13 milyon kişi devletin dağıttığı yardımla yaşıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2013’te 20.1 milyar lira nakdi yardım dağıttı. Bu para 3.1 milyon hanede yaşayan 13 milyon kişiye dağıtıldı. Hane başına aylık 600 lira düştü…
İnternet sitesi Radikal’den Bahadır Özgür, AKP’yi iktidarda tutan en önemli toplumsal sorun olan sosyal yardımların, rakamsal dökümünü çıkardı. Analizinde Aile Bakanlığı’nın nakdi yardımlarını esas aldı.
Ortaya toplumun üçte birinin devletin dağıttığı yardımlarla geçindiği Türkiye gerçeği çıktı. Analizin detaylarında şu bilgiler yer aldı: “Aile Bakanlığı, 2013 yılında gelir testi yaptı. Bu testle 17 milyon 387 bin 874 yetişkin vatandaşın maddi durumu ölçüldü. Testte şu sonuç elde edildi: Bu kesimin yüzde 70’inin asgari ücretin altında bir gelirle geçinmeye çalıştığı sonucuna ulaşıldı.''
OY ALMAK İÇİN NOKTA ATIŞI YAPILIYOR…
AKP, yardım kampanyasında bu gelir adaletsizliğini dikkate alarak oy deposu olan nokta hedeflere yöneldi. Asgari ücretin altında gelirle yaşamaya çalışan aileleri, sadece Aile Bakanlığı’nın değil niteliği, kaynağı ve kurumu belirsiz yardımlarla birlikte adeta kendisinin bağımlısı yaptı. Devlet kesesinden 2013 yılında yapılan yardımlar şöyle dağıtıldı:
- Aile Bakanlığı sosyal yardımlar için 20 milyar 764 bin 725 lira harcadı.
- 427 bin engelliye 3.4 milyar lira dağıtıldı. 659 haneye 181 milyon liralık gıda yardımı yapıldı. 19 bin 722 haneye barınma yardımı olarak 62.6 milyon lira verildi.
- 2 milyon 106 bin haneye 2 milyon 142 bin 316 ton kömür dağıtıldı.
- Eşleri vefat eden 281 bin 141 kadına 752.8 milyon lira aktarıldı. Çocuğu askerde olan 50 bin 583 aileye 77.5 milyon lira verildi.
- 809 bin ilkokul, 810 bin ortaokul, 334 bin lise öğrencisine 512 milyon lira eğitim yardımı yapıldı. Öğrencilere öğle yemeği için 250 milyon, kitap için 275 milyon lira harcandı.
- 43 bin 500 engelli öğrencinin ailesi, çocuklarını okula göndermeleri şartıyla 85 milyon lira aldı. 778 bin 238 haneye 229 milyon liralık şartlı sağlık yardımı yapıldı.
- Gebelik için 71 bin 807 haneye, lohusalık için 13 bin 770 haneye, doğum için de 16 bin 175 haneye 14.1 milyon lira yardım yapıldı.
- 632 bin yaşlıya 1 milyar lira aylık dağıtıldı.
Yardım çarkı böyle dönüyor
75 yaşında babası, 70 yaşında annesi, hamile eşi, ilkokula giden bir kızıyla birlikte yaşayan, yoksul bir semtte kirada oturan bir vatandaş;
- Anne ve babası 65 yaşın üzerinde olduğundan her biri için 130’dan aylık 260 lira yaşlılık aylığı alıyor.
- Hamile eşine doğum yapana kadar ayda 30 lira veriliyor. Doğumu hastanede yaparsa bir sefere mahsus 70 lira alıyor. Doğumdan sonra da yine bir sefere mahsus 70 lira lohusa yardımı yapılıyor.
- Çocuğu için de devletten şartlı sağlık yardımı alma hakkı bulunuyor. Bu yardımlar 0-6 yaş grubu ile ilkokul ve ortaöğretimi kapsıyor. Tek şart çocuğun eğitimine devam etmesi ve düzenli olarak sağlık kontrolüne götürülmesi. Bu durumda örneğimizdeki vatandaşa, yeni doğacak çocuğu için aylık 30, ilkokula giden kızı için de aylık 30 olmak üzere 60 lira sağlık yardımı yapılıyor.
- Bu kişiye ilkokula giden çocuğu için aylık 35 lira eğitim parası ödeniyor. Ders kitapları ücretsiz veriliyor. Çocuk ortokula giderse eğitim yardımı 55, liseye giderse 65 liraya yükseliyor.
- Öğrenci üniversiteye giderse aylık 200 lira yardım alıyor.
- Örnek vatandaşımızın çocuğu erkek olur ve askerlik çağına gelirse, ailesine askerde bulunduğu süre içinde her iki ayda bir 500 lira maaş veriliyor.
- Bu vatandaş, kirada oturduğu için ‘barınma masrafı’ adı altında aylık 317 lira yardım alabiliyor. Bu yardım, ihtiyaca göre yapılıyor.
- Gelir testinin alt kategorisinde bulunduğu için aylık 274 liralık gıda yardımıyla, her kış dağıtılan 500 kilo kömür yardımından yararlanma hakkı bulunuyor.
- Anne veya babası vefat ederse, cenaze masrafını devlet karşılıyor. Kızı büyüyüp evlendiğinde bir sefere mahsus çeyiz yardımı yapılıyor.
- Bu vatandaş, Aile Bakanlığı’nın dağıttığı bu yardımların dışında belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının para, gıda ve giyecek gibi tüm yardımlarını da alabiliyor.