması yapılır. Haziran-Eylül arası lezzetlidir.



    Tekir : Vücudunun kırmızı ya da pembemsi rengiyle kolaylıkla fark edilen tekir ya da barbunya, Ege Denizi’nde Mart-Haziran, Akdeniz’de ise Mayıs-Haziran aylarında ürer.
    Genelde 15-25 cm uzunluğundaki tekirin eti çok lezzetlidir. Tavası, ızgarası, kağıt kebabı ve buğulaması yapılır. En lezzetli olduğu dönem Ağustos-Kasım arasıdır.



    Uskumru : Aşırı avlanma nedeniyle uskumru sürüleri son yıllarda Marmara ve Karadeniz’e çıkamadığından göçü sona ermiştir. Türkiye sularında yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Büyüklüğü ortalama 30-35 cm kadardır.
    Eti lezzetli olan uskumrunun ızgarası, tavası, buğulaması ve çirosu makbuldür. Ekim ve kasın en lezzetli olduğu aylardır.

  4. #4
    ELiF - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Title
    Üyelik tarihi
    03.Şubat.2014
    Mesajlar
    10,477
    Mentioned
    96 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Anarchy Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Hepsi @ELiF ciğim, hepsi. Rakı olduğunda hepsi de yenir :P
    No alkol! :)

  5. #5
    Anarchy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Title
    Forum Üyesi
    Üyelik tarihi
    20.Mayıs.2014
    Mesajlar
    662
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Daha iyi bir içecek önerin var mı ki @ELiF cim?

  6. #6
    ELiF - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Title
    Üyelik tarihi
    03.Şubat.2014
    Mesajlar
    10,477
    Mentioned
    96 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Anarchy Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Daha iyi bir içecek önerin var mı ki @ELiF cim?
    Çilekli süt tek favorim :)

  7. #7
    Anarchy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Title
    Forum Üyesi
    Üyelik tarihi
    20.Mayıs.2014
    Mesajlar
    662
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı ELiF Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Çilekli süt tek favorim :)
    Ah sen saf @ELiF. İçindeki çocuğu büyüt artık :P

  8. #8
    ELiF - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Title
    Üyelik tarihi
    03.Şubat.2014
    Mesajlar
    10,477
    Mentioned
    96 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Anarchy Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ah sen saf @ELiF. İçindeki çocuğu büyüt artık :P
    İlerde kemiklerin erimeye başladığında Ah saf elif keşke bende içseydim dersin ama :)
    Karakterim ve kendimle gurur duyuyorum saf olmak güzeldir :) Başka türlüsünü beceremiyorum ben.Neysem o yoldaş :)

  9. #9
    Anarchy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Title
    Forum Üyesi
    Üyelik tarihi
    20.Mayıs.2014
    Mesajlar
    662
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı ELiF Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    İlerde kemiklerin erimeye başladığında Ah saf elif keşke bende içseydim dersin ama :)
    Karakterim ve kendimle gurur duyuyorum saf olmak güzeldir :) Başka türlüsünü beceremiyorum ben.Neysem o yoldaş :)
    Seni sevmemek için insanların bir nedeni olmamalı Elifcim, böyle iyisin. Hep de böyle kal. :) Bu arada konuyu hiç ettik :P

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Benzer Konular

  1. Sen Anlat Karadeniz Ne Zaman Başlıyor, Hangi Kanalda, Saat Kaçta, Hangi Gün
    Konu Sahibi Cedric Forum Yerli Dizi Tanıtımları - Dizi Özetleri
    Cevap: 2
    Son Mesaj : 25.Şubat.2018, 19:50
  2. Hangi Balık Ne Zaman Yenmeli?
    Konu Sahibi Nartaneside Forum Et,Tavuk ve Deniz Ürünleri
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 25.Kasım.2017, 12:38
  3. Hangi Balık Ne Zaman Yenmeli?
    Konu Sahibi BOZKURT21 Forum Et,Tavuk ve Deniz Ürünleri
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 15.Mart.2017, 20:52
  4. Hangi Balık Türleri Hangi Aylarda Tüketilir?
    Konu Sahibi BOZKURT21 Forum Yırtıcı Hayvanlar
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 20.Ağustos.2016, 22:28
  5. Eylül ayında hangi balıklar yenir?
    Konu Sahibi katherinapetrov Forum Et,Tavuk ve Deniz Ürünleri
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 17.Eylül.2014, 18:50

Bu Konu için Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  
gaziantep escort bayan gaziantep escort sesli sohbet seks hikaye onwin venüsbet giriş tipobet365 sahabet karabük escort ordu escort kars escort kocaeli escort izmit escort edirne escort ısparta escort karabük escort manisa escort adana escort
ankara escort ankara escort ankara escort bayan escort ankara çankaya escort kızılay escort kızılay escort ankara eskort ankara escort çankaya escort ankara otele gelen escort kayseri escort istanbul escort avrupa yakası escort çapa escort şirinevler escort avcılar escort beylikdüzü escort