Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?
Diş Eti Hastalıkları ve Diş Hastalıkları. Diş eti, ağız sağlığının en mühim bölümünü oluşturuyor. Ağız sağlığının sadece dişlerden ibaret olmadığının altını çizen Diş Doktoru Necib Şen, diş etinin bakımı, diş eti rahatsızlıkları ve tedavi yöntemleriyle ilgili önemli bilgiler veriyor.
Sağlıklı bir diş etinin görüntüsü tam olarak nasıl olmalıdır?
Sağlıklı bir diş etinin rengi mercan pembesi olarak tanımlanır, yüzey de portakal kabuğu gibi pütürlüdür. Ancak her zaman bu geçerli olmayabilir. Fiziksel özelliklere göre farklılık gösteren diş eti rengi, kişilerin deri pigmentasyonu ile benzerlik gösterir. Ve yine pütürlü görüntü yaş ilerledikçe düzleşir. Sağlıklı diş eti, sert ve sıkı kıvamlıdır, diş etinin altındaki kemiğe sıkıca tutunmuştur, diş ile olan sının düzgün bir çizgi halinde görünür ve dişi manşet gibi sarar.
Diş eti hastalıkları ve sebeplerini açıklayabilir misiniz?
Diş eti hastalıklarını altı ana grupta toplayabiliriz. Bunları Gingivitis, deri ve oral mukoza hastalıklan, diş eti büyümesi, diş eti çekilmesi, periodontitis ve periodontal abse-kist olarak adlandırabiliriz. Gingivitis diş eti iltihabıdır ve sıklıkla görülür. Deri ve oral mukoza hastalıklan, hem ağız içerisinde hem deride iltihap oluştururlar. Diş eti büyümesi de sık rastlanılan bir hastalıktır. Çeşitli nedenlere göre tipleri vardır. Bunlardan en sık görülen türü, diş eti iltihabına bağlı diş eti büyümesidir. Diş eti çekilmesi, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Sert olarak diş fırçalama, dişlere yanlış yapılan dolgu, protezler, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar sonucu oluşabilir. Periodontitis; Gingivitisin ilerleyerek daha derin dokulara çene kemiğine doğru ilerlemesi ile oluşur. Her Gingivitis, Periodontitis'e dönüşmez. Çene kemiğinde iltihaba bağlı yıkım oluşur, eriyen kemiğin üzerindeki diş eti geriye daha çok çekilir. Hastalığın ilerleme hızı kişiye göre farklılık gösterir. Periodontal abse ve kist ise diş eti hastalıkları ile beraber seyrettikleri gibi, dış uyarana bağlı olarak tek başlarına da görülebilirler.
Diş eti rahatsızlıklarının belirtilerini tek tek sıralar mısınız?
Diş etinde kızarıklık, kanama ve şişlik en büyük belirtisidir. Bunların yanı sıra diş eti üzerinde ortaya çıkan bir yara, diş etinin büyümesi, diş etinin çekilmesi gözle fark edebileceğimiz belirtilerdir. Kötü ağız kokusu, dişlerde hassasiyet, diş etlerinde ağrı, salya miktarında artış yine diş eti hastalıklarının tipik belirtileridir.
Tedaviyle ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Diş eti hastalığı hastaya önceden yapılmış olan kötü müdahalelerden kaynaklanıyorsa, diş hekimi bir an önce bunlan çıkarmalıdır, Hastalık tek seanslık bir diş taşı temizliği ile kontrol altına alınabileceği gibi, bir kaç seans süren diş eti operasyonu ile de devam edebilir. Hastalığın durumuna göre vaka ilaç tedavisi ile desteklenir. Tedavi sonrası hastanın ağız hijyeni motivasyonu çok iyi olmalıdır. Genellikle sekiz hafta süren bir iyileşme süresi öngörülmektedir.
Sağlıklı bir diş etine sahip olabilmek için dikkat edilecek noktaları tek tek açıklar mısınız?
Yumuşak, dairesel ve süpürme hareketleriyle dişlerin tüm yüzeylerini uzun süreli bir fırçalamanın gerekliliğini hatırlatalım. Günde en az bir kere diş ipi kullanılmalı. Diş ipi, dişlerin ara yüzlerinde oluşabilecek çürükleri önlemek ve dişler arasındaki diş etinin sağlığı için, diş fırçalama kadar önemli bir konudur. Ağız duşu ve ağız gargaralarının kullanımı da rutin bakım arasına alınmalı. Sigaranın da diş eti dokularına hasar verdiği yapılan çalışmalarla ortaya çıkmıştır.
Vücuttaki belirli hastalıkların diş eti rahatsızlıklarını tetiklediği doğru mudur?
Diyabetlilerde, Down Sendromlu hastalarda Periodontitis oluşması daha kolay ve hızlıdır. Tüberküloz, bazı deri hastalıkları, Kanser, AİDS gibi bünyeyi zayıf düşüren rahatsızlıklara sahip olanların da diş etinin ve çene kemiğinin yıkıma yatkın olduğu düşünülmektedir. Bunların yanında diş gıcırdatma gibi psikosomatik rahatsızlıklarda da risk artıyor.
Diş eti ameliyatlarına hangi safhada gerek duyuluyor?
Hemen hemen tüm hastalıklarda, başlangıç tedavisi dediğimiz, ağız hijyenini kontrol altına almak için yapılan, diş taşlarını ve iltihaplı dokulan uzaklaştırdığımız bir tedavi gerçekleştiriliyoruz. İlerlemiş vakalarda, vakanın tipine göre ameliyatı tedavi programına alabiliyoruz. Periodontitisli bireylerde vakanın durumuna göre çene kemiği yıkımı yaygın olarak dikey yönde 5 mm. ve üzerinde ise diş eti ameliyatına başvuruyoruz. En yaygın olan ameliyat türü budur diyebilirim. Ama daha spesifik durumlarda uygulanan ameliyatlar da mevcuttur.
Diş eti rahatsızlığı olanların uzak durması gereken müdahaleler nelerdir?
Mesela diş beyazlatmada kullanılan beyazlatma jeli, diş eti hastalığı olan bireylerde açığa çıkmış olan kök yüzeyinden hızla emilir ve dişin içerisindeki canlı kısmına ulaşarak geri dönüşümü olmayan hasarlar verebilir. Dişlere yapılacak olan tüm müdahalelerin diş eti hastalığının tedavisinden sonra yapılması gerekiyor. Böyle olması hem bu tip zararları ortadan kaldırır, hem de estetik olarak daha başarılı sonuçların ortaya çıkmasını sağlar.