Malzemeler


  • 1 adet tavuk 1300 gr civarı
  • 3–4 adet patates
  • 1 su bardağı rende kaşar
  • 1,5 çorba kaşığı margarin
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1/2 lt süt
  • 1 diş sarımsak
  • 1 bıçak ucu muskat
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı margarin



Beşamel sosu nasıl yapıyoruz?
Yağı bir tencerede eritin. Unu ekleyin ve kısık ateşte karıştırarak kavurun. Daha sonra ateşten alın. 5 dk. dinlendirin ve çırparak kaynar sütü ekleyin. Orta ateşte karıştırarak bir kere kaynatın ve sonra da kısık ateşte zaman zaman karıştırarak 10 dk. pişirin.

Yapılışı
Tavuğu tütsüleyin güzelce yıkayın. Haşlama suyuna bir ufak soğan, bir ufak patates, büyük doğranmış bir havuç, varsa bir demet bağlı vaziyette maydanoz sapı, 15–20 tane karabiber, yeterince tuz koyun. Tavuk yumuşayıncaya kadar haşlayın. Düdüklü tencerede 20 dk haşlanabilir. Tavuğu soğumaya bırakın. Patatesleri haşlayın kabuğunu soyduktan sonra iri tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir bardak dolusu kaşar peyniri rendeleyin.


Yemeği yapacağınız borcam kabın dibini ve yanlarını fındık iriliğinde margarin ile yağlayın ve dövülmüş sarımsağı kabın dibine serpiştirin. Derileri ve kemikleri ayrılmış tavuğu küçük parçalar haline getirin ve patateslerle harman edip borcama yayın. 3–5 adet fındık büyüklüğünde margarini de muhtelif yerlere koyun. Hazırlanan ve içine az muskat katılmış sıcak beşameli, tavuk patates karışımının yüzeyine yayın. Üzerini de rende kaşarla kaplayın 200 dereceye ısıtılmış fırının üst katına koyun ve rende kaşarlar eriyene kadar fırında tutun.