Solucan Beyni ile Çalışan Robot!
Bilim adamları bir Lego robotuna solucan beyni yerleştirdiler ve robot çalıştı.
Bilim adamları bir Lego robotuna solucan beyni yerleştirdiler ve robot çalıştı…
Birçok bilim insanına göre beyin sadece elektrik sinyalleri yayan ve toplayan bir sistem. Bu bilim insanlarının geliştirdikleri teorilere göre eğer biz bu sinyalleri kategorize edebilirsek bir varlığın beynini bilgisayar sistemlerine de adapte edebiliriz. Böylece beynini adapte ettiğimiz varlık ve anıları sonsuza kadar yaşayabilir. Bu teori bize Johnny Deep 'in oynadığı bir bilim kurgu filmi olan Transcendence 'den oldukça tanıdık geliyor. Bu teorinin sadece bir bilim kurgu filminde gerçekleşebileceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Bilim adamları bu teoriyi bir solucan beyni ile gerçekleştirdiler. Beyin sistemi en basit canlılardan biri olan yuvarlak solucanların gen haritaları ve sinir sistemi mekanizmaları daha önce defalarca incelenmişti. Oldukça basit bir sisteme sahip olan bu canlı ile çalışmalarına başlayan bilim adamları hayal edilmesi bile güç bir sonuç elde ettiler. OpenWorm adlı bir proje kapsamında, bir yuvarlak solucan beyninin her bir sinir sistem parçası yani neronları bir bilgisayar yazılımı ile simüle edildi. Yapılan simülasyon çalışmasının ardından lego parçaları ile yapılan oldukça basit bir robota bu simülasyon uygulandı ve bu lego robotun hareket edebildiği ve çalışabildiği saptandı. Bilim adamları ayrıca sensörler sayesinde çevresini tanıyabilen bu robotun hareketlerinin bir yuvarlak solucanın hareketlerine benzediğini de saptamışlar.
Bilim dünyasında çığır açabilecek bir projeyi tamamlayan bilim adamları bu uygulamayı farklı canlılar üzerinde de gerçekleştirmeyi planlıyor. Projenin başarıyla sonuçlanmasının ardından bilim dünyasında en çok tartışılan konu, insanların böyle bir proje için denek olarak kullanılmasının etik olup olmayacağı oldu. Bir bilim kurgu filmini andıran bu projenin başarılı bir sonuca ulaşmasının etkisi bir hayli uzun süreceğe benziyor.