Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan maydanoz çok faydalı bir besindir. Yenerek de tüketilen maydanozun suyunun da yararları saymakla bitmiyor…


A, C, E ve K vitaminleri ile demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, kükürt ve fosfor mineralleri açısından zengin bir besin olan maydanoz; yaklaşık 2.000 yıldır yetiştirilen ve iyileştirici özellikleri sebebiyle insanlar tarafından sıkça kullanılan bir bitkidir. Yapılan çalışmalar bu bitkinin tıbbi özellikleri nedeniyle orta çağdan beri popüler olarak kullanıldığını gösteriyor.


Eski Yunanlılar tarafından iyileştirici özellikleri olduğundan ve aynı zamanda kutsal kabul edildiğinden dolayı maydanozun, mezarları süslemek için kullanıldığı düşünülmektedir. Günümüzde pek çok toplumda besin değerleri ve sağlığa faydaları yeterince bilinmediğinden garnitür olarak görülüp kullanıldıktan sonra atılan maydanozu yemekleri süslemek için ilk kullanan Romalılar oldu.
Taze olarak tüketildiğinde besin değerleri kaybolmamış olan maydanoz lapa haline getirilip iltihapların ve yaraların üzerine konursa iyileşmesini hızlandırır. Sapı kaynatılıp suyu içilebileceği gibi katı meyve sıkacağından geçirilerek de suyu tüketilebilen maydanoz vücut metabolizmasını hızlandırır. Maydanoz yemek ve çayını içmek, vücudun su toplamasına karşı çok iyi etkisi olan bir uygulama olarak bilinmektedir.
Bir provitamin A (Beta karoten) deposu olan maydanoz bu özelliği ile görme yetimize, kılcal damar sistemine ve troid bezine faydalıdır. Maydanoz suyundaki yüksek klorofil miktarı kanı artırarak oksijeni metabolize eder ve karaciğerin, böbreklerin ve idrar yollarının temizlenmesine yardım eder. Sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını azaltan maydanoz, ince bağırsaktaki hareketleri artırır.


Bir tutamıyla bile günlük C Vitaminini ihtiyacının çoğunu karşılayan maydanoz suyuna bal ve limon karıştırarak günde 1-2 bardak içmek; kanı temizleyeceği gibi kansızlığa, mesane iltihabına, tansiyona, şişmanlığa, böbrek ve karaciğer problemlerine, damar sertliğine karşı da etkilidir.
Böbrek rahatsızlıkları için 4 bardak suda 5 dakika kadar kaynatılan 1 demet maydanoz, süzülüp günde 3 kere 1′er çay bardağı içilir. Yatmadan önce ağızda çiğnenen bir demet maydanoz rahat uyumayı sağlar. Bir tutam maydanozu iyice çiğneyerek yutmak, bulantı ve nefes darlığında rahatlatıcı bir etki sağlar. 2 bardak suda 1 demet yıkanmış maydanoz sapı üstü kapalı olarak kısık ateşte 5 dk. kaynatılıp 20 dk. demlenmeye bırakılır ve süzülür. Böylece maydanoz lapası elde edilir.
Etkili cilt losyonu olan lapa temiz cilde sürülüp yaklaşık 20 dk bekletilir, daha sonra süzülen maydanoz suyu ile cilt yıkanır. Her gün birkaç kez uygulanabilir. Maydanoz lapası yara, kesik ve morartıları iyileştirir; kulak ve diş ağrısına iyi gelir. Ayrıca maydanoz lapası, sivilceli, lekeli, pürüzlü ve kırışık ciltlere parlaklık ve pürüzsüzlük verir. Maydanoz suyu ile yıkamak saçları besler, parlatır, dökülmeyi azaltır.
Maydanozun Diğer Faydaları:
- Grip ve nezleyi geçirir; balgam söktürür, terletir, ateş düşürücü etkiye sahiptir.
- Bağırsakları çalıştırır ve sindirimi kolaylaştırır.
- İdrar söktürücü ve terletici özelliği ile vücudu ve kanı temizler.
- Kabızlığı önler.
- Mide ve bağırsak gazlarına iyi gelir.
- Böbrek taşlarını ve bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur.
- İştah açar.
- Diş etlerini güçlendirir.
- Kansızlık çekenlere faydalıdır.
- Halsizliği giderir.
- Yüksek tansiyonu düşürür.
- Kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur.
- Karaciğer hastalıkları ile romatizma, selülit ve egzamaya iyi gelir.
- Arı ve diğer haşere sokmalarında, sokulan yere lapası sürülürse acıyı azaltır.