Yeni Android Alanlara!
Android'li yeni bir telefonunuz veya tabletiniz varsa, onunla ilk yapmanız gerekenleri öğrenin!
Yeni bir Android'li telefonun veya tablet satın aldıysanız, onu kutusundan çıkardıktan sonra yapmanız gereken birkaç basit şey var. Android'li telefonların arayüzlerinde üreticiler tarafından değişiklikler yapıldığından, kesin bilgiler vermemiz zor ancak bahsettiğimiz işlevleri genellikle aynı yerlerde bulacaksınız.
SIM kartı etkinleştirin
Yeni cihazınız Wi-Fi dışında 3G bağlantısını da destekliyorsa, SIM kartınız da yeniyse onu etkinleştirmeniz gerekebilir. Bunun için mobil sağlayıcınızın talimatlarını izlemeniz yeterli olacaktır. Genellikle mobil sağlayıcınızın sunduğu bir numaraya telefon edip, otomatik sistem üzerinden etkinleştirme yapmanız gerekebilir.
İlk kurulum
Çoğu cihaz, kutusundan tam şarjlı olarak çıkmayacaktır. Çoğu üretici, ürünü kutusundan çıkardığınız gibi onu tamamen şarj etmenizi önermekte. Şarj sırasında elbette cihazınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Cihazınızı açın ve açılmasını bekleyin. İlk açılış sırasında bazı ayarlamalar yapılacağından biraz beklemeniz gerekebilir. Bir süre sonra karşınıza size yol gösteren bir kurulum sihirbazı gelecek. Bu sihirbaz dil seçimi, isminizi girme, Google hesabınıza oturum açma veya yeni bir hesap oluşturma gibi işlemleri yapmanıza yardımcı olacaktır. Google'ın uygulama mağazasına ulaşmak için bir Google hesabına ihtiyacınız var.
Cihazınızın üreticisine göre farklı birkaç adımla daha karşılaşabilirsiniz. Örneğin Samsung, kendi uygulama mağazasına ulaşabilmeniz için bir hesap oluşturmanızı teklif ediyor. İlk kurulumu yapmanız en fazla 5-10 dakika sürecektir.
Giriş ekranınızı kişiselleştirin
Cihazınızı kullanıma hazır hale getirdikten sonra sıra, Android'in avantajlarından birini değerlendirmeye geliyor. Giriş ekranınızı özelleştirmek için duvar kağıdını değiştirmekten simgeleri değiştirmeye ve widget eklemeye birçok şey yapabilirsiniz.
Ekrana simge eklemek için uygulama listesini açın ve giriş ekranınıza eklemek istediğiniz uygulamayı aklınızdan seçin. Şimdi bu uygulamaya dokunun ve parmağınızı liste ekrandan yok olana kadar kaldırmayın. Son olarak simgeyi giriş ekranınızda durmasını istediğiniz yere bırakın.
Duvar kağıdını değiştirmek veya widget eklemek için giriş ekranınızda boş bir yere dokunun ve parmağınızı bir iki saniye basılı tutun. Karşınıza duvar kağıdını değiştirmek ve widget'ları yönetmekle ilgili seçenekler gelecektir.
İsterseniz giriş ekranınızı (launcher) tamamen değiştirerek, farklı bir deneyim elde edebilirsiniz. Ancak bunu daha sonra yapmanızı tavsiye ediyoruz. Android size çok karışık geldiyse, bu basitleştirilmiş giriş ekranlarını deneyebilirsiniz.
Pil yönetimi
Uygulamaları yüklemeye başlamadan önce bir konuyu daha aklınızda bulundurmanız gerekiyor: pil yönetimi. Cihazınızda kullanmadığınız donanımsal işlevleri kapatarak pil ömrünü uzatabilirsiniz. Bunu genellikle uyarı çubuğunu aşağı çektiğinizde görünen açma/kapama düğmeleriyle veya Ayarlar uygulaması içerisinden yapabilirsiniz.
Örneğin bağlanabileceğiniz bir WiFi ağı olduğunda, mobil veri yerine daha düşük enerji tüketen WiFi bağlantısını tercih etmeniz iyi bir fikir olacaktır. Ancak bağlanacağınız WiFi ağı yokken WiFi'ı açık tuttuğunuzda cihazınız devamlı olarak mevcut WiFi ağlarını arayacağından ve bu sırada mobil ağa da bağlı olacağından, daha fazla pil tüketmenize neden olacaktır. Yani bağlanacağınız hiçbir WiFi noktası olmadığında onu kapatmak daha iyidir. WiFi ağına bağlıyken mobil veri bağlantısı otomatik olarak kesilir.
Bu sırada WiFi'ın gelişmiş ayarlar menüsüne göz atmanızda da fayda var. Burada WiFi kapalıyken bile konumunuzu daha kesin belirlemeye yönelik WiFi işlevini kapatabilirsiniz. Aksi halde WiFi bağlantısını kapatmanızın pek anlamı kalmayabilir.
Benzer şekilde Bluetooth'u kullanmadığınız zamanlarda onu kapatın. Bluetooth'un WiFi gibi gizli ayarları bulunmadığından, işlevi kapatmanız yeterli olacaktır.
Son olarak konum hizmetlerinin, özellikle GPS'in bolca güç tükettiğini belirtelim. Kesin konumunuzu belirlemeye ihtiyacınız yoksa, konum modunu "pil tasarrufu" olarak değiştirebilirsiniz, bu durumda konumunuzu belirlemek için sadece baz istasyonlarından fayladalanılacaktır. Konum hizmetlerine hiç ihtiyacınız yoksa, onu tamamen kapatabilirsiniz.