Ne kadar uykuya ihtiyacımız var?
Günde altı ile sekiz saat civarı uyku bir kişinin ihtiyacı olan ortalama miktardır. Bu hesaba göre bir birey, ömrünün yaklaşık 3 te 1 ini uyuyarak geçirir. Uyku gereksinimi kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı insanlar günlük uyku ihtiyaçlarını en fazla 5 saatlik uykuyla karşılarken; Thomas Edison, Martha Stewart ve Jay Leno gibi; bazı insanlarda günde en az on saat uykuya ihtiyaç duymaktadırlar. Örneğin; Albert Einstein ve Calvin Coolidge uykuya daha çok zaman ayıran bireyler olarak bilinmektedirler.
Bazı uzmanlar kişisel uyku gereksinimlerini belirlemek için en iyi yolun bir çalar saat olmadan uyanma ile olduğunu savunmaktadırlar. Bunun yanı sıra, sanılanın aksine, bir kişinin ihtiyacı olan uyku miktarı artan yaşla birlikte azalmaz. Ancak uykunun içeriğindeki bölümlerin dağılımında değişiklikler görülebilir. Örneğin bebekler uykularının %50 sinde REM; kalan %50’sinde normal uyku süreçleri içinde olurlar. Gelişim çağındaki çocuklar, değişen fiziksel özellikleri ve hormon miktarlarındaki artış nedeniyle farklı bir uyku içi dağılıma sahip olurlar. Yaşlı bireyler uykularının sadece 15% inde REM uykusuna dalarlar.
Uyku Bozuklukları Nasıl Teşhis Edilir?
Son kırk yıl içinde, uyku problemleri ile ilgili yapılan araştırmalar daha kapsamlı ve uygun hale gelmiştir. Amerikan Tıp Derneği, yaşanan uyku problemleri ile ilgili kçklü çalışmalar yapılmasına destek olmuş ve uyku problemlerinin tıp alanında incelenmesi gerektiğini savunmuştur. Aşağıda açıklanan makineler ve testler kullanılarak, uyku döngüsü ve uyku ile ilişkili bozuklukların giderilmesi için yapılan çalışmalar mümkün olmuştur.
Uyku uzmanları ve araştırmacılar uyku bozukluklarını teşhis etmek için ilk olarak fiziki muayeneye başvurmuşlar daha sonra tıbbi müdahalelerde bulunmuşlardır. Kullanılan bazı aygıtlar, elektroensefalografi (EEG), electrooculogram (EOG) ve elektromiyogramdır. Bu aygıtlar, uyku düzenini ölçmek için kullanılır.
Bir EOG REM uykusu sırasında bireyin özellikle göz hareketleri ölçülür. Kas gerginliği bir EMG kullanılarak ölçülür. EMG elektrotlar yerleştirilir.
Ayrıca PSG adı verilen bir polisomnogram, uyku ile ilgili vital bulgular ve fizyolojik ölçümler almak adına kullanılır. Ayrıca solunum, hava akımı, kanın oksijen doygunluğu, nabız, kalp hızı ve vücut pozisyonunu ölçer. Bu bilgiler uyku bozuklukları değerlendirmek amacıyla gece boyunca kaydedilir ve toplanır.