Stanford Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, 7,5 cm yüksekliğindeki topuklu ayakkabı ile yürümek, tıpkı yaşlılıkta görülen denge bozukluğuna ve dizlerde romatizmaya yol açabiliyor.
Bu araştırmanın bulguları, osteoartrit (kemik ve buna yakın eklemin iltihabı) görülme oranının neden kadınlarda erkeklere kıyasla iki kat fazla görüldüğünü de kanıtlar nitelikte.
Araştırmacılara göre, kadınlar ve erkekler çıplak ayakla benzer diz biyomekaniğine sahipken, fark, ayakkabılarda ortaya çıkıyor. Özellikle yüksek topuklu ayakkabılar, kadınlarda osteoartrit görülme oranının yüksekliğine sebep olan faktör olarak açıklanıyor.
Kireçlenme ve osteoartritin en yaygın formu; eklemlere bükme, kaldırma, sürükleme ve diz çökme için yardım eden kıkırdak dokuyu zorlama sonucu oluşuyor.
Bükülemez, şişmiş ve ağrıyan eklemler, özellikle merdiven inip çıkarken olmak üzere yürümeyi zorlaştırıyor.
Araştırmacılar, düz ayakkabıdan stilettoya, farklı tipte ayakkabı giyen 14 kadının yürüme tarzları üzerine bir çalışma yaptı. Yüksek topuklu giyenlerin diz hareketleri dahil yürüyüşlerinin değiştiği görüldü.
Artan topuk yüksekliği ve ağırlığı ile gözlenen değişikliklerin çoğu, yaşlanma ve osteoartrit ilerlemesi ile görülenlere benzer oldu.
Bu durumun, özellikle, fazla ağırlık ile kombinasyon halinde yüksek topuklu giyen kadınlarda osteoartrit riskinin artışına katkıda bulunabileceği düşünülüyor.
Araştırmaya göre kadınlar, erkeklere göre üç kat daha fazla rahatsız ayakkabılarla ayaklarını sıkıştırıyorlar. Bundan dolayı her 10 kadından dokuzu iltihap, nasır, burkulma ve incinme sorunu yaşıyor.
Uzmanlar, uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giymenin çatlak oluşumuna ve sinir sıkışmasına yol açabileceğini belirtiyor.