Uzmanlar O Gerçeği Açıkladı!

2015 yılında siber saldırılar giderek artacak. Oğuz Yılmaz'ın açıklaması ne yazık ki internet kullanıcılarını üzdü. Ayrıntılar haberimizde.



İnternet hayatımızın herşeyi olmuşken Siber güvenlik firması Labris Network'un Üst Düzey Yöneticisi Oğuz Yılmaz, 2015 yılının siber saldırılarla geçeceğini dile getirdi. Siber savaşlar artık sık sık gerçekleşiyor. Rusya'nın en gelişmiş savaş devletleri arasında yer almasıyla siber saldırılarının boyutu tekrar gündeme gelmedi.
Oğuz Yılmaz konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamalarda teröristlerin de siber silah teknolojisini elde ettiğini açıklayarak son dönemlerde Suriye Elektronik Ordusu ve ISIS gibi grupların bazı siber saldırıların sorumluluğunu aldıklarını sözlerine ekleyen Yılmaz siber saldırılarının Twitter ve web sayfalarının kontrolünün ele geçirme düzeyinde olduğunu, buna benzer diğer gruplara da saldırılarının sık sık olabileceğini sözlerine ekledi.
Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde İşid'in hesaplarının hacklendiğini sizlerle buradan paylaşmıştık. İnternet dünyasını karıştıran hacklenme sorunlarına ve siber saldırılara karşı henüz tam olarak bir güvenlik hizmeti yok. Bunun olmamasıyla birlikte kişisel güvenliğimiz de tehdit altında.
İngiltere, Çin, Rusya ve ABD dışında diğer ülkelerde kötü amaçlı hazırlanmış casusluk yazılımları ve bu yazılım tabanıyla gözetim operasyonları sık sık olan bir durum. Oğuz Yılmaz konuya ilişkin "Siber casusluğun savaşta olmayan devletler arasında standart bir uygulama olacağını bekliyoruz. Ülkelerin jeopolitik konumunasiber saldırılarla daha çok müdahale edilecek" sözlerine yer verdi. Güvenlik konusunda ülkemizin kendi ürününü üretebilen bir noktada olduğun dile getiren Yılmaz konuşmasına şu sözleri ekleyerek devam etti.
"Ar-Ge üretimleri ürüne dönüşerek, pazarda yer bulmaya başladı. Devletin bu anlamda farkındanlığı yükseltmesiyle beraber, siber güvenlik ürünlerinde daha çok iyiye gidiyoruz. Önceden bu alandaki mühendislerimizi yurtdışına gönderiyorduk fakat şimdi ya geri getiriyoruz veya göndermiyoruz.
Son yıllarda ele geçirilmiş bilgisayar ağını ifade eden 'botnet' denen bir kavram var. Bu ağdaki bilgisayarların her birine 'zombi' deniliyor. Bu bilgisayarlar uzakta bir ülkedeki biri tarafından kullanılabiliyor olabilir. Kullanılan yazılımların orijinal ve güncel olması önemli. Her e-postayı açmamak gerekir. Kullandığımız anti-virüs programlarına her zaman güvenemeyiz. Çünkü her gün yeni bir virüs ortaya çıkarılıyor. Cep telefonlarında anti-virus programlarını kullanmak gerekir. Akıllı telefonların da kullanım pratiği çok önemli. Merak ederek her akıllı telefonlar için yapılan uygulamayı yüklemek doğru değil. Uygulamaları yüklerken detaylara bakın. Örneğin, oyun yüklerken program sizden adres defterine ulaşmak istiyorsa buna şüpheyle yaklaşın. Unutmayın bedava olan hiçbirşey bedava değildir. O firma mutlaka parayı bir yerden kazanıyordur. Örneğin, adres defterinizi satabiliyor, bilgisayarınıza virus bulaştırıyor olabilir."
Uzmanlar siber ortamı deniz, hava, kara ve uzaydan sonra 5. savaş alanı olarak görüyor. Espirisi vardı artık savaşlar bile telefonlardan internetten olacak diye.. Galiba o espiriler artık espiri tadını kaçırıyor. Peki ülkemizde yaşanan siber saldırıları siz nasıl değerlendiriyorsunuz?