2015'te Parası Olan Ne Yapmalı


Taraf Gazetesi Yazarı ve Eski Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Süleyman Yaşar, 2015 yılındaki yatırım araçlarının analizini yapıp kazandıracak olanı yazdı.



Dünya ekonomisi bu yıl yüzde 3,8 oranında büyüyecek. Ve 2014'te 77,6 trilyon dolar olan dünya hâsılası 81,5 trilyon dolara yükselecek. Bu arada Amerikan ekonomisi bu yıl yüzde 3,1 oranında büyüyecek. Kısaca dünya ekonomisinin geçen yıla göre zengin ülkeler için daha iyi olacağı bekleniyor.
Tabii bu olumlu hava gelişmekte olan ülkeler için bu yıl pek geçerli değil. Çünkü gerileyen petrol fiyatları, Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırma düşüncesi gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyecek.
Bildiğiniz gibi gelişmekte olan ülkelerden Rusya, İran, Irak, Venezuela gibi ülkeler petrol ihracatıyla ayakta duran tek mallı ekonomiler olarak biliniyorlar. Yine Brezilya ve Meksika da petrolden önemli sayılabilecek tutarda gelir elde ediyor. Petrol fiyatlarının düşmesi bir de Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırımı bu ülkelerin ekonomilerini olumsuz etkileyecek. Bu ülkeler borçlarını ödemekte zorlanacaklar. Çünkü dün yayınlanan Bank for International Settlements verilerine göre; bankalar dışındaki şirketlerin tahvil borçları Brezilya'da 188 milyar dolar, Rusya'da 123 milyar dolar, Meksika'da 109 milyar dolar, Venezuela'da 21 milyar dolar ve Türkiye'de banka dışı şirketlerin tahvil borcu 30 milyar dolar olarak sıralanıyor. Dolayısıyla aynı kategorideki ülkelerin bu krizlerden etkilenebileceğini söylemek herhalde yanlış olmaz.

Bu kısa açıklamanın ardından gelelim elinde parası olanın ne yapması gerektiğine…
Önce olası parasal krizlerin şoklarına karşı koyabilmek için Amerikan Doları'na portföyde yer vermekte fayda var. Yine bu yıl Türkiye'de enflasyonunun artma olasılığı yüksek olduğundan uzun vadeli tahvillerden uzak durmak gerekiyor. Bunun yerine kısa vadeli mevduat Türk parası için cazip oluyor.

Gelelim hisse senedine…
Türkiye'de gıda, ilaç, tarım, hayvancılık, savunma sanayii, turizm sektörleri cazip görünüyor. Bir de petrol fiyatlarındaki gerileme uçak bilet fiyatlarını aşağı çekeceğinden özellikle turizm sektörüne ilave talep gelecek. 2014'de turizm gelirlerinin 35 milyar dolar olduğunu bu yıl daha da artacağını belirtelim.

Konut ve gayrimenkule gelince…
Türkiye genç nüfusu olan ve büyüyen bir ülke olduğundan konut ve gayrimenkul talebi hep olacak. Sağlıklı ve depreme dayanıklı konut yatırımlarının uzun dönemde kazandıracağını söyleyebiliriz.

Gelelim altın fiyatlarına…
Bildiğiniz gibi zengin ülkelerde enflasyon oldukça düşük düzeyde seyrediyor. Dolayısıyla altın fiyatlarının dolar bazında yükselmesi pek beklenmiyor. Bu arada petrol fiyatlarının gerilemesi altın çıkarma maliyetini düşürüyor. Bu nedenle altın üreticileri arzı artırabilir. Ve altın fiyatlarında işte bu nedenle gerileme yaşanabilir. Tabii bu arada altın fiyatları Türk parası olarak değerlendirildiğinde farklı bir durum var. İşte bu nedenle küçük tasarrufçu için, altın fiyatları Türk parası cinsinden düştüğünde alıp yükseldiğinde satmak cazip oluyor. Zaten küçük yatırımcı bu fırsatı değerlendiriyor.
Kısaca bu yıl tasarruflarınızı korumak için nakde dönüşü hızlı olan döviz, faiz türünden araçlara yönelmekte fayda var. Kısa vadede nakit paraya ihtiyacınız yoksa uzun vadeli hisse senedi ve konut, gayrimenkul alternatiflerini kullanabilirsiniz.