Tek memede veya iki memede dolgunluk ve huzursuzluk hissi, ağrılı şişlik mevcuttur.


Hafif türlerinde şişlik olmadan hafif bir ağrı ve hassasiyet olabilir. Sık rastlanan bir durum olup 30-50 yaş grubundaki kadınların yaklaşık % 60’ını etkiler. Nadiren menapoz sonrasında rastlanır. Habis değildir ve kanserleşmezler.





Fibrokistik meme hastalığının başka adları var mıdır?


Fibrokistik meme hastalığı; meme displazisi, fibrokistik meme durumu, kronik kistik mastit, diffüz kistik mastopati veya iyi huylu meme hastalığı olarak adlandırılmaktadır.




Fibrokistik meme hastalığı neden olur?


Bu hastalık meme bezinin hastalığıdır. Meme bezinin etrafında yağlı doku mevcuttur.


Meme dokusunda salgı yapan hücreler ve bu hücrelerin yüzeyindeki epitelyal hücreler bulunmaktadır. Bu durumun oluşumuma normal adet siklusu içindeki meme dokusunu büyüten östrojen ve projesteron hormonları zemin hazırlar.


Meme dokusu üzerine ayrıca, prolaktin, büyüme hormonu, insülin ve tiroid hormonunda etkisi vardır. Bu hormonlar östrojen ve projesteron’un etkilerini arttırabilir.


Ergenlikten menapoz dönemine dek, her adet döneminde meme kanalları içine sıvı ve hücresel artıklar dolar.




Fibrokistik meme hastalığı tek memede mi olur?


Sıklıkla iki memeyi birden ilgilendiren bir durumdur. Tek memede başlasa dahi, zaman içinde diğer memede de aynı şekilde başlar ve iki memenin birden hastalığı şeklini alır.



Fibrokistik meme hastalığının tanısı neden önemlidir?



Fibrokistik meme hastalığında ele kitle gelmesi nedeni ile meme kanseri ile karışabilir.



Fibrokistik meme hastalığının belirtileri nelerdir?



Meme ağrısı


Memede huzursuzluk


Memede dolgunluk hissi


Meme ucunda batma hissi


Adet dönemi başlangıcında yakınmalarda artma


Memede düzensiz kitlelerin ele gelmesi


Mamografiyi değerlendirmek zorlaşır


Bazen tanıda ayrım için biopsi gerekebilir.






Fibrokistik meme hastalığı olan kişiler ne yapmalı?


Fibrokistik meme hastalığı olan kadınlar, memenin hormonların etkisi altında aşırı yoğun ve ağrılı olması nedeniyle, genellikle kendi kendilerine muayene yapamazlar.


Hormonların meme üzerindeki etkisinin en az olduğu dönem olan adetin başladığı günden itibaren 7-12 günler arasında (ortalama 10 gün), ayna karşısında kendi kendine muayene yapmak yararlı olur. Bu muayenede sırasında, memeyi saat yönünde çepeçevre muayene etmek ve her iki koltukaltı bölgesini şişlik açısından yoklamak yararlı olacaktır. Memesi çok ağrılı olan kadınların banyo sırasında memeleri sabunlu iken, kendi kendilerine muayene etmeleri daha az ağrılı olabilir.


Bu muayene sırasında bir önceki aya oranla farklı bir şişlik oluşumu, var olan şişliklerde bir artış olması, iki memenin var olan eşitliğinin bozulması gibi durumlarda, bir Genel Cerrahi Uzmanı’na başvurmakta yarar vardır. Risk grubundaki hastaların ortalama olarak 6 aylık aralıklarla doktor kontrolünde olmaları yararlı olacaktır.


Bu kadınlarda genellikle 35-40 yaş arasında ilk (baseline) mamografi yapılması ve 40 yaşından sonra ise yıllık aralıklarla meme ultrasonografisi ile birlikte mamografinin tekrarlanması önerilir.