Etkinlikte, çeşitli şehirlerden 20 yazar hikayeciliğe ilişkin deneyimlerini 3 gün boyunca meraklılarıyla paylaşacak. Edirne Valisi Duruer: - "Destansı tarihimizi gelecek nesillere aktarmak bizim en önemli vazifelerimizden biridir"





1. Meriç Hikaye Günleri'ne katılan 20 yazar, hikayeciliğe ilişkin deneyimlerini 3 gün boyunca meraklılarıyla paylaşacak.

Edirne Valisi Hasan Duruer, valilik tarafından Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, insan hayatının "hay" nefes almak ile başlayıp "huy" ile bittiğini söyledi.


Hay ve huy arasında geçen zamanın nasıl geçtiğinin önemli olduğunu belirten Duruer, "İnsanlara nasıl faydalı olabiliyoruz, bu hayatı nasıl anlamlı kılabiliyoruz ve insanlara ne verebiliyoruz? Eğer bunun hikayesini yazabilirsek ve hikayecilerimizin yazdığı kanaatindeyim, kendimizi başarılı olarak adlandırırız" diye konuştu.


Hikaye günlerinin uluslararası olmasının arzulandığını belirten Duruer, hikaye günlerinin gençlerde farkındalık meydana getireceğini, gençleri geleceğe hazırlayacağını ve kente kültür-sanat adına hareketlilik getireceğini kaydetti.


Edirne'nin hikayelere ve romanlara konu olacak ve olmuş destansı bir tarihi bulunduğunu aktaran Duruer, "Destansı tarihimizi gelecek nesillere aktarmak bizim en önemli vazifelerimizden birisidir" dedi.


Etkinliğin koordinatörü şair ve yazar Ercan Yılmaz da yazarların etkinlik boyunca geldikleri şehirlerin hikayelerini anlatacaklarını söyledi.


Etkinliğin bir anlamda şehirlerin konuşması ve söyleşmesi anlamına geldiğini ifade eden Yılmaz, "3 gün boyunca düzenlenecek etkinliklerin Türk hikayeciliğine katkıda bulunacağını düşünüyorum. Edirne gibi kadim, kültür-sanat ile yüzyıllardır var olan bir şehirde estetik medeniyetimize hikaye günlerinin katkıda bulunacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından yazarlar Hüseyin Su, Recep Şükrü Güngör, Mukadder Gemici, Bahtiyar Aslan ve Salih Zengin, "Mustafa Kutlu'nun Hikayeciliği" panelinde bilgi verdi.


Yazarlar etkinlik süresince Ömer Seyfettin, Sebahattin Ali, Sait Faik Abasıyanık ve Memduh Şevket Esendal hikaye atölyelerinde hikaye ve hikayeciliğe ilişkin tecrübelerini paylaşacak.


"Bir Şiir, Bir Hikaye", "Büyübozumu: Yaratıcılık, Yazarlık", "Hikayenin Hikayesi", "2000'ler sonrası Türk Hikayeciliği" konulu panellerin de düzenleneceği etkinlik, 28 Ekim Pazartesi sona erecek.