Bademcik bir organ mı? Neden şişiyor? Bademcik iltihabına karşı nasıl önlem alabiliriz? Bademciklerin alınması zararlı mı?..


Her insanda doğuştan iki tane olan bademcikler ağız içinde boğazımızın her iki yanında bulunurlar. Bademcikler, vücudun savunma sisteminin bir parçası olan lenfoid dokulardır. Bademcikler vücuda giren bakteri ve mikrop gibi hasta edici maddelerin yakalanmasında ve onlarla savaşmak için antikor üretiminde rol oynarlar.
Bademcik iltihabı nasıl olur?
Mikrop ve bakterilerle karşı karşıya kalan bademcikler iltihaplanırlar ve her iltihaplanma bademcikleri büyütür ancak uygun tedavi sonrası tekrar küçülür. Bademciklerdeki iltihabın görünümü her zaman aynı olmaz. Bazen hafif kızarıklık görülürken bazen bademciklerin üzeri beyaz ve sarı tabaka ile kaplanır, üzeri gözenekleşir.
Bademcik iltihabının belirtileri nedir?
Boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, yutma sırasında takılma hissi, ateş, halsizlik, ağızda kötü koku, boyun bezelerinde şişme, konuşma değişikliği gibi yakınmalar bademcik iltihabının belirtilerindendir. Bademcik iltihabının ilerlemesi halinde vücut direncinin düşmesiyle birlikte beslenme sorunları da baş gösterir.
Bademcik şişmesi sonucu yaşanan en büyük olumsuzluk ise halsizlik, yutkunmada güçlük çekme ve ateşin çıkmasıdır. Her ne kadar hastalığın tedavi aşamasında genellikle antibiyotik kullanılsa da hastalığın iyileşme sürecini hızlandırmak ve vücut direncini artırmak için bitkisel tedavilerden de yararlanmak gerekir.
İşte, bademcik şişmesine iyi gelecek birkaç yöntem…
- Kuru erik yaprakları sıcak suyun içerisinde 10 dakika kadar demlendirip her gün boğaza gargara yapılmalıdır.
- Adaçayı sıcak suyun içerisinde demlendirilmeli ve boğazda gargarı şeklinde kullanılmalıdır. Adaçayının içerisinde bulunan bir madde boğaz iltihabına ve bademcik şişmesine karşı olumlu cevaplar vermektedir.
- Tuzlu su ile her gün boğazınıza gargara yapın.
- 1 yemek kaşık zeytinyağı ile kavrulan 2 tane rendelenmiş soğanı bir tülbentin üzerine düz sıra halinde yayın. Yayılmış olan soğan lapasını ılık hale gelince boğazınıza sarın ve bekletin.
- Papatya kurusu ile kırmızı üzüm sirkesini derin bir kabın içerisine alın ve 24 saat boyunca bekletin. Papatya lapa kıvamına gelince sirkeli suyun içerisinden eliniz ile alın ve iyice suyunu sıkın. Elinizde kalan papatya lapasını tülbentin üzerine yayın ve boğazına sarın.
- Kuru yaban mersinini kaynamış suyun içerisine demlendirin ve suyun içerisine yaban mersinlerini süzerek alın. Geriye kalan sıvı karışımın içerisine 1 yemek kaşığı kadar dut pekmezi ilave edin ve şurup kıvamını alana dek karıştırın. Hazır hale gelen doğal şurubu iyileşene dek her gün 3 yemek kaşığı şeklinde tüketin.
- Kurutulmuş papatya ile birlikte hatmi çiçeğini kaynamış suyun içerisinde demlendirin. Yaklaşık 2 saat kadar demlendikten sonra üzüm suyu ile tatlandırın ve her gün 1 fincan şeklinde tüketin.
- Her gün bal ile karıştırılmış sıcak su için.
- 30 gr hindibağ kökünü bir çaydanlıkta üzerine su ilave ederek bir taşım kaynatın ve demlenmeye bırakın. 20 dakika kadar demlendikten sonra ılık halde tüketin. Hazırlanılan bu çayı her gün 1 fincan şeklinde tüketebilirsiniz.
- Ayvayı kaynatın ve suyundan her gün gargara yapın.
- Kuru inciri süt ile pişirin ve her gün tüketin. Bademcik şişmesine ve göğüs ağrısına çok iyi gelir.
Bütün bu saydığımız formülleri doktor kontrolünde yapmakta fayda var. Bazı ilaçların aslında çok masum görünen bir maddeyle etkileşimde bulanabileceğini ve fayda sağlanmak istenirken zarar görülebileceğini unutmamalıyız…
Sık tekrarlayan bademcik iltihabı kalpte, eklemlerde ve böbreklerde problem yaratabilir. Bu tip durumlarda bademcik ameliyatı olmak gerekebilir.