Diyet yaparken pek çoğumuzun yakındığı en büyük problem metabolizmamızın yavaş olduğu ve su içsem yarıyor sorunudur.
Diyet yaparken pek çoğumuzun yakındığı en büyük problem metabolizmamızın yavaş olduğu ve su içsem yarıyor sorunudur. Bu sorunların sağlıklı beslenme ve diyette karşımıza çıkarak hem motivasyonumuzu bozmaması hem de daha dengeli beslenmemize yardımcı olmak adına bazı besinlerden faydalanabileceğimizi biliyor musunuz?
Soğan ve sarımsak, metabolizmamızı hızlandıran önemli besinlerin başında gelir. Hem içerdikleri C vitamini etkisiyle kış aylarında grip ve nezle gibi ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonlarından bizleri koruma görevi üstlenirken hem de metabolizmamızın daha hızlı çalışmasına etki ederler. Kronik mide ve bağırsak rahatsızlığı bulunmayan her birey için soğan ve sarımsak her gün belirli oranda sofralarımızın ve diyetimizin vazgeçilmezi olmalıdır. Yoğurtla birlikte tüketilen sarımsak için yüksek tansiyonu düşürdüğüne dair araştırmalar da dikkat çekmektedir. Ayrıca kan şekerinin düzenlenmesi konusunda da soğan ve sarımsak başlıca rol oynayan besinler arasındadır.
Baharatlar metabolizmanın hızlı çalışması konusunda ikinci sırada yer alırlar. Yemeklerimize tat katan ve aroma veren pek çok baharat aynı zamanda diyet sırasında metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olacaktır. Özellikle acı biber, zencefil ve zerdeçal metabolizma için oldukça önemlidir.
Zencefil metabolizmayı hızlandırmanın dışında ödem atılmasına da yardımcı olur. Bu baharatları yemeklere ilave etmek ya da bunlarla oluşturulmuş bir bitki çayını her gün 1 fincan kadar tüketmek düzenli beslenme ve diyete yardımcı olacaktır.
Kabak, yeşil yapraklı sebze ve meyvelerin içerisinde metabolizmayı hızlandırıcı, ödem attırıcı ve zayıflatıcı etkisi en yüksek olanlarındandır. İçerdiği lif bakımından hem bağırsakların çalışmasına yardımcı olacak, hem de metabolizmanın daha hızlı çalışmasına etki edecektir.
Yulaf ve yoğurt kullanılarak hazırlanan bir kabak çorbası diyette akşam yemeklerimiz için ideal olabilir. Çorbanın yanında tüketeceğimiz mevsim yeşillikleri zayıflamaya katkı sağlayacaktır.
Dereotu, özellikle kahvaltı vazgeçilmemesi gereken en önemli besinler arasında olmalıdır. Vücuttaki ödemi azaltan ve yağ yakımını hızlandıran dereotu limon ve maydanoz ile birlikte karıştırılarak tüketildiğinde metabolizmayı da hızlandırmaktadır. Günde en az 1 öğün dereotu ve maydanozla karıştırılmış dereotu tüketimi hem mide ve bağırsak sistemi hem de diyet için yerinde olacaktır.
Avokado, içerdiği lif nedeniyle yağ yakımını hızlandıran ve porsiyonları belirli miktarlarda tüketildiğinde diyete yardımcı olan ve metabolizmayı hızlandıran önemli besinler arasındadır. Avokadonun yeşil yapraklı sebzeler ve nar ile karıştırarak oluşturulmuş yağsız bir salatasını diyette bulundurmak açlık hissinin azalması içinde faydalı olacaktır.
Yeşil çay, içerdiği antioksidanlar nedeniyle hem yaşlanmayı geciktirici hem de metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle önem taşır. Özellikle zencefil ya da yasemin ile birlikte tüketilen yeşil çayın yağ yakımına etkisi oldukça yüksektir. Metabolizmanın hızlanması ve diyette yağ yakımının artması için günde 1 fincan yasemin ve zencefilli yeşil çay tüketmek yerinde olacaktır.
IHA