Dişlerde Renk Değişimi

Gençlerde her renkte oluşan renklenmeler, erişkinlerde daha çok kahverengi, gri veya siyah olabilir. Bu tip renklenmelerin tedavisinde koruyucu yöntemler tercih edilebilir. Alışkanlıkların bırakılması, düzenli diş fırçalanması, diş hekiminin kontrollü olarak plak ve diş taşlarını gidermesi, Ultrasonik temizleme cihazları tedavide oldukça iyi sonuç verebilir. Bunun yanı sıra bazı yöntemlerle (örneğin; mikroabrazyon sistemi, aşındırıcı diskler) yardımıyla renklenmelerin giderilmesi de alternatif tedavi seçenekleridir.

Dişlerdeki renk değişikliklerinin nedenleri çeşitlidir.

A- Dış Kökenli Renklenmeler:

Dişin dış yüzeyinde lokalize olmuş etkenlere bağlı olarak oluşan renklenmelerdir. Bu tip renklenmeler çok yaygındır ve çeşitli faktörlere bağlı olabilirler:

Diş ile ilgili bir yapının kalıntıları
Kötü ağız hijyeni
Diyet alışkanlıkları
Plak ve diş taşı birikimi
Bakteri ve mantarlar
Sigara, tütün, pipo kullanımı
Çay ve kahve kullanımı


B - İç Kökenli Renklenmeler:

Dişlerin oluşumu (odontogenezis) ve oluşumundan sonraki süreçte (odontogenezis sonrasında) oluşan renklenmelerdir.

1. Fizyolojik (yaşa bağlı) renklenmeler:
Yaş ilerledikçe, diş yapısı içinde meydana gelen dentin apozisyonu ve kireçlenmiş diş dokuları ile dişin özü arasındaki sıvı değişiminin azalması dişteki dentinin ve minenin ışık geçirgenliğini etkiler ve dişlerin daha koyu görünmesine neden olur.

2- Kimyasal renklenmeler:
Metallerin doğrudan teması, oksitlenmesi veya kan ve tükürük içinde çökelmesi sonucu diş yapılarında renklenmeler görülebilir. Bu tür değişikliklerde renk griden siyaha kadar değişebilir.

3 - Çürük nedeniyle görülen renklenmeler:
Çürük, beyaz, opak veya gri görüntü verir. Kavite içinde, besinlerin ve bakteri yıkım ürünlerinin birikmesiyle gri, kahverengi veya siyah renklenmeler görülür. Çürük temizlenip onarım yapılırsa tamamıyla ortadan kalkar.

4 - Yerel nedenlerle oluşan renklenmeler:
Pulpa odasındaki kanama, pulpa dokusunun parçalanması, kanal tedavisinde kullanılan ilaçlar ve onarımda kullanılan maddeler ile bazı diğer nedeni bilinmeyen durumlara bağlı renklenmeler olabilir.