Diğer bağımlılıkların aksine yemeklerden uzak durma seçeneğiniz yoktur. Bunun yerine yemeklerle duygusal ihtiyaçlarınıza değil beslenme ihtiyaçlarınıza yönelik sağlıklı bir ilişki geliştirmek zorundasınız.
Tıkınırcasına yemenin sağlıksız paternini durdurmak, sağlık ve beslenme için yemeye başlamak ile sağlanabilir. Sağlıklı beslenme, dengeli yemek yeme planları yapmayı, dışarıda yemek yerken sağlıklı ürünleri seçmeyi, diyetiniz için doğru vitamin ve mineralleri aldığınızdan emin olmayı içerir.
Tıkınırcasına yemenin üstesinden gelmek için stratejiler
Stresi yönetin
Tıkınırcasına yemeyi kontrol etmenin en önemli yollarından biri stresi ve diğer ezici duyguları yemek yemeden yönetmenin alternatif yollarını bulmaktır. Bunlar egzersiz, meditasyon, rahatlama teknikleri ve basit nefes egzersizlerini içerebilir.
Günde 3 öğün ve sağlıklı atıştırmalıklar yiyin
Kahvaltı yemek metabolizmanızın çalışmaya başlamasını sağlar. Kahvaltıyı dengeli öğlen, akşam yemeği ve sağlıklı atıştırmalıkların takip etmesini sağlayın. Öğün atlama genellikle günün ilerleyen saatlerinde tıkınırcasına yemeye neden olur.
Eğer evinizde abur cubur, tatlı ya da sağlıksız yiyecekler var ise aşırı yemek yemeye daha çok yakın olursunuz. Buzdolabınızı bu tip yiyeceklerden temizleyin.
Diyet yapmayı bırakın
Açlık diyetleri ya da yoksunluk aşırı yemek yemeye teşvik edicidir.
Egzersiz yapın
Egzersiz sadece sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlamaz aynı zamanda depresyonu ortadan kaldırır, genel sağlığı iyileştirir ve stresi azaltır.
Sıkıldığınızda atıştırmak yerine dikkatinizi dağıtmanın yollarını bulun. Bir yürüyüşe çıkın, bir arkadaşınızı arayın, bir şeyler okuyun, resim yapma ya da bahçe ile uğraşma gibi bir hobi ile ilgilenin.
Vücudunuzu dinleyin
Fiziksel ya da duygusal açlık arasındaki farkı öğrenin.
Yemek yediğiniz zaman başka şey yapmayın. Örneğin televizyon seyretmeyin, telefonunuz ile ilgilenmeyin. Bunlarla ilgilenmemek ne yediğinize ve ne kadar yediğinize odaklanmanızı sağlar.
Bir yiyecek günlüğü tutun
Ne zaman, ne kadar, ne yediğinizi ve yemek yerken ne hissettiğinizi yazın. Ruh haliniz ve aşırı yemeniz arasındaki bağlantıyı bu şekilde görebilirsiniz.
Destek alın
Eğer sağlam bir destek ağı eksikliğiniz var ise tıkınırcasına yemeye yenik düşebilirsiniz. Bir profesyonel olmasa bile konuşmak yardım eder. Ailenizle ya da arkadaşlarınızla konuşun. Mümkünse bir terapiste başvurun.
Tıkınırcasına yeme bozukluğu tedavisi
Aşırı yemek yemeyi durdurmak için pek çok yol vardır ancak profesyonel destek almak tedavi arayışında önemli bir yoldur. Tıkınırcasına yeme bozukluğunda psikiyatristler, beslenme uzmanları, terapistler, yeme bozukluğu ve obezite uzmanları tedavi sunarlar.
Tıkınırcasına yeme bozukluğunun etkili bir tedavisinde sadece belirtiler ve yıkıcı yeme alışkanlığı üzerinde durulmamalıdır. Aynı zamanda duygusal tetikleyiciler, stres, kaygı, korku, üzüntü ve diğer rahatsız edici duygularla başa çıkmada yaşanılan zorluklar da ele alınmalıdır.
Eğer obezite sağlığı ciddi şekilde tehdit ediyorsa kilo kaybı önemli bir hedef olabilir. Ancak diyet yapmak aşırı yemek yemeye katkıda bulunabilir. Bu nedenle kilo kaybı çabaları bir profesyonel tarafından dikkatlice takip edilmelidir.
Tıkınırcasına yeme bozukluğunda terapi ile başarılı bir tedavi elde edilir.
Terapi size kompulsif yemek yeme ile savaşmayı, sağlıksız yeme alışkanlıkları ile sağlıklı alışkanlıkları değiştirmeyi, ruh haliniz ile yemek yeme arasındaki ilişkiyi fark etmenizi ve stres ile baş etme becerileriniz geliştirmenizi sağlar.
Bilişsel davranışçı terapi, tıkınırcasına yemede işlevsiz düşünce ve davranışlar üzerinde durur. Ana hedeflerden biri de duygularla baş edebilmek için yemeği nasıl kullandığınızı fark etmenizdir.
Terapist size tıkınırcasına yemenizde tetikleyicileri tanımanızı, önlemenizi ve bunlarla mücadele etmenize yardımcı olacaktır. Bilişsel davranışçı terapi ayrıca tıkınırcasına yemede beslenme, sağlıklı kilo kaybı ve rahatlama teknikleri hakkında eğitimi içerir.
Kişilerarasıpsikoterapi kompulsif yemede ilişki sorunları vekişiler arası problemler üzerinde durulur. Terapist size iletişim becerilerigeliştirmenize, aile bireyleri, arkadaşlar ile sağlıklı ilişki kurmanızayardımcı olmaktadır. Başkaları ile daha sağlıklı ilişki kurmayı ve ihtiyacınızolan duygusal desteği alabilmeyi öğrenme ile kompulsif yeme daha seyrek ve dahakolay direnilebilir hale gelir.
Sevdiğiniz birinde tıkınırcasına yeme varsa yapmanız gerekenler
Yardım alması için onu destekleyin. Uzun bir süredir tanı almamış ya da tedaviye başlanmamış yeme bozukluğunda üstesinden gelmek daha zordur. Sevdiğiniz kişiyi profesyonel destek alması için teşvik edin.
Yargılamadan dinleyin ve durumuna önem verdiğinizi farkına varmasını sağlayın.
Aşırı yiyenler zaten kendileri ve davranışları hakkında yeterince kötü hissederler. Ders vermek, üzülmek ya da ültimatom vermek tıkınırcasına yiyen için sadece stresi artırır ve onun için durumu daha kötü hale getirir. Bunun yerine bu kişinin sağlığı ve mutluluğunun sizin için önemli olduğunu ve onun yanında olacağınızı gösterin.
Sağlıklı beslenme, egzersiz yapma ve gıdasız stres yönetimi ile iyi bir örnek olun.