Yeryüzündeki en tuhaf hayvan türlerinden biri olan ornitorenkler, ilginç özellikleri ve görünümleri ile doğa bilimcilerini bile şaşırtıyor!.. Gelin bu değişik hayvanı yakından tanıyalım…Adeta birkaç hayvanın birleşimi gibi görünen ornitorenkler, sanki puzzle’da (yapboz) birkaç hayvanın birleşimi gibi duruyor. Vücudu sık siyah kıllarla kaplı, tavşan büyüklüğünde bir memeli olan ornitorenklerin ağzı ördek gibi gagalı; kuyruğu ise kunduzunki gibidir. Ornitorenkler, yumurtlayarak çoğalır ama yavrularını sütle beslerler.
Ornitorenk Avrupalılar tarafından keşfedildiği zaman, İngiliz bilim adamları bu garip fiziksel özellikleri görünce bunun bir aldatmaca olduğunu sanmışlar. Hatta bir ördek gagasının, kunduz benzeri bir hayvanın vücuduna dikildiği düşüncesi ile dikişler aramışlardır.
Ornitorenklerin ilginç fiziksel özellikleri
Avustralya’nın yumurtlayan iki memeli hayvanından biri olan ornitorenkler, yaklaşık 60 santim uzunluğundadır ancak bu uzunluğun 15 santimini bir kunduzunkine benzeyen yassı bir kuyruk oluşturur. Tazmanya şeytanı gibi ornitorenk de kuyruğunu yağ depolamak için kullanır. 2 kilo ağırlığında olan bu ilginç canlının erkeği dişisinden biraz daha iridir.
Gaga olarak gördüğümüz de aslında kemiksi olmayan aksine yumuşak ve derimsi; hassas sinirlerle örülü bir burundur. Ornitorenkler bu uzun burunları ile çamur içinde solucan ararlar. Ornitorenklerin gözleri ve iç kulakları başın iki yanındaki oluklardadır. Dış kulağa sahip olmayan ornitorenkler, suya dalarken gözlerini kapatabilir. İyi bir yüzücü ve dalgıç olan ornitorenklerin grimsi – kahverengi kürkü, su samurununki gibi kalın ve sıktır. Ornitorenkler suda gözlerini kapattıkları zaman sağır ve kör gibidir. Yavruların dişi vardır ama yetişkinlerde bunların yerini kemiksi çıkıntılar alır.
Ornitorenklerin vücudunun altında değil yanında olan kısa bacakları ile sürüngenlere benzeyen bir yürüyüş biçimi vardır. Bu hayvanın parmak araları da ördeklerinki gibi perdelidir. Ön ayakları sudaki hareketini kolaylaştırır.
Dikkat, erkekleri zehirli!
Yetişkin erkek ornitorenklerin arka bileklerinde zehir salgı bezlerine bağlı sivri uzantılar vardır. Hayvanın salgıladığı zehir insana çok zarar verebilir ama öldürmez.
Üreme biçimleri nasıl?
Biliyorsunuz ki memeli hayvanlar, insanlar ve bazı deniz canlıları doğurarak çoğalır ama bir memeli olan ornitorenkler yumurtlayarak çoğalır.
Türün tek bir üreme mevsimi vardır. Çiftleşme kış sonunda ya da ilkbaharda olur. Ornitorenk, kuş yumurtasından daha yuvarlak ve sürüngen yumurtasına benzeyen küçük yumurtalar bırakır. Dişi genelde iki yumurta bırakır ama bazen bu sayı bir veya üç de olabilir. Yumurtlamadan sonra dişi ornitorenk yumurtaların çevresine kıvrılır. Yaklaşık 10 günlük bir kuluçka süresinden sonra yumurtadan çıkan tüysüz yavrular annelerine tutunurlar. Yumurtadan çıkan yavrular korumasız, çıplak ve kördür; anne sütü ile beslenirler.