Osmanlıca Klavye Üretildi
Son günlerde mecliste, televizyonlarda hatta sokak ararlında konuşulan bir gündem maddesi buluyor. Bu güncel olaylar karşısında insanlar hangi tarafın haklı olduğuna karar vermekte son derece zorlanmış görülüyor. Bu yıldan itibaren gençlerimizin müfredatına zorunlu Osmanlıca dersi de eklendi. Ancak bu uygulama kimi kişilerin tepkisini aldı. Tepkilere rağmen yaklaşık yüz yıl önce kullanmayı bıraktığımız bu yazı dilini; ileride nüfusumuzun çoğunluğu öğrenecektir.
Klavyenin Ortaya Çıkış Hikayesi
Isparta’da Kur’an basımı yapan bir şirket Osmanlıca klavyesi üretimine başladı. Şirketin müdürü olan Ali Yıldız; yaptığı açıklamada tek farkın Latin alfabesi yerine kullanılan Arap alfabesi olduğunu belirtti. Kouşulan dilin hala Türkçe olduğunu söyleyen Yıldız; son yıllarda Osmanlıca’ya olan rağbetin arttığını, binlerce kişinin Osmanlıca öğrenmek için kurslara başvurduğu beyan etti.
Osmanlıca klavye hakkındaki ilk girişim bu değil. Türk Standartları Enstitüsü; 2006 yılında bu konuyla alakalı bir taslak hazırlamış. Bu taslağı inceledikten sonra Osmanlıca klavye üzerinde durduklarını söyleyen Ali Yıldız; Osmanlıca kelimeleri yazarken zorlanmayacaklarını belirtti. Bunun nedeni olarak Osmanlıca harflerini dağılımını F ve Q klavyelere göre yaptıklarını söyledi.
Osmanlıca klavyenin patentini de aldıkları söyleyen Ali Yıldız; yaklaşık bir yıldır piyasada olan bu klavyeye olan yoğun ilgiden söz etti. Geçen yıl ilk etapta dört bin klavye ürettiklerini de sözlerine ekleyerek; liselerde başlatılan zorunlu Osmanlıca dersi ile taleplerin gitgide artacağını sözlerine ekledi