Tereyağı, inek, koyun ve keçinin sütünden elde edilir. Kendine has bir kokusu ve eşsiz bir lezzeti vardır. Doymuş yağdır ama nerdeyse oda sıcaklığında bile eriyebilen bir yapıya sahiptir. Hepsinden önemlisi doğal bir besindir. Özellikle kahvaltıda çiğ olarak tüketildiği zaman sindirimi çok daha kolaydır.

Günümüzde İngiliz bilim adamlarının yaptığı araştırmalar tereyağının sanıldığının aksine zararlı olmadığını kanıtladı. Doymamış yağ ağırlıklı beslenmenin kalp krizi riskini daha çok artırdığı saptandı.
Aslında margarinle kıyaslandığında, margarin kullanan insanlarda kalp hastalığı riskinin tereyağı kullanan insanlara göre çok daha fazla olduğu yapılan çalışmalarla ortaya çıktı.

Sanıldığının aksine kalp hastalığına yakalanma oranının tereyağı kullananlarda, kullanmayanlara göre daha düşük olduğu saptandı.
Doymuş yağ oranının yüksek olması bilinenin aksine yağ oluşumunu değil yağ yakılmasını hızlandırmaktadır.
Tereyağı vücuttaki enerji tüketiminde rol oynar, bu da kilo alım hızını dengeler. Sindirimi kolaylaştırır. Tereyağı geçmişteki kötü ününü yıkıp bugün hak ettiği değere kavuşmuştur ama tereyağı tüketirken de ölçüyü kaçırmamak gerekir. Her besin için aynı durum söz konusudur. Yeterince tüketmek, aşırıya kaçmamak gerekir.

Normal beslenme düzeni içinde kahvaltıda ve yemeklerde kullanımı yeterli olacaktır. Beslenme konusunda vücudumuz bizim için iyi bir uyarıcıdır.
Bilgi kirliliği içinde bocalamadan, vücudumuzun isteklerini dikkate alırsak ve ölçüyü kaçırmadan her besini yeterince tüketirsek doğru bilinen yanlışların, vücudumuza vereceği zarardan korunabiliriz.



Tereyağı hayvansal bir besindir. A, E, D vitamini ve protein açısından zengindir. Tereyağının birçok yararı vardır.

Tereyağı, olgunlaştırıcı, çözücü, eriticidir ve gevşetici etkisi de görülür. Normal vücut üzerinde eritici, çözücü etkisi vardır. Sert bedenlerde (organlarda) bu etki görülmez. Hassas vücutlarda bu etki daha kolay görülür.

Bağırsaklara geçen maddelerin oluşturduğu ağrıyı giderir. Sinir iltihaplarına iyi gelir. Yaraların iltihaplarını çözerek, iyileşmesini sağlar.

Beyin zarı için kullanılan bileşimler, zübd (tereyağı) ile birlikte kullanılır. Kulak arkasındaki urlara (şişlere), kasıklardaki urlara, ağızdaki ve dişlerdeki şişlere ve apselere, kıla (çobançantası) ve onun bileşimleriyle birlikte uygulanır.


Beden tereyağı ile ovulursa, faydalıdır; onu besler. Tereyağının cildi besleyici ve parlaklaştırıcı özelliği vardır. Cilde yumuşaklık sağlar. Vücut derisi için nemlendirici yararı da bilinir.


Soğuktan oluşan kuru öksürüğe iyi gelir, özellikle badem ve şekerle birlikte bu etkiyi yapar. Aynı zamanda, zatürreye iyi gelir. Kan tükürmeye iyidir ve yakı olarak (haricen) uygulanır. Aynı zamanda, badem yağı ve şekerle birlikte kullanılınca, yumuşatıcı etkisi artar.


Tereyağı (zübd), yumuşatıcıdır ve genellikle ishal etkisi gösterir. Mesane girişindeki iltihaplar için kullanılan ilaçların bileşimine girer.


Zehirlere karşı etkilidir ve yılan soktuğu yere pomat olarak uygulanırsa, yararlıdır.