Los Angeles Times gazetesi, “robot muhabiri” sayesinde meydana gelen depremi ilk duyuran yayın kuruluşu oldu…
Geleceğin dünyasında Robotlar hayatın her alanını kuşatırken, “gazeteciliğin” bunun dışında kalacağı düşünülemezdi elbette.
Geçtiğimiz günlerde, Los Angeles Times gazetesi dünyayı ‘robot gazetecilik’ kavramıyla tanıştırarak, gazetecilikte yeni bir dönemin ilk sinyallerini vermiş oldu.
“Robo-gazeteci” kavramının merkezinde, gazeteci ve yazılım uzmanı Ken Schwencke yer alıyor.
Schwencke bir süredir, depremle ilgili haberin sarsıntı meydana geldiği anda yazılıp yayınlanmasını sağlayan bir algoritma yaratmak üzerine çalışıyordu.
BBC’nin haberine göre, Algoritma ilk kez denenme fırsatı buldu ve ilk bir deprem haberi robo-muhabir tarafından yayına verildi!
İnternet sitesi Slate’e konuşan Schwencke, haberin depremin meydana gelmesinden 3 dakika sonra yayına girdiğini söyledi.
‘Robo-gazetecilik’ kavramı son dönemde dünya genelinde haber merkezlerinde yayılmaya başladı.
Amerikan Yer Bilimleri Enstitüsü gibi güvenilir kaynaklardan teknoloji yoluyla haber toplama uygulamasında öncü hale gelen Los Angeles Times, verileri önceden yazılmış şablon haberlere yerleştirerek yayınlayabiliyor.
Los Angeles Times gazetesi, robotların yanısıra kentteki suç olayları konusunda da otomatik olarak haber üretebilen algoritmalara sahip.
Bu tür haberlerden hangisinin daha fazla öne çıkarılacağına ya da daha ayrıntılı işleneceğine ise yazı işleri müdürleri karar veriyor.
Bazı yayın kuruluşları ise özellikle spor haberlerinde algoritma temelli habercilik denemeleri yapıyorlar.
Los Angeles Times’tan Ken Schwencke, ‘robot gazetecilerin’ insanın yerini almadığını belirterek, şunları söyledi:
‘Asıl olarak verilerin hızla toplanıp yayılmasını sağlıyorlar. Ama bu takviye bir araç. Verileri de normal bir gazetecinin edineceği yollara elde edip bazı tür haberler konusunda zaman kazandırıyor.’’
Schwencke, ‘robot gazetecilerin’ kimsenin işine malolmadığını, tam tersine gazetecilerin işlerini daha da ilginç hale getirdiğini de ekledi.