Kalın ve dolgun, çekici dudaklara sahip olmak istiyorsunuz. Veya dudaklarınızın görüntüsünü düzeltmek… Dudak dolgunlaştırmak için bir çok yeni yöntem uygulanıyor. Bu yöntemler aynı zamanda dudak çevresindeki ince çizgileri ve kırışıklıkları da gideriyor. Enjeksiyon veya implantasyonlar doğal görünümünüzü iyileştirebilir. Önemli olan bu konuda size en uygun yöntemin belirlenmesi...


Ben doğru bir aday mıyım?
Dudaklarınızı dolgunlaştırma kararı almadan ve doğru yöntemi belirlemeden önce bu prosedür için hazır ve uygun olup olmadığınıza bilmeniz gerekiyor. Öncelikle genel sağlık durumunuzun iyi olması çok önemli.


Ayrıca, aşağıdaki koşullardan herhangi biri sizin için geçerliyse işlemi ertelemeniz veya tamamen vazgeçmeniz lazım. Bu durumlarda doktorunuzla iletişime geçip doğru hareket planınızı belirlemelisiniz.


Dudaklarınızda uçuk varsa,


Diabet veya Lupus hastasıysanız,


Dudaklarınızda herhangi bir yaralanma izi varsa,


Kan pıhtılaşması sorunu yaşıyorsanız...


Her cerrahi müdahalede olduğu gibi dudak dolgunlaştırma da ciddi bir prosedürdür ve sorumluluk gerektirir. Bu yazıda belirttiğimiz yöntemler size sadece yol göstermeli, doktorunuzun tavsiyelerinin yerini almamalıdır. Ayrıca, yine her cerrahi müdahale öncesinde olduğu gibi eğer herhangi bir alerjiniz varsa mutlaka doktorunuza söyleyin. Kullanmakta olduğunuz ilaçlar ve sağlık geçmişiniz de gözönünde bulundurulmalıdır.


Enjeksiyonlar:
Lokal anesteziyle (direk dudağa uygulanan ağrı kesiciler) bölge uyuşturulur. Bu işlem doktorunuzun ofisinde, hastanede yatmanızı gerektirmeyecek şekilde yapılabilir. Enjeksiyon maddelerinin içinde kolajen en popüleridir. Direk dudağa şırıngalanır. Alerjik reaksiyon riski taşıdığı için önce test edilmesi tavsiye edilir. Dolgunluk maalesef geçici; dört hafta ila 3 aya kadar sürebiliyor. Bir diğer popüler metot kendi vücudunuzdan alınan yağ hücrelerinin dudaklara enjekte edilmesidir. Yağ genelde fazlalıkların bulunduğu kalça veya karın bölgesinden alınır. Alerji riski taşımaz ve kalıcı sonuçlar elde edilebilir. Yağ, cerrahi müdahele ile de yerleştirilebilir. Restylane, hayvansal hammade içermeyen ve cilt tarafından üretilen bir şeker molekülüdür. İnsanlarda doğal olarak bulunan Hyalurik asidini içerdiği için alerji riski yoktur ve vücut enjeksiyon yapıldıktan altı ay sonra Restylane’ı kendi kendine yok eder. Dezavantajı ancak altı yedi ay sürmesidir.


Enjeksiyon uygulaması için uygun görülen diğer dolgu maddeleri arasında Dermalojen, Hylaform ve Artecoll’u sayabiliriz. Bünyenize, sağlık durumunuza, alerjik geçmişinize ve sonucun ne kadar kalıcı olmasını istediğinize bağlı olarak en doğru maddeye doktorunuzla birlikte karar verebilirsiniz.


Dolgu ve cerrahi yöntemler:
Genelde lokal anesteziyle yapılır. Doktorunuz ofisinde veya bir klinikte gerçekleştirilebilir ve birkaç saat sürer. AlloDerm, bağışlanmış dermal insan dokusudur. Vücut tarafından kabul edilmeme veya enfeksiyon riski yoktur. AlloDerm dolgu maddesi olarak kullanıldığında kişinin kendi dokusu ve hücrelerin doğal yapılanmasıyla dudakta arzu edilen etkiye ulaşılır. Dudağın iç bölgesine yapılan küçük kesiklerin içine doldurulur. Sonuç geçicidir ama 12 aya kadar dayanır. Yağ grefti yönteminde yine kendi vücudunuzdan alınan yağ dokusu bu sefer cerrahi yöntemle dudaklarınıza yerleştirilir. Kalıcı sonuçlar elde etmek mümkün olsa da sonuçlar kişiye göre değişim gösterebilir. Çünkü yağın vücut tarafından emilme ihtimali var. Gore-Tex, Soft Form gibi tescilli dolgu maddeleri sentetik oldukları için alerji riski taşır ancak sonuçlar kalıcıdır.


Ne kadar sürede toparlanırım?
Herhangi bir prosedür sonrası iyileşme ve toparlanma süreci uygulanan tekniğin yanı sıra sizin yaşam tarzınıza da bağlıdır.


Eğer enjeksiyon yaptırdıysanız iyileşmeniz sadece 2 gün sürebilir. Eğer dolgu veya cerrahi müdahale yöntemini seçtiyseniz toparlanmak için iki haftaya ihtiyacınız olabilir.


Sigara içiyorsanız müdahele öncesinde en azından bir süreliğine sizden sigara içmemeniz istenebilir. Ayrıca almamanız gereken ilaçlar konusunda mutlaka bilgi alın.


Riskleri nedir?
Alerji riski (dolgu veya enjeksiyon maddesine, veya anesteziye) dışında kanamalar veya dolgu maddesinin dudak içinde sertleşmesi durumu yaşanabilir. Böyle bir durumda madde mutlaka çıkartılır. Enfeksiyon riski de oldukça önemli bir unsur.