Şair Sait Soysal "Güleyşa" adlı ilk şiir kitabının ardından ikinci şiir kitabı "Kaçış" ile okuyucularıyla buluşuyor.








Otuzlu yaşlarda, Rimbaud'un son nefesinin ifadesi "Allah Kerim" diyerek tedirgin, çekingen başladığı şiir serüvenine ikinci kitabıyla nefes veren Sait Soysal yeni şiirleriyle "Kaçış"ını kitap okurlarıyla paylaştı.


Kent Işıkları Yayınlarından çıkan şiir kitabı ile "Bu kaçış korkudan değil, var olandan kaçış bu. Hakikati, hikmeti bulmaya dönük bir kaçış." diyen Sait Soysal'ın ikinci şiir kitabıyla şiir ve edebiyat dünyasında adını birkaç basamak yükseltmesi bekleniyor.


Şair Soysal, kitabında bilgiyi "sebeb-i gam" gurbeti kaçınılmaz bir kaçış sayarken, insanın kaçış serüvenini Hz. Adem'e kadar götürerek, kaçışını, sunulan, dayatılan cennetten kaçan Adem'in kaçışına benzetiyor ve "Adem onu kazanmamıştır, dolayısı ile de hak etmemiştir. Ve insan bilincini, tercih hakkını, (yasak meyve) kuşanır cennetten sürülür. Dünyaya gönderilir nice eziyetler görür, ölür, öldürülür, ızdıraplar çeker. Sonuçta varacağı en üst nokta neresidir? Kutsal kitaplara göre yine cennet. Yani başladığı noktaya yine geri döner insanoğlu. Ancak arada önemli bir fark vardır. Artık cennetin bilincinde ve farkındadır ve onu kendisi hak etmiştir. İşte kaçış hazır sunulan şey cennet dahi olsa ondan uzaklaşmaktır." Diyor.


Hüznün hakim duygu olarak öne çıktığı şiirleriyle Şair Soysal, şiirlerini gönlünüze sunmadan önce "Dikkat bu kitap bir boş vakit kitabı değildir." sözüyle karşılıyor okuyucusunu. "Boş vakitlerimde kitap okurum" diyenlere gönderme yapar gibi.


Ve şiirleri ki bitmez okuyup sona geldiğinizde, kitap yine şairin çok çarpıcı bir sözüyle bitiyor: "Birilerini rahatsız etmeyecekse şiir ne işe yarar ki."


SAİT SOYSAL KİMDİR


1980 Maraş doğumlu. Batman'dan göç etmiş bir ailenin 7 çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. İlk, Orta ve lise öğrenimimi Batman'da tamamladı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Öğretmenlik hayatına Baman'da devam ediyor. Hali hazırda "İkinci Yeni Şairlerinde Din ve Medeniyet Algısı" başlıklı master tezi üzerinde çalışıyor. 'Güleyşa' adlı ilk kitabının ardından 'Kaçış' adlı ikinci kitabıyla okuyucu karşısına çıkıyor. Üçüncü kitabının hazırlığında olan Soysal'ın şiiri, hüzün ve öfkeden besleniyor. Saldırgan bir şiir dili kullanan Şair bunu "Etrafımda sürekli ölümler görerek büyümüş bir çocuk olarak bir böceğin bir çiçeğin güzelliklerinden bahsedemezdim" diyerek gerekçelendiriyor.