Yüksek Doğalgaz Faturalarının Sebebi Belli Oldu..
Doğalgaza ekim ayında gelen zam kademeli olarak faturaya yansıdı. Şiddetli soğuklarla sarsılan Doğu Anadolu'da evlerin doğalgaz faturası 500-600 lirayı buldu.
Doğalgaz gelen yüzde 9'luk zammın ardından Doğu Anadolu'daki şiddetli soğuklar faturalara da yansıdı. Pahalı doğalgaz sebebiyle vatandaşlar aylık 600 lira faturayla karşılaşıyor. Erzurum gibi dondurucu soğukların yaşandığı şehirlerde kombiyi yakamayan vatandaşlar çareyi evlere dış yalıtımda buldu. Doğu'da yaşayanlar ısı yalıtımının yanı sıra soba yakarak hastalıktan korunmaya çalışıyor.
FATURALAR İKİYE KATLANDI
Son zamla metreküp fiyatı 1 liranın üzerine çıkan doğalgazdan özellikle soğuk şehirlerde yaşayanlar etkilendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yüzde 9'luk elektrik ve doğalgaz zammını açıklamasının ardından faturalar ikiye katlandı. Geçen yıl kış ayında en fazla 400 lira fatura ödeyen, Erzurum, Van, Diyarbakır, Karslı vatandaşlar çareyi soba yakmakta buldu. Belediyelerin verdiği kömür yardımlarına başvurular da katlandı. Kombi hiç kapanmadığı için elektrik faturası da 80 liranın altına düşmeyen Doğulu vatandaşlar, "Elektrik ve doğalgaz faturasına çalışıyoruz" tepkisi gösteriyor.
FATURA İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Erzurum'da esnaflık yapan Ziyaettin Kaynar, yüksek faturalar sebebiyle aylık kazancının tamamına yakınının elektrik ve doğalgaz faturasına gittiğini söyledi. Dondurucu soğuklar sebebiyle kombinin 24 saat kesintisiz çalıştığını ifade eden Kaynar, "Kazandığımız faturaya gidiyor. Yakıyoruz bari ısınalım. Isınamıyoruz o yüzden binaya 15 bin liraya yalıtım yaptırdık. Soba da yakıyoruz. Yalıtım sonrası faturamız 280 liraya düşebildi." diye konuştu.
EN PAHALI GAZ İSTANBUL'DA
EPDK'nın hesaplamalarına göre en pahalı gazı İstanbul ve Ankara kullanıyor. İstanbul'da doğalgazın metreküpü 1.08 lira, Ankara'da 1.07 lira. İzmir'de doğalgaz 0.94 kuruştan satılırken, Aydın, Antalya ve Edirne'de 0,94 kuruşla en ucuz gazı kullanıyor. Erzurum'da ise 0,95 kuruşa gaz satılıyor. İllere göre fiyattaki değişiklik abone sayısı, yatırım giderleri ve amortisman bedellerindeki farklılıktan kaynaklanıyor.
KOMBİYİ DÜŞÜK AYARDA ÇALIŞTIRIN
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülben Çalış, doğalgaz kullanıcılarına önemli uyarılarda bulundu. Çalış, "Doğalgaz tüketimi ile ilgili kombinin açılıp kapatılması yerine minimum seviyede sürekli olarak çalışması daha az tüketim sağlamaktadır. Bunun yanında kullanılmayan ya da az kullanılan hacimlerin radyatör peteklerinin kapatılması ve rahat ettiğiniz sıcaklık derecelerinin 1-2 derece aşağısında ayarlamalar yapılması da tasarruf miktarını artırmaktadır" diye konuştu.