Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, kış ayları ile birlikte bunaltıcı havanın daha çok uykuya neden olduğunu ancak fazla uykunun beyne zarar verdiğini ve depresyona yol açabileceği uyarısında bulundu.
Gaziantep Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, kış ayları ile birlikte bunaltıcı havanın daha çok uykuya neden olduğunu ancak fazla uykunun beyne zarar verdiğini ve depresyona yol açabileceği uyarısında bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, kış mevsimi ile birlikte; kapalı, bulutlu, yağmurlu ve bunaltıcı havalarda insanların isteksizleşerek içe döndüğünü ve daha çok uyuduğunu ifade etti. Yetişkinlerin günde ortalama 6-8 saat uykuya ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Nilgün Ulutaşdemir, fazla uykunun stres ve depresyon işareti olabileceğini belirterek şöyle konuştu:
"Kişinin çalıştığı iş durumunda ve gün içindeki yorgunluk durumuna göre uyku süresi değişir. Tavsiye edilen maksimum uyku süresi 8 saattir. 8 saat üzerinde uyumak faydalı olmasından çok zararlıdır denilebilir. Çünkü aşırı uyuyan kişide sersemlik hali ve daha fazla uyuma isteği görülür. Fazla uyumak uyku kalitesini düşürüyor. Bu da hem strese neden oluyor, hem de beyne zarar veriyor. Çeşitli araştırmalar 8 saatten çok uyuyan kişilerin beyin fonksiyonlarının yavaşladığını ve öğrenme becerilerinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini gösteriyor. Ayrıca çok fazla uyumak ya da çok az uyumak insanların stresli olmasına ve daha önemlisi depresyona girmesine neden oluyor."
Ulutaşdemir, düzenli uyku için ağır yemek, alkol, sigara, kahve, çay ve egzersizlerden kaçınılması, uyku öncesi kitaplar okunması, hafif müzik dinlenmesi ve ılık süt içilmesi önerisinde bulundu.