Kayseri Özel Tekden Hastanesi Diyetisyeni Duygu Deniz, kolanın, içeriğindeki asit oranından dolayı, zayıflıkla mücadele eden kişileri daha çok zayıflattığını söyledi.
Vücut kitle endeksi 18.5’in, vücut yağ oranı da yüzde 10’un altında olan kişilerin, tıpta ‘aşırı zayıf’ olarak tanımlandığını dile getiren Diyetisyen Duygu Deniz, “Kola, basit karbonhidrat içerdiği ve tamamen boş enerji sınıfına girdiği için kesinlikle kilo aldırıyor. Ama bu, şişman hastalar için geçerli. Ama zayıflıkla mücadele eden ve vücut yağ oranı çok düşük olan kişilerde kola, aksine zayıflamaya neden oluyor. Bu da kolanın içindekilerle alakalı değil, asitli bir içecek olmasından kaynaklı. Kolanın içindeki bu fazla asit midede geniş yer kaplıyor ve kişinin kendisine kilo aldıracak besinleri almasını engelliyor.” diye konuştu.
Ayran iyi bir alternatif
Kolanın, özellikle karbonhidrat içeriği bakımından zararlı olduğuna değinen Diyetisyen Duygu Deniz, “Bir su bardağı yani 200 mililitre kolalı içecekte 120 kalori ve 22 gram basit karbonhidrat bulunuyor. Glisemik indeksi çok yüksek olan basit karbonhidratlar, kan şekerini çok hızlı yükseltiyor ve doğrudan kiloya dönüşüyor.” dedi. Ayrıca, kolanın içeriğindeki sodadan dolayı vücutta ödeme ve yüksek tansiyona neden olduğunu da belirten Diyetisyen Duygu Deniz, “İçeriğinden dolayı sağlıklı beslenmek için kolayı önermiyoruz. Onun yerine zayıflamak isteyen kişilere kalorisi düşük ve besleyici olduğu için ayranı; kilo almak için mücadele edenlerde de meyve sularını öneriyoruz. Çünkü hem içeriğinde iyi şeker bulunuyor hem de asit olmadığı için midede yer kaplamıyor.”