Psikolog Barış Gürkaş, “Dünyada 350 milyon kişinin depresyonda olduğu göz önüne alınırsa, çevremizde olan birinin depresyonda olma ihtimali oldukça yüksek

Psikolog Barış Gürkaş, “Dünyada 350 milyon kişinin depresyonda olduğu göz önüne alınırsa, çevremizde olan birinin depresyonda olma ihtimali oldukça yüksek. Birçok zaman tam olarak ne olduğunu anlayamasakta, ruh sağlığına dair bir anormallik olduğunu görebiliyoruz. Doğal olarak ona yardımcı olmaya da çalışıyoruz.” dedi.

Psikolog Barış Gürkaş, “Değer verdiğimiz kişinin depresif ruh halinden kurtulması için kimi zaman doğru davranabilsekte, çoğunlukla sözlerimizle onu kendimizden daha da uzaklaştırıyoruz. Bende sizler için iyilik yapmak adına söylediğiniz ama söylemeseniz çok daha etkili olacağınız bazı cümleleri derledim.” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

1. Bunların hepsi senin kafanda bitiyor.
Millet olarak en sevdiğimiz cümle “Bunların hepsi senin kafanda bitiyor”, bununla karşımızdakinin tüm sorunlarını çözdüğümüzü sanıyoruz. Evet, kafada bitiyor doğru; malum beyin kafanın içinde. Kişisel gelişim zırvalarından türeyen bu kavramın, gerçeklikle payı olmasına karşın çözüme götürmüyor.

2. Her şeyin var neyine mutsuzsun?
Depresyonu bir rahatsızlık olarak görmeyen bizlerin en temel yanılsamasıdır. Depresyon sahip olunanlarla değişen bir durum değildir. Bu duruma göre maddi durumu çok iyi olanların depresyona girmemesi gerekiyor. Depresyonun kelime anlamının zıttı, zenginlik değildir.

3. İnsan içine çık biraz!
İnsan içine çıkmak temelde iyi fikir olabilir. Ancak depresyondaki kişinin kendine, geleceğe ve dünyaya olan olumsuz düşünceleri insanlarla temas etmesini zorlaştırır, insan içine çıktığında da kendisini daha iyi hissetmez.

4. Herkesin problemleri var seninkisi de dert mi?
Evet, doğru herkesin problemi var, ancak bu kişinin depresif duygu durumunu değiştirmek için yeterli değil. Başkalarının problemi depresyondaki kişinin ruh halini daha iyi hale getirmeyecek.

5. Yoga yap, ibadet et.
Bunlar insanı rahatlatır, iyi hissetmesini sağlar. Ancak orta seviye veya daha ileri şiddette depresyonda işlevsel olmazlar.

(İHA)