Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı
Ağız ve diş sağlığı vücudumuz için önem taşıyor. Ağızdan alınan mikroplar solunum yoluyla vücuda dağılıyor. Ağız içinde oluşan "asit erozyonu", diş eti - diş iltihabı tarzındaki sorunlar ağızla alınan mikropların daha da güçlenerek vücudun iç taraflarına yayılmasına hız kazandırıyor. Vücut için büyük önem taşıyan ağız ve diş sağlığında düzenli diş hekimine gitmek birçok hastalığın erken teşhisine yarıyor. Hayatımızın her devresinde hem kendimiz hem de çocuklarımız için büyük önem taşıyan ağız ve diş sağlığı hamilelik döneminde de karşımıza çıkıyor.
Her doğumda bir diş kaybedilir mi?, Hamilelik sırasında diş tedavisi yapılır mı?, Hamilelik sırasında ekstra bir ağız-diş bakımı gereklimidir?, Hamilelikte dental anestezi yapılabilir mi?,
Diş röntgeni çekilebilir mi?, Hamilelik gingitisi (Pregnancy gingivitis), Hamilelikte diş çekilir mi?, Hamilelik ağız sağlığını nasıl etkiler?, Diş Hekimine ne zaman gitmelidir? Hamilelik sırasında yapılmaması gereken işlemler var mıdır?, Hamilelik döneminde diş röntgeni zararlı mıdır?, Dişler hamilelik sırasında daha çabuk mu çürür?, Bebeğin diş sağlığı için alınması gereken önlemler var mıdır?, "Hamileyken antibiyotik kullandım" bebeğimin dişleri etkilenir mi? gibi birçok sorunun cevabını üç hafta boyunca işleyeceğiz.
“Her doğumda bir diş kaybedilir” mi?
"Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu nedenle hamile annelerin diş kaybına uğradığı " düşüncesi tamamen yanlıştır.

Hamilelik sırasında annenin dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Bu dönemde bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için annenin günlük 1200-1500 mg kalsiyuma gereksinimi vardır.
Hamilelik döneminde kadın süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyumdan zengin gıdalar alarak kalsiyum gereksinimini karşılamalıdır. Eğer gıdalarla yeterli kalsiyum sağlanamazsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karşılanır.
Dişlerden kalsiyum çözünmesi olmaz.

Eğer iyi bir beslenme ile beraber yeterli ağız diş bakımı yapılırsa hamilelik döneminde normal dönemden farklı bir diş sorunu ile karşılaşılmaz.
Hamilelik sırasında beslenme hem annenin hem de bebeğin genel sağlığı ve ağız diş sağlığı için oldukça önemlidir.

Ağız ve diş sağlığı açısından tüm hamilelik döneminde:
1. A,C,D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin temel yiyecekler alan meyveler ve sebzeler, tahıl , süt ve mandıra ürünleri ile et , balık ve yumurta dengeli olarak alınmalıdır.
2. Şeker mümkün olduğu kadar alınmamalı (özellikle yemek aralarında).
Kurutulmuş meyve ve karemel gibi yapışkan şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır.