''Horlama küçük dil ve yumuşak damak bölgesinden geçen hava hareketi ile oluşmaktadır. Uyku bozukluklarının büyük bir kısmında horlama mevcuttur diğer bulgularla beraber eşik eder. Çalışmalar da horlama ve uyku bozukluklarının kilo ile ilişkili oldukları ortaya konmuştur.,,
Kilolarımın sebebi uykusuzluk mu ?
ABD'li 70 bin civarında kadın üzerinde 16 yıldır yürütülen araştırmada, orta yaşlı kadınların düzenli uyku ile kilolarını kontrol altında tutabilecekleri sonucuna ulaşıldı.
Amerikan Epidemiyoloji dergisinde yayınlanan makalede, günde 5 saat uyuyan kadınların 7 saat uyuyan hemcinslerine göre ortalama 15 kilogram daha kilolu oldukları ve yaşlandıklarında aşırı kilolu olma olasılığının yüzde 15 daha fazla olduğu belirtildi.
Diğer bir araştırmada kilo vermekle horlama arasında ilişkişkinin olduğunu gösterildi. Şiddetli horlayan kilolu erkekler de yapılan çalışmalarda her 6-7 kilo vermede horlama giderek azalmakta olduğu ispat edildi.
Bir başka çalışmada çalışma ağır horlayanlarda kalp krizi yüzde 34 daha fazla riske sahip olduklarını, yüzde 40 daha fazla tansiyon riski ve daha fazla inme,felç riski olduğunu tespit etmişlerdir . Çalışmalarda , yaklaşık 13.000 kişilik ankete erkeklerin üçte biri ve kadınların beşte birinin horladığını bildirilmiştir. Normal yaşlanma sürecinde dokuların gevşemesi ve sarkma etkisiyle boğaz kaslarını etkileyebilmekte iken, en büyük katkının aşırı kilo olduğunu tespit edilmiştir. Boyun çevresi yağlanma hava yollarını sıkıştırır ve üst solunum yolu kasları zayıflatır. Bu da horlamaya sebebiyet verir. Ancak horlama zamanla kilonuzu kontrol çabalarına engel olabilir. Uyku bozuklukları nedeniyle , iştah düzenleyen kandaki leptin düzeylerini düşer ve enerji kaybı oluşturarak fizik aktivite kaybına neden olur. Kanda kortizol düzeylerini yükselerek, daha fazla vücudun yağ toplamasına neden olur. Daha fazla egzersiz ve diyet uygulama ile kısır döngü durdurabilir.
Horlamayı engellemek için kendi kendine yardım ipuçları:
• Bir sağlık kontrolü alın Horlamanız tedavi edilebilir. Bir tıbbi durum ile ilişkili olup olmadığını öğrenmek için sağlık kuruluşu ziyaret edin
• Alerji veya hastalıktan etkilenmiş iseniz doktorunuza müracaat ediniz.
• Korumak , sağlıklı bir diyet ve kilo vermek . Sadece birkaç kilo almak bile horlama yol açabilir. Boynun civarındaki yağ dokusu artışı hava yollarını daraltır. dışarıdan serbestçe hava geçişini engeller.
• Yatış pozisyonunuzu düzenleyin. sırt üstü uyumaktan kaçınınız, yerçekimi ile dil ve yumuşak dokular hava geçişini engelleyecek düzeyde geri kaçar, boğaz hava yolu pasajı kapanabilir.Yan uyumayı tercih edin. Özel tasarlanmış yastıklar kullanabilirsiniz
• Yatmadan önce alkol almaktan kaçının. normal bir gece uykusu sırasında kaslar gerginliğini korurken Alkol alımında boğaz içindeki yapılar gevşer budaki Kasların gevşemesi sonrası solunum yolarında kapanma veya daralma olur, tıkanan boğaz yapıları hava geçişini engeller. Bu durum horlamaları daha da şiddetlendirir.
• Sigarayı azaltmak veya içmemek . Sigara dumanı burundaki etlerinde şişmesine ve akıntısına neden olur. Burun tıkalı hale gelirse, bu hava akımı azalır. Burnunuzdan nefes almak zorlaşır.Tıkalı burun horlamaya davetiye çıkarır.
• Yatak odası havası nemli tutun Kuru hava burun ve boğaz yapılarını etkileyerek şişmelere ve tıkanıklığa neden olur. Burnunuzu açık tutun. burun deliklerine okaliptüs içeren merhemler ve burun içini nemlendiren yağlı damlalar ve kremler (zeytinyağı,badem yağı , vazelin vs) sürmeyi deneyin.
• Kafein ve ağır yemeklerden kaçının , yatmadan iki saat öncesine kadar özellikle süt ürünlerinden kaçının.
• Egzersiz veya spor yapın. Kilo kaybı ile yardımcı olmak için fiziksel aktivite için düzenli bir program başlatın. Kilo kaybıyla horlama azalacaktır.
KBB ve Başboyun Cerrahisi Uzmanı -Op.Dr. Ahmet Şirin