Kimyasal peeling cilt canlandırma sistemi veya cilt yenileme programı olarak adlandırılabilir. Cildin üstteki sorunlu kısmını soyarak atar ve alttan yeni hücrelerin yapılanmasını sağlar. İleri dönemlerde ise cildin destek dokusunu artırır. Böylece cilt daha canlı, gergin, pürüzsüz , yumuşak ve kırışıklıklardan izlerden arınmış bir görünüm alabilmektedir.

Gözenekli cilt yapısı, mat ve solgun cilt, sivilce izleri, çukurluklar, lekeler ve kırışıklıklarda başarılı sonuçlar vermektedir.

Kimyasal peeling tıbbi bir işlemdir, öteden beri Alfa Hidroksi Asitler (AHA), Trikloroasetik asid (TCA) ve Fenol ve türevleri ile kontrol edilebilen oranlarda peeling yani cilt soyma işlemi yapılmaktaydı ancak son zamanlarda özellikle AHA ile yapılan peeling son derece güvenli,etkili ve geniş kullanım alanı buldu AHA den en çok kullanılanlar glikolik, malik, laktik, tartarik ve sitrik asitlerdir.AHA lerin biyolojik aktiviteleri asiditelerine değil biyolojik aktivitelerine bağlıdır.

Derinin boynuzsu tabakası olan stratum corneum tabakasındaki ölü hücrelerin atılmasını, hücrelerin yenilenmesini ve uzun vadede dermisteki kollajen üretiminin artmasını ,yapısının iyileşmesini sağlarlar. AHA şu anda çoğu kozmetik ve dermatolojik durumda kullanılmaktadır. (Kuru cilt, kepeklenme, akne, keratoz, siğiller, kırışıklıklar ve fotoyaşlanma). Ortamdaki pH yükselmesi diffüzyonu azaltırken, pH azalması non-ionize formu ve dolayısıyla diffüzyonu artırmaktadır. Bu yüzden formülasyonlar pH ve konsantrasyonu optimal oranlarda yakalamaya çalışmaktadır. Beta hidroksi asitlerde (BHA) benzer etkileri ile yeni araştırmaların konusu olmuştur.

En yaygın kullanım alanı olan BHA salisilik asiddir. Salisilik asidin en önemli gücü güneş altında da kullanılmasıdır. Özellikle akneli ciltler için hazırlanan temizleyicilerde, cilteki noktaların ortadan kaldırılması için noktasal olarak tatbik edilen ürünlerde yer verilir. Ayrıca birlikte kullanıldığı aktif maddelerin ciltten daha kolay geçmesini sağladığından kullanım alanı geniştir.

Peeling uygulaması kişinin sosyal hayatını engellemez, uygulamadan sonra hafif bir kızarıklık ve ilerleyen seanslarda nadiren hafif soyulmalar olabilir, ancak 2-3 günde kaybolur. Peeling uygulaması ile birlikte güneş koruyucu kullanmak şarttır. Kimyasal peeling tedavisine alınacak kişi AHA içeren ürünlerden günlük olarak sürekli kullanmalıdır. Bu ürünler ile cildin temizliği yapılarak cilt peelinge hazırlanır, ardından bir peeling ürünü ile peeling başlatılır ve güneş koruyucu ve nemlendirici krem ile günlük bakım tamamlanır.

Günlük ürün kullanımı dışında 2-3 haftada bir ofiste daha yüksek oranlarda AHA içeren kimyasal maddeler ile seanslar sürdürülür.Her seansta uygulama süresi veya AHA konsantrasyonu artırılarak, cildin doğal dengesini bozmadan peeling cildin daha derin katmanlarına doğru ilerletilmektedir. %35 konsantrasyonu aşan uygulamalar mutlaka bir dermatolog tarafından uygulanmalıdır.