Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümün ardından kırsal alanda yapılacak dönüşüm projelerinde köylülere de kira yardımı yapacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın projesiyle köydeki vatandaş da kenttekiler kadar kira yardımı alacak. Bakanlık kırsal dönüşüm kapsamında Kütahya'daki Kureyşler Köyü, Kahramanmaraş'taki Gücüksu Köyü ve Karaman'daki Güldere Köyü pilot olarak belirledi.
OTANTİK KÖYLER SEÇİLECEK
Son aşamaya gelen çalışmalar kapsamında yöresel dokuyu ve kimliği de yansıtan kırsal dönüşüm çalışmaları yapılacak. 2017 yılı sonuna kadar Türkiye genelinde Köy Tasarım Rehberi hazırlanacak. Bakanlık proje kapsamında Kalkınma Bakanlığı ile görüşmeler yaparak kırsal dönüşüm için 2015 yatarım programına 25 milyon liralık proje teklifi yaptı.
KREDİ VEYA KREDİ YARDIMI
Kırsal alanlarda, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılacak dönüşümlerde; riskli yapı tespitinin yapılması veya riskli alanın ilan edilmesi halinde her bir bağımsız birim için konut veya işletme yapılması amacıyla kredi veya kira yardımı verilebilecek. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile öngörülen dönüşüm projeleri özel hesabından kullanılmak üzere kaynak aktarılabilecek. Hak sahipliği, yer seçimi, kredilendirme, borçlandırma, yapım, tapu, temlik ve tescil gibi işler gibi konular yönetmelikle düzenlenecek. Yetkililer, "Kırsal alanlarda ekonomik ve teknik bilgisizlik nedeniyle ortaya özensiz ve dikkatsiz yapım teknikleri çıkıyor. Bu da kullanılan malzemelerin cinsini ve kalitesini etkiliyor. Köylerdeki yapılar bu nedenle olası afetlerden zarar görebiliyor" bilgisini verdi.
İLLERE VERİLEN MİKTAR AKTARILACAK
Köylerde yapılacak kira yardımlarının il sınırına göre belirleneceğine dikkat çeken yetkililer, "İllerde ne veriyorsak kırsalda da onu vereceğiz" dediler. Bakanlık kentsel dönüşüm kapsamında nüfusu 300 binin altındaki yerleşim yerlerinde 425 lira, 500-750 bin nüfuslu şehirlerde 535 lira, nüfusu 750 binden 2 milyona kadar olan şehirlerde 590 lira, nüfusu 2-4 milyon arasındaki şehirlerde ise 640 lira kira yardımı yapıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'de ise kira yardımı 680 lira olarak uygulanıyor. 442 Sayılı Köy Kanunu'na eklenen madde gereği üretilen arsalardan satın alanlara konut ve işletme binası yapımı için kredi verilebilecek. Verilecek kredinin çerçevesi yönetmelikle düzenlenecek. İmar planı bulunmayan ve kırsal özelliğini koruyan parsellerde, ilgili idarenin izniyle taban alanı 50 metrekareyi geçmeyen bodrumu olmayan tek katlı ahşap muvakkat yapı izni verilebilecek. Yeni yerleşim alanlarında internet kafe alanı, köy meydanı, köy konağı, spor tesisi gibi sosyal tesisler yapılacak.