Çarpık bacak denince ne anlamalıyız?
Çarpık bacak, aslında temel olarak bacaklarda dizüstü bölümle dizaltı bölüm arasında uyumsuzluk olmasıdır. Genelde dizüstü bölüm kalın olur ve özellikle dizin iç bölgesinde yağ toplanması mevcuttur. Diz altı bölümde bacak iç kısmında yeterli doku hacmi olmadığından bacaklar ''o'' şeklinde görünür. Amaç üst bacağı inceltmek, dizin iç tarafındaki dokuyu azaltmak, dizin alt kısmındaki bölümde eksik olan dokuyu yerine koymaktır.
Çaprık bacak nasıl düzeltilir, ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemi var mıdır?
Bu durumu düzeltmek için uygulanan ameliyatlar temelde 2 teknikle yapılır.
Diz çevresinde yağ alma işlemi (liposuction) ile bu bölge inceltilir. Alınan yağlar baldırın iç tarafına verilir. Yani hasta kendi dokusu ile bu durumdan kurtulur. Yağ alma işlemi lazer liposuction yardımıyla yapılır. Lazer sayesinde sadece yağ dokusu eritilir ve bu da olası problemleri azaltır. Lazer sisteminin bir diğer önemli avantajı yağ dokusu üzerinde ciltte sıkılaşma sağlamasıdır. Mikro deliklerden iz brakmadan alınan yağ yine hastanın kendi yağ dokusundan elde edilen kök hücrelerle zenginleştirilir ve verilen yağ hücrelerinin yaşıyabilirliği yani kalıcılığı artırılır. Hastanın kendi yağ dokusunun yeterli olmadığı durumlarda yani zayıf kişilerde dizaltı iç tarafına kas üstüne silikon implant yerleştirilir.
Kimlere uygulanabilir, kimlere uygulanamaz?
Bu girişimler herhangi bir sağlık problemi olmayan herkese uygulanabilir. Kadınlara uyguladığımız yaş sınırını 18 olarak söyleyebiliriz. Erkekler de ise 18 yaş sonrası bu ameliyat uygulanabilir.
İyileşme süresi nedir?
Hastaya silikon implant yerleştirilmişse, aynı gün ayağa kalkabilir ve 4-5 gün içerisinde sosyal hayatına döner. Bacak bölgesindeki bu tür girişimler lokal anestezi altında hastanın belden aşağısı uyuşturularak yapılabilir. Genel anestezi istemeyen hastalar uyanık kalarak ve acı hissetmeden çarpık bacaklardan kurtulabilirler. Yağ transferi yapılan veya silikon implant yerleştirlen hastalar 4 hafta içerisinde spor yapabilecek hale gelirler. Lazer liposuction uygulanan hastalar aynı gün ayağa kalkabilirler.
Bacak inceltme, bacak kalınlaştırma operasyonları nasıl yapılıyor?
Bacak inceltme ameliyatlarında lazer liposuction yöntemini uyguluyorum. Ameliyat öncesi orantılı bir bacak elde etmek için yağ alınması gereken bölgeler işaretlenir ve ameliyat sırasında da bu bölgelere yönelik çalışma yapılır. Ameliyat yaklaşık 1-1,5 saat sürer ameliyat sonrası hasta özel bir çorap giyer. Hasta, ameliyat sonrası aynı gün ayağa kalkabilir. Hastanın ameliyat sonrası 1 hafta kadar uzun süre ayakta kalmaması gerekir. Uzun süre ayakta kalması ödemin gerilemesini geciktirir. Bacaklar 1 ay sonunda istenilen şekle gelir fakat tam iyileşme yani ödemin tam çözülmesi, gerilemesi için 3-6 aylık bir süre gerekir.
Bacak kalınlaştırma denilince genelde diz altı bölge tarif edilir. Diz altı baldır olarak tarif edilen bölgenin iç kısmının zayıf olması bacakların orantısız ve çarpık görünmesine yol açıyor. Bu durumun düzeltilebilmesi için o bölgenin kalınlaştırılması gerekiyor. Bu temelde iki yolla gerçekleştirilebiliyor. Birincisi, hastanın kendi yağ dokusunun bu bölgeye transferiyle oluyor. Hastada yeterli miktarda yağ varsa 2 mm'lik kanullerle yağ fazalılığı olan bölgelerden yağ hücreleri alınır, özel bir işlemden geçirilerek eksik olan bölgeye verilir. Yeterli miktarda yağ bulunmayan hastalarda veya bozukluğu ileri derecede olan hastalarda eksik olan bölgeye silikon implant yerleştirilmesiyle durum düzeltilir. Bu tür ameliyatlardan sonra hasta hemen ayağa kaldırılır. Fakat uzun süre ayakta kalmaması ve 1 hafta istirahat etmesi önerilir.
Ayak bileği nasıl inceltilir?
Ayak bileklerinin kalın olması birçok kadın için sorun teşkil eder. Ayak bileği çevresindeki yağ dokusu genelde kilo verme sonrası kolay kolay kaybolmayan bir yağ dokusudur. Ayak bileği çevresinde yağ birikimi olan hastalarda aynı şekilde lazer liposuction sayesinde ayak bileği inceltilebilir.