Cinsellik size zevkten çok acı vermeye başladıysa, ortada bir sorun var demektir. Bunu hafife almamalı ve acının kaynağını bulmalısınız.
Cinselliğin var oluş nedeni haz almak olsa da, yapılan araştırmalar, kadınların büyük bir çoğunluğunun yatakta acı çektiğini gösteriyor. Fakat bu acı karşı cinsin verdiği bir acı değil, genelde hastalıkların neden olduğu ağrılar olarak görülüyor. Sebeplerinin yüzde 80’i jinekolojik hastalıklara bağlı olan bu ağrıların nedenleri arasında sadece fizyolojik değil, aynı zamanda psikolojik nedenler de görülebiliyor.
Ağrılı cinsel ilişki yani disparoni’de, cinsel ilişkide birleşme anı geldiğinde vajina girişinde ya da daha derinlerde kasık bölgesinde ağrı, acı, yanma, batma gibi istemsiz durumlar hissediliyor. Ağrılı cinsel ilişki birçok kadının fark etmediği, önemsemediği ya da katlanmak zorunda kaldığı bir durum. Oysa bu durum yanlış yerleşmiş kültürel bir saplantı. Zamanla cinsel ilişkinin sosyal hayatın önemli bir parçası haline gelmesiyle bu sıkıntının çözüm arayışları da arttı. Cinsel ilişkide ağrıyla karşı karşıya kalan bir kadının, öncelikle jinekolog tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Eğer herhangi bir jinekolojik sorun yoksa, bu durumda psikolojik sorunların araştırılması gerekiyor.
Yıllar sonra da görülebiliyor
Ağrılı cinsel ilişki, ilk ilişkiye girildiğinde görülebildiği gibi yıllar sonra da ortaya çıkabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nevzat Melih Gündüz, “Ağrı hemen dış cinsel organ girişinde ise yüzeysel, vajinada ise orta ve rahim ağzı ya da kasıkta ise derin ağrı olarak biliniyor” diyor.
Vajinismus, en önemli nedenlerden biri
Vajinismus, tamamen psikolojik olarak baskı altında kalmış kadınların, çocukluktan itibaren almış olduğu baskı altındaki cinsel bilgiden kaynaklanabiliyor. Bu kişiler, evlenene kadar yasak, ayıp, günah şeklinde cinsel bilgilerle dolduruluyor ve ardından ilk cinsel deneyimlerini yaşamak zorunda kalıyor. Korku ve acı ile panik olarak yaşanılan ilk cinsel deneyim, bir göreve dönüşüyor. Cinsel ilişki ağrısı kaçınılmaz olarak devam ediyor. Bu hastalığın tedavisi psikolojik oluyor ve seanslar şeklinde konunun uzmanlarınca yapılıyor.
Enfeksiyonlar da ağrıya neden oluyor
Dr. Gündüz, “Jinekolojik mantar, bakteri, virüs ve parazit enfeksiyonları yani kısaca mikropların sebep olduğu hastalıklar da genital bölgede ilişki sırasında ağrıya sebep oluyor. Akıntı, yanma, koku, kaşıntı, âdet dışı kanama, şişlik ve kızarıklıklar da sıklıkla karşımıza çıkan bulgular arasında yer alıyor. Enfeksiyonlara bağlı ağrıların tedavisinde ciddi ilaçlar ya da iğneler kullanılıyor” diyor.
Menopoz ve emzirme dönemindeki vajinal kuruluk da ağrılı cinsel ilişkiye sebep oluyor. Bu kuruluk sebebiyle ilişki sırasında tahriş oluşuyor. Yaşanan yanma ve sancı da cinsel ilişkiyi dayanılmaz bir ızdıraba dönüştürüyor. Östrojen hormonu yokluğunda oluşan bu kuruluk durumu jeller ve kremlerle giderilebiliyor.
HPV virüsü cinsel ilişki ile bulaşan genital herpes virüs enfeksiyonu da ilişkide ağrıya neden oluyor. Bu virüsün tedavisi için kremler ve haplarla vücudun savunma sistemini kuvvetlendiren vitaminler verilebiliyor. HPV virüsünden 9-45 yaşına kadar aşı olarak korunmak mümkün.
Vajina yapısı önemli
Yapısal olarak dar vajina ya da perdeli vajina, kalın kızlık zarı, kısa vajina da ağrılı cinsel ilişkiye sebep olabiliyor. Vajina yapılarının tedavisi için cerrahi yöntemlerle düzeltici estetik operasyonlar yapılabiliyor. Dr. Nevzat Melih Gündüz, “Rahim, tüpler, yumurtalıkların kist, ur ve diğer iltihaplı hastalıkları da ağrılı cinsel ilişkiye sebep oluyor. Tedavilerinde ilaçlardan ve cerrahi yöntemlerden faydalanılıyor. Yumurtalıklardaki çikolata kistleri de derin ağrıya sebep oluyor ve tedavilerinde doğum kontrol hapları ve laparoskopi adını verdiğimiz cerrahi yöntemler kullanılıyor” diyor.
Zor geçen doğumlar ya da fazla sayıda doğum yapmak da üreme organının sarkmasına veya yırtıkların oluşmasına neden olabiliyor. Bu da ağrılı cinsel ilişkinin bir başka sebebi olarak görülebiliyor. Böyle durumlar için lokal anestezik iğneler ya da cerrahi estetik operasyonlar yapılarak vajina normale döndürülebiliyor.