Bir çeşit yemeği takıntılı halde sürekli olarak tüketiyorsanız dikkat, gıda bağımlısı olabilirsiniz! Gıda bağımlılığı nedir, belirtileri nelerdir?
Hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan bazı deneyler, özellikle çok lezzetli gıdaların sürekli yeme isteği uyandırdığını ve bunun da gıda bağımlılığına yol açtığını ortaya koydu. Diğer bir adıyla yeme bağımlılığını, bir gıdayı sürekli tüketme isteği olarak tanımlayabiliriz.
Günümüzde obezite hastalığı gittikçe yaygınlaşıyor ve kanserden sonra en sık görülen hastalık haline çoktan geldi bile. Özellikle içinde şeker, yağ ve tuz bulunan lezzetli gıdalar, beynimizdeki kimyasalları tetikleyerek dopamin üretimini arttırıyor ve bu da sürekli aynı yiyecekleri yeme isteği olarak kendini gösteriyor. Gıda bağımlılığında bilinmesi gereken en önemli şey, suç kesinlikle bu yiyeceklerde değil. Yiyeceklerin içinde herhangi bir kimyasal ya da bağımlılık yaratan bir ilaç bulunmasa da, gıda bağımlısı olabilirsiniz.
Gıda bağımlılığı, aç değilken bile yeme ihtiyacınızın ortaya çıkmasına ve doyma kavramınızın ortadan kalkmasına neden olabilir. Gıda bağımlılığı oluşan kişilerde gıda toleransı gelişebilir ve kişi şeker, yağ ve tuz içeriği yüksek olmayan gıdaları yediğinde tatmin olmaz ve daha fazla yemeye başlar. Yapılan son araştırmalar da gıda bağımlılığının obezitenin oluşumunda önemli bir rolü olduğunu ortaya koymuştur.
Gıda bağımlılığı yalnızca obezite hastalarında ya da kilolu insanlarda ortaya çıkmamaktadır. Normal kiloya sahip kişilerde de görülür. Ancak normal kilodaki insanların gıda bağımlılığı ile mücadele etmesi daha kolaydır. Çünkü böyle kişilerin vücutları sadece genetik olarak iyi olanı almak ve ekstra kaloriyi işlemek için fiziksel aktiviteyi artırmak üzerine kurulmuştur. Gıda bağımlısı olan insanlar ise kilo alma veya vücutlarına zarar vermelerine rağmen yemeye devam ederler.
Gıda bağımlılığının belirtileri nelerdir?
* Belirli yiyecekleri planladığınızdan daha fazla tüketmek ve bunun önüne geçememek
* Acıktığınızda bile sadece belirli yiyecekleri yeme tutumu göstermek
* Yediklerinizden sonra kendinizi kötü hissetmenize rağmen bundan vazgeçememek ve suçlu hissetmenize rağmen daha fazla yemek
* Yedikleriniz sevdiğiniz türde değilse yeterli yiyemediğinizi düşünmek.
* Sürekli yediğiniz gıdalar o an mevcut değilse, alternatif bir şeyler yemek yerine sevdiğiniz yiyeceği tedarik etme yoluna gitmek
Gıda bağımlılığından nasıl kurtulabiliriz?
* Belirli yiyecekleri sık sık yemek yerine bir defada büyük miktarlarda yiyin.
* Tuz, yağ ve şeker oranı yüksek yiyeceklerden kaçınmaya çalışın.
* Tek başınıza yemek yemeyin. Aileniz ve sevdiklerinizle alternatifiniz olmayan bir sofraya oturmayı deneyin. Bulunduğunuz ortamdaki yemekleri yemeye çalışın.
* Yemeğinizi özellikle televizyon karşısında yemeyin ve fiziksel aktiviteye daha çok zaman ayırın.
* Çikolata veya tatlı bağımlılıklarının yerine, hurma, kuru üzüm gibi kuru meyveler eklemeye çalışabilirsiniz.
* Cips veya tuzlu bağımlılıklar yerine, evde mısır patlatabilirsiniz.
* Bir besini çok fazla tüketmek yerine, sağlıklı olan diğer besinlerle birlikte karma şekilde tüketmeye çalışabilirsiniz. Böylece artık bağımlısı olduğunuz besini hem tüketmeye devam edecek hem de sağlıklı besleneceksiniz.
* Yemeden duramadığınız yiyecekler hazır gıdalar da olabilir, bunlar çok fazla katkı maddesi içerdiği için daha az tüketmeye çalışın.
* Bütün bu uyarılara dikkat etmenize rağmen durduramadığınız bir yeme alışkanlığınız ve kilo alımınız varsa mutlaka bir uzmana danışın.