Ayak bakımı, kapalı ayakkabılara güvenilerek ihmal ediliyor. Oysa mantarlar, ayak kokusu ve tırnak batmasına karşı bakım çok önemli...
Ayakkabının doğru seçilmesi ayak sağlığının çok önemli bir şartı. Ayakkabı seçerken model ve renkten önce rahatlığa ve ayakkabının doğal malzemelerden imal edilmiş olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Sonradan genişler düşüncesiyle alınan ayakkabılar tırnak batmalarına, ayak mantarına, acılı nasırlara, ayak parmaklarında şekil bozukluklarına, çabuk yorulmaya, bilek burkulmalarına, ayak, bacak ve bel ağrılarına ve ayakta kalıcı deformasyonlara neden oluyor. Ortopedik ayakkabılar ise sadece ayak için değil, bütün vücut için yararlıdır.
Ayakkabı alırken
Ayakkabı alırken, her iki çifti de giyip yürüyerek test etmek gerekir. En uzun parmağımızla ayakkabımızın ucu arasında yarım santim boşluk olmasına dikkat etmeliyiz. Bağcıklı ayakkabılar ayağı daha iyi kavrar ve kan dolaşımını engellemeyecek şekilde ayarlanabilir.
Yumuşacık olsun!
Ayaklarınızı her gün ılık suda bekletin ve uygun bir şampuan ya da sıvı sabunla yıkayarak temizleyin. Ancak suyun çok sıcak olmamasına dikkat edin. 10-15 dakika kalması da yeterlidir. Ayak banyosu bittikten sonra özellikle parmak aralarını çok iyi kurulayın. Aksi takdirde mantar enfeksiyonları oluşabilir. Ayaklarınız çok kurur ise vazelin ya da uygun bir losyon ile yumuşatabilirsiniz. Ancak parmak aralarına losyon sürmeyin bu da yine mantar oluşumuna zemin hazırlayabilir.
Önemli uyarılar
Ayak tırnaklarını düz kesin ve çok kısaltmayın. Tırnakların kenarını kesmeyin, batık tırnaklara sebep olabilir.
Şeker hastaları, kan dolaşımı problemi olanlar ve kalp hastalarının tırnaklarının başkaları tarafından kesilmesi daha doğrudur. Çünkü bu grup enfeksiyona eğilimlidir.
Ayakkabının ayağa göre olması çok önemlidir. Ayakkabı alışverişinizi, ayaklarınızın şiş durumuna denk getirin.
Aşırı yıpranmış ayakkabılarınızı mümkünse giymeyin. Yaptığınız etkinliğine uygun ayakkabı seçin. Mesela koşarken, gündelik ayakkabınızı değil spor ayakkabınızı giyin. Her gün aynı ayakkabıyı kullanmayın.