Uzmanlardan çocuklara soğuk kış günlerinde gripten koruma önerileri geldi!.. Gripten korunma yolları neler?
Hastanelerin acil servisleri kış aylarında öksüren, hapşıran, burnu akan, ateşlenen çocuklarla doluyor. Uzmanlar, bağışıklık sistemleri yetişkinlere göre daha zayıf olan çocukların kalabalık yerlerde daha kolay virüs kaptığına dikkat çekiyor.
Kış aylarında grip başta olmak üzere çocuklarda görülen üst solunum yolu hastalıklarının arttığını belirten uzmanlar, çocukların bağışıklık sistemlerinin yetişkinlerden daha zayıf olduğuna vurgu yapıyor. Bu nedenle çocukların özellikle kapalı alanlarda çok daha kolay mikrop kaptığını belirten uzmanlar, çocuklarda gribi önlemenin 10 basit ama etkili yolu olduğunu savunuyor.
İşte, uzmanlardan çocuklara gelen gripten korunma önerileri;
1. Eller sık sık yıkanmalı:
Ellerimiz gün içerisinde en fazla kirlenen organımızdır. Tuttuğumuz kapı kolları, kalem, silgi, dokunduğumuz her şey mikrop barındırdığı için, virüsler ellerimiz yoluyla kolayca bulaşabiliyor. Hele bir de elini farkında bile olmadan defalarca ağzına, yüzüne götüren çocuk çok daha fazla tehlikeye açık hale geliyor. O nedenle çocukların ellerini sık sık sabunla yıkamaları gerekir.
2. Arkadaşlarla çok yakın mesafeden konuşulmamalı:
Virüsler tükürük zerrecikleriyle solunum yolundan çok kolay bulaştığından, çocuklar arkadaşlarıyla çok yakın mesafeden konuşmamalı. Hele de hasta olan arkadaşlarından, kendilerine de geçebileceği için hastalık süresince uzak durmalılar.
3. Tek kullanımlık kağıt mendil kullanılmalı:
Öksürüp hapşırırken ağızlar eller ile değil kağıt mendil ile kapatılmalı, sonra o mendil çöpe atılmalı. Çünkü eller anında yıkanmadığında avuç içerisine yerleşen mikroplar, büyük tehlike saçar.
4. Sınıflar sık havalandırılmalı:
Virüs, soğuk hava ve üşütmekten daha çok kalabalık ortamlarda bulaşır. Bu nedenle çocuklar alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlarda daha dikkatli olmalı. Sınıflar da sık sık havalandırılmalı.
5. Hasta anne ve babalar evde maske takmalı:
Anne babalar grip olduklarında evde mutlaka maske takmalı.Hatta maskeyi birkaç saatte bir değiştirmeli. Çünkü bir süre sonra etkisi kaybolur. Çıkarılan maske anında çöpe atılmalı ve eller iyice yıkanmalı.
6. Mutlaka kahvaltı edilmeli:
Griple mücadelede bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için sağlıklı ve dengeli beslenme şart. Pek çok çocuk uyku sersemliğinde kahvaltı yapmaya yanaşmıyor ama kahvaltı olmazsa olmaz bir öğündür. Dikkat edilmesi gerekense kahvaltının kesinlikle tüm besin türlerini içeriyor olması!
7. Bol su içilmeli, C vitamini tüketilmeli:
Bol su içilmesi çocuklar için doğal bir öksürük şurubu özelliği taşıyor. Kış aylarında yetişkinler gibi çocuklarda da su ihtiyacı azaldığından sudan uzak kalabilirler. Oysa günde en azından 1-1.5 litresu içilmesi gerekiyor.
8. Meyvelerin suyu değil, posası tüketilmeli:
Portakal, mandalina, kivi, nar gibi bağışıklığı kuvvetlendirici meyveler mutlaka günde birkaç porsiyon çocuklar tarafından düzenli olarak tüketilmeli. Ancak meyveler suyunu sıkmak yerine posasıyla tüketilmeli.
9. Renkli sebzeler tüketilmeli:
‘Sebze sevmiyorum’ diyerek gereken sıklıkta sebze tüketmek şart. Çünkü sebzeler değişik pişirme şekilleri ve sunumlarla sevilebilir. Her gün mutlaka en az iki porsiyon sebze tüketilmelidir.
10. Kat kat giyinmemeli:
Çocukların daha fazla üşüyecekleri inancı çok da doğru değil. Yeni doğan ve 1 yaşındaki çocuklar büyüklerden birer kat fazla giydirilmeli ancak çocuklar yetişkinlerin giydiği kadar giyinmeli. Hava koşullarından emin olunmadığı zamanlarda ince katlar giyinilmeli ki gerektiğinde çıkarılabilsin. Terleyip soğumak daha da tehlikeli olabilir.
Tüm bu uyarılara dikkat ederek kışı hastalanmadan geçirmek mümkün gibi gözüküyor. Bu önerilere kulak vermekte fayda var, ne dersiniz?