Anavatanı Madagaskar olan, uzun burunlu, uzun kuyruklu lemur, soyları tükenmekte olan hayvanlar listesinde yer almaktadır…
Lemur sözcüğü, gecenin ruhu ya da hayalet anlamındaki Latince lemures sözcüğünden gelir. Bu isim lemurlara, iri ve parlak gözleri ile tuhaf çığlıkları nedeniyle verilmiştir.
Yaklaşık 18 sene yaşayabilen lemurlar annelerinin tüylerine tutunacak kadar büyüyene dek, anneleri onları ağızlarında taşır. Lemurların 28 ayrı türü vardır. En hareketli lemur olan indriler, ağaçlar arasında büyük bir beceri ile atlayabilirler.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait Zoopark’ta yaşayan lemur ailesinde üçüz bebek sevinci yaşanıyor. Nesli tükenmek üzere olan lemurlardan bir tanesinin kış mevsiminde üçüz dünyaya getirmesi herkese sürpriz yaşattı. Hayvanat bahçesi yetkilileri, anne lemur ve yavrulara meyve partisi verip özenle bakıyor. Yavru lemurların sağlıklı büyümesi ve hayata tutunması için bir süre annelerinin karnında kalacağı öğrenildi.
Anne karnında genelde uyuyan yavrular uyandıklarında ise annesi tarafından emziriliyor. Üzerine titrenen sevimli anne, görevlilerin elleriyle özel bir şekilde besleniyor. Yaklaşık 1 ay sonra anne karnından çıkacak olan yavru lemurlar, daha sonra annelerinin sırtında dolaşmaya başlayacak.
Lemur ve Türleri Hakkında Bilgi
Madagaskar ve çevresindeki adaların sık ormanlarında yaşayan lemur uzun kuyruklu gececi hayvandır. Maki diye de adlandırılırlar. Cüce maki, kedi maki, kibar maki, mongos makisi, sporcu maki en bilinen türleridir.
İri gözlü, uzun kuyruklu maymun familyasından olan lemur gündüzleri ağaç dallarında dinlenir, gece faaliyet gösterir. Nebati (bitkisel) ve hayvansal gıdalarla beslenirler. En küçük türleri fare büyüklüğündedir. Kedi makilerin gündüzleri besin aramak için yerde dolaştıkları olsa da, bu sabah ve akşam serinliğinde olur. Ağaç kovukları veya ağaç dalları arasında yuva kuran lemurlar, yerde yuva yapmaz. Hatta kedi maki, hiçbir zaman yuva yapmaz; yüksek ağaç dallarına sarılarak uyur.
Makilerin en çok bilineni çoğu fare büyüklüğünde olan cüce makilerdir. Genellikle 60 gr ağırlığındadırlar. Kuyruğu ile beraber 13 cm olanları vardır. En çok Güneybatı Madagaskar’da yaşayan cüce makilerin bazıları ağaç dalları arasında kuş yuvasına benzer yuva kurarlar. Bir kısmı ise ağaç kovuklarında barınırlar. Erkekler, üreme mevsimlerinin dışında yalnız yaşarlar. Dişiler 10-15 bireylik gruplar halinde bir arada bulunurlar. Ağustos ayına rastlayan çiftleşme dönemlerinde, erkekler yuvalarını paylaşırlar. İki aylık gebelik dönemi sonunda altı gram ağırlığında bir ila iki yavru doğururlar. Yavrular ortak yuvada büyütülür. Üç ila dört ay sonunda erginlerin boyuna ulaşırlar. Yıl sonunda da erginleşirler. Geceleri besin aramak için daldan dala ustaca sıçrarlar.
Madagaskar’ın güney kısımlarında yaşayan kuyrukları 40-50 cm’yi bulan kedi makiler, 35 cm uzunluktadır. Gözlerinin ve ağızlarının etrafı siyahtır. Yerde gezinirken siyah-beyaz halkalı kuyruklarını yukarı kaldırırlar. Kedi miyavlamasına benzer sesler çıkaran kedi makiler, çoğunlukla bitkisel besinlerle beslenirler. Ağaçtan ağaca rahatça sıçrayan bu türün kulakları oldukça büyüktür.
Gri-kahverengi tüylü Mongos makileri kedi büyüklüğündedir. Madagaskar’ın kuzeybatı kısımlarında gruplar halinde yaşarlar.