Rüya Türleri
Rüyalar uyku anında gördüğümüz, fantastik ögeler içeren, hayal gücümüzün ürünü olan ilginç ve beynimizde bomba etkisi yaratan imgeler bütünü değil midir?
Yapılan araştırmalar ve edinilen izlenimler doğrultusunda öyle olduğunu doğrulayabiliriz. Araştırmacılara göre rüyalar terapik özelliği olan, tahmin edilebilir, mental açıdan iyileştirici ve sürekliliği olan bir kavramdır.
Sizi hayatınızdaki ögelerle yüzleştiren, belli bir amacı olan ve sağlık açısından da önem taşıyan rüyaların sınıflandırılması onları anlamamızda bize yardımcı olacaktır. Buna göre rüyaları türlerine göre ayıracak olursak;
1) Kademeli Rüyalar:
Bu tarz rüyalar genellikle can sıkıcı ve kızgın olarak geçirdiğiniz günlerin ardından ortaya çıkarlar. Diğer bir deyişle rüyalar aslında uyurken yaptığımız iş ve aktivite bütünüdür.
Kademeli rüyalar, özünde, gün içinde yaptığımız şeylerin beyin tarafından kademe kademe sindirilmesi ve bunların alt benlik aracılığıyla rüyaya aktarılmasıdır. Can sıkıcı içeriklere sahip olabilen bu rüyalar, yine de sizin için büyük avantajlara sahip olabilirler.
2) Serbest Bırakıcı, Düşme Hissi Veren Rüyalar:
Kabuslar, bu tarz rüyaların kapsamına girebilir. Rüya anında biri tarafından kovalanmanız ya da aniden bir uçurumdan düşmeniz bu tarz bir rüya gördüğünüze işarettir.
Bu rüyalar birçok insan için korkutucu, yüzleşilmesi zor ve etkileyici olabilir. Ancak bu kötü etkileri olumsuz olarak düşünmemek ve avantajlarını değerlendirmek gerekir. Bu rüyalar; kişinin alt benliğindeki korkularını açığa çıkarmasında, korkularıyla yüzleşmesinde, yaratıcılığını artırmasında ve hayatındaki tutkuyu yakalamasına yardımcı olabilir.
3) Tamamlayıcı Rüyalar
Bu tarz rüyalarda, birey yargıladığı, tasvip etmediği ya da aşırı derecede hayranlık duyduğu kişileri ya da davranışları rüyasında canlandırır ve kendini o kişilerin yerine koyar. Örneğin, önyargılara sahip bir kadının iş yerinin lobisinde striptiz dansı yaptığını görmesi bu rüyalara bir örnek teşkil edebilir. Bu bireyin bu tarz bir rüya görmesi, kendinden ya da çevresinden saklasa da bastırılmış davranışlarının var olduğunu göstermektedir.
4) Hastalık / İyileşme Rüyaları:
Uyku esnasında görülen hastalık, ölüm, yangın, deprem, sel vakaları bu rüya türünü oluşturur. Bu rüyalar genel anlamda iş hayatınızda, günlük rutinlerinizde ya da sosyal ilişkilerinizde birtakım değişiklikler yapacağınızı simgeler. Bu tarz köklü değişimler, hayatınızın yeniden şekilleneceğini ve yeni maceralara atılacağınızı gösterir.
5) Yinelenen Rüyalar
Yinelenen rüyalar, bilinçaltınızdaki olayları açığa çıkaran bir ajan misali kişinin kendini keşfetmesi açısından önemli bir rol oynar. Bu rüyalar özellikle size mutluluk verecek ve olumlu etkileyecek anılar ve olaylar etrafında şekillenerek, sürekli karşımıza çıkmaktadır.
6) Kehanet Rüyaları
Bu rüyalar, gelecekle ilgili kehanetlerin yapıldığı ve gelecekte yaşanılacak olayların tahmin edildiği kristal bir küre gibidir. Rüya sahibi gördüklerinin gerçekliğinden ya da yaşanılacağından emin olamaz; ancak yaşanacak olaylarla ilgili bazı ipuçlarına ve yol haritasına sahip olur. Örneğin, bir kişi rüyasında nişanlanacağını ve bunun için yüzük alışverişi yaptığını görüp, ardından ertesi sabah evliliği düşündüğü kişiye evlilik teklifini yapabilir.
7) İsteklerin Gerçekleştiği Rüyalar
Dileklerin gerçekleştiği rüyalar, kalp ve ruhun bütünlüğünü sağlayarak bu iki kavram arasındaki dengenin kurulmasını sağlar. Bunun yanı sıra maddi durumu iyi olan bireylerin zenginliklerine zenginlik; mutlu bireylerin de mutluluklarına mutluluk katacağının işaretidir. Bu tarz rüyalar, gitmek istediğiniz bir tatilin, iş yerinizde yaşayacağınız olumlu gelişmelerin ya da kardeşlerinizle yaşayacağınız bir çatışmanın habercisi olabilir. Bilinçaltınızı canlandıran ve hayal dünyanızın dışa vurumu olan bu rüyalar, size enerji katacak ve gelecek günleriniz için size bir yol haritası çıkartacaktır.