Göreme, Kayseri-Niğde-Aksaray üçgeni arasında Hasan dağı ve Erciyes Volkanlarının zirvelerini aynı
yerden görebilen, "Peri Bacaları" denilen jeolojik oluşumları ile ünlü Kapadokya bu bölgede yer almaktadır.

Bu bölgenin ortasında Nevşehir ili, biraz doğuda turistik bir merkez olan Ürgüp ilçesi kurulmuştur. Bazı yayınlarda "Göreme" sadece Ürgüp-Nevşehir arsında kalan manastır komplekslerinin yer aldığı vadi için kullanılmaktadır. Hisar şeklindeki kayalar ve Peri Bacaları ile dolu çok değişik manzarası, bazen sarp ve boz renkli vadilerinin yanı sıra, çok sayıda manastır tesisi, kilise ve odacıklar ile bunları süsleyen resimler, yer altına doğru metrelerce inen kentsel yerleşim mağaraları bu bölgenin yer yüzünde tek ve karakteristik özelliğini meydana getirmektedir.

İşte bu özellikleri ve jeolojik görünümü ile çok erken devirlerden beri önemli bir yerleşme olmuştur. Mimari ve resim sanatı yönünden, bu bölge hakkında yapılmış olan araştırmalar, değişik ve ilginç diğer konular yanında sadece Hıristiyan sanatını inceleyen eserler olarak kalmıştır.



ARAŞTIRMALARDA GÖREME

Göreme Bölgesini, yaklaşık 200 yıl önce gezen P.LUCAS, burasını büyük bir şehir kalıntısı olarak tanıtmış ve bölgeye dikkatleri çekmişti. Fansız hükümetinin ilgisi sonucu Göreme'ye bir kez daha gönderilen LUCAS, bu gezi sırasında, burasının, sayılarını iki, üç yüzbin olarak tahmin ettiği doğal şekillerle kaplı bir bölge olduğunu beIirtmiştir. XIX.yy.ın ilk yarısında yaptığı gezinin izlenimlerini belirttiği H.von MOLTKE seyahatnamesinde, bölgenin kısa bir tasvirini yapmıştır.

O günün Türk yerleşmesinin yanı sıra, garip diye tanımladığı kaya kiliseleri ve kalelerden bahseder. Sınırlı bir bölgede çalışmış olmasına karşılık, bu araştırmaların en eski (1925) ve geniş kapsamlı olanı Fransız misyoneri G.de Jerphanion'un çalışmasıdır.
Fransız karı-koca M. ve N. Thierry'lerin eserleridir. Bu bölgenin yapıları hakkında yapılan en yeni çalışmalar Marcel Restle ve Yıldız ÖTÜKEN'e aittir