Rizeli 'Bal'ı Kapsüle Soktu
Rizeli girişimci Habib Koçal, dünyada bir ilke imza atarak 'bal'ı kapsüle sokup, patentini almayı başardı.
Rizeli girişimci Habib Koçal, dünyada bir ilke imza atarak 4 farklı bal çeşitine 'bal'ı kapsüle sokup patentini aldı. Koçal proje için 4 yılda 400 bin TL harcadı.
Rizeli Habib Koçal (42), 4 yıldır sürdürdüğü AR-GE çalışmaları neticesinde geliştirdiği dört farklı bal çeşidini kapsüllere yerleştirirken, çalışmasıyla ilgili hem uluslararası hem de Türk Patent Enstitüsü'nden patent aldı.
KITLIKLARA ÇÖZÜM OLACAK
Koçal, dünyada bu güne kadar düşünülmemiş ve uygulanmamış kapsül bal projesi ile kıtlık dönemlerinde açlıkların ve açlıklardan kaynaklanan ölümlerin önlenebileceğini de söyledi. Koçal "Tarihe baktığımızda, özellikle savaş dönemlerinde ciddi kıtlıkların ve açlıktan kaynaklanan ölümlerin yaşandığını görüyoruz. Bu fikri geliştirmemde bu düşünce etkili oldu. Kıtlıkların ve kıtlık zamanlarında ölümlerin nasıl engellenebileceğini düşünürken tükenmeyen gıdalar arasında balın ayrı bir yeri ve önemi olduğunu fark ettim. Özellikle bölgemizde üretilen ballar 3 bin yıl bozulmadan kendisini koruyabiliyor. Plorin değeri yüksek 0,75 mg bir bal kapsülü tüketen bir insan 3-4 saat kendini tok hissedebiliyor. Sabah, öğle ve akşam üç adet bal kapsülünün alınması halinde bir kişi çok sağlıklı olmasa da hayatta kalabileceği kadar besini almış oluyor" dedi.
ANTİBİYOTİĞE ALTERNATİF
Koçal, plorin değeri yüksek kestane balı ile organik limon suyu ve nane tozu karışımı ile elde ettikleri ürünün kapsüllere doldurulması ile doğal bir antibiyotik elde ettiklerini kaydederek "Uzmanlar artık antibiyotikte sona gelindiğini açıklıyor. Antibiyotiklerin zararları ortada. Bu ürün çok güçlü bir antibiyotik etkisi oluşturmaktadır" diye konuştu.
OBEZLERE ÇARE
Koçal, kapsül balların güçsüz ve zayıf kişilere güç verdiği gibi obezlerin de kilo vermesinde fayda sağladığını iddia ederek "Sabah kahvaltısını yapan kilolu bir kişi gün içerisinde acıktığında alacağı 1 mg'lik bir kapsül ile açlık hissini bastıracaktır. Acıkınca yeniden bir kapsül alarak yemek yemeden rahatlıkla akşam yemeğine kadar zaman geçirebilir. Bu süre içerisinde kişi açlık hissetmeyecek aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu kalori mevcut yağlardan karşılanarak kilo kaybı sağlanacaktır" şeklinde konuştu.
KAPSÜL BAL İÇİN 4 YILDA 400 BİN TL HARCADI
Koçal, projeyi dünya çapında çalışan bir çok büyük gıda ve ilaç firması ile paylaştıklarını belirterek şunları söyledi:
"Almanya ve Rusya'daki firmalar ile görüşmelerimiz sürüyor. Dünyaca bilinen çok uluslu ilaç ve gıda şirketleri bizimle temas kurdu. Bazıları ile görüşüyoruz. Patenti bizde kalmak ve üretimlerde bölgemizde üretilen balların kullanılması kaydı ile kapsül balın kullanıma izin vereceğiz. Yaklaşık 4 yıl süren araştırma ve geliştirme çalışmaları sırasında yaklaşık 400 bin TL harcadım. Projenin tam anlamı ile hayata geçmesi ile bal tüketimi ve bal üretimi artacaktır. Yaptığımız hesaplara göre sadece bölgemize olacak ekonomik girdisi 2.7 milyar TL civarında olacaktır. Ülkemizde yarın bir gün oluşabilecek olası bir kıtlık durumunda, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından ticari amaç güdülmeden devletimiz tarafından bu kapsüllerin üretilip ücretsiz olarak dağıtılabileceği hususunda gerekli resmi çalışmalarımızı da tamamladık."
29.90 TL'DEN SATILMASI PLANLANIYOR
Henüz satışına başlanılmayan ürünün 0,75 mg'lik 30 adet kapsülden oluşan kutularının 29.90 TL'den satılması ön görülüyor. Balın kapsüllenmesi sırasında ise sadece sığır jelatini kullanılıyor. Kullanılan jelatinlerin helal gıda sertifikası bulunuyor.