Yaşlandıkça kendini yer çekimine teslim eden vücudumuzda sarkmalar ve gevşemeler gerçekleşir. Hiç kuşkusuz en sevimsiz olanı, göz yapısına bağlı olarak gelişen göz kapağı düşüklüğü, şişliği ve sarkmasıdır.

Ancak estetik dünyası bu problemi de çözüme ulaştıracak bir müdahale öneriyor: Göz kapağı estetiği!

Hangi koşullarda göz kapağı estetiği yaptırılabilir?
Sarkık, fazladan deri göz kapaklarınızın doğal hareketlerini engelliyorsa veya göz kapaklarında yüzünüze ve bakışlarınıza yorgun bir ifade veren şişlikler bulunuyorsa göz kapağı estetiği yaptırmak için uygun bir aday olduğunuzu söyleyebiliriz.
Bazı durumlarda istenilen sonuca ulaşmak için başka prosedürlere de ihtiyaç duyulur. Mesela, göz kapağındaki gevşeklikle birlikte kaşlarda düşme varsa alın bölgesinin hafif kaldırılması gerekir.
Kazayağının düzeltilmesi için Botox, kimyasal soyma işlemi veya lazer gereklidir.
Gözlerin altındaki halkalar için Hyalurik asit veya yağ gibi dolgu maddeleri, renk açıcılar kullanılabilir. Doktorunuz, göz çevresindeki hasarı onarmak ve istediğiniz sonuçlara ulaşmanız adına size yol gösterecek, hangi müdahalelere ihtiyacınız olduğunu söyleyecektir.

Doktorla ilk randevu
Doktorla ilk görüşmenizde ona gözlerinizde sizi rahatsız eden bölgeleri, nasıl bir sonuca ulaşmak istediğinizi açıkça belirtin. Böylelikle sizin için en uygun tedavi yöntemine karar verebilir, sonuçlar konusunda beklentileriniz belirleyebilirsiniz. Doktorunuzla mutlaka sağlık geçmişinizi; daha önce geçirdiğiniz ameliyatları ve varsa şu an almakta olduğunuz ilaçları konuşun. Yüksek tansiyon, tiroit problemleri, diyabet gibi hastalıklar kesinlikle masaya yatırılmalıdır çünkü ameliyatla birlikte bu sağlık problemleri tekrar gündeme gelebilir, kötüleşebilir. Alerjiniz varsa, özellikle de gözlerinizi etkileyen bir durum söz konusuysa bunu mutlaka doktorunuza söyleyin.

Ameliyat nasıl yapılıyor?
Ameliyatın zorluğu göz kapağı bölgesindeki sarkıklığın dercesine, kaşların pozisyonuna ve gözleri çevreleyen kasların durumuna bağlıdır. Bireysel özellikler nedeniyle herkeste aynı sonuçların alınması beklenemez. Göz kapağı ameliyatında yapılan kesik göz kapağının doğal katlanıp açılma bölgesinin altında kalır ve gözlerin dış köşelerinden çok az dışarıya doğru uzar. Bu şekilde yapılan kesikler fazladan derinin ve yağ dokularının kolaylıkla alınmasını sağlar. Kesik gözün doğal yapısını takip ettiği için fazla belli olmayacaktır.

Riskler
Göz kapağı estetiğinin taşıdığı riskler arasında; Hematoma (cildin altında kan toplanması), iltihap, yaralanma ve izler, alerjik reaksiyonlar ve tahminsizlik nedeniyle yinelenen ameliyatlar bulunuyor…
Ameliyat sonrası gözlerde kuruluk veya iritasyon olabilir. Ayrıca göz kapağında fonksiyon bozukluğu da gözlemlenebilir, bu da yeni bir müdahale gerektirir.

İyileşme süreci
Ameliyat sonrası iyileşme sürecinin kişiden kişiye değişim gösterdiğini unutmayın. Müdahaleden birkaç gün sonra başınız yukarda kalacak şekilde dinlenmelisiniz. Doktorunuz göz kapaklarınıza soğuk kompres uygulamanızı isteyebilir. Ayrıca göz çevresinde gerginlik ve biraz rahatsızlık hissetmeniz olası. Bu durumda doktorunuzun önereceği, ağız yoluyla alınan ilaçlar size iyi gelecektir. İlk 48 saat hastalarda farklı seviyelerde şişlikler gözlemlenir. Bu şişlikler bazen sadece bir hafta içinde geçebilir. İlk hafta geçtikten sonra makyaj yapabilir hale gelirsiniz. Dikişler de genelde bir hafta içinde alınır.

Ameliyattan birkaç gün sonrasına kadar etrafı hafif bulanık görebilirsiniz. Ayrıca gözlerde yaşarma veya kuruluk da nüksedebilir. Rahatlamak için göz damlalarından faydalanabilirsiniz. Ayrıca koyu camlı güneş gözlüklerine de gözlerinizi dış etkenlerden korumak için ihtiyacınız olacak.

Ve sonuçlar…
Göz kapağı estetiği yaptırdıktan sonra çok daha dinlenmiş ve tazelenmiş göründüğünüzü fark edeceksiniz. Bakışlarınız daha uyanık ve aydınlık olacaktır. İyileşme süreci yavaş olduğu için sonuçları görmek için en az birkaç hafta beklemeniz gerekiyor. Kesik izleri birkaç ay içinde silikleşecek, çoğunlukla kaybolacaktır. Göz kapağı estetiğinin sonuçları genelde çok uzun vadelidir, ancak genler ve yaşam koşulları bu süreyi etkileyebilir.

Her ne kadar sonuçlar kalıcı olsa da cilt yaşlanmaya devam ettiği için göz çevresinde gevşeklik ve ince çizgiler tekrar oluşabilir. Alın bölgesindeki hafif gevşemeler kaşların düşmesine ve göz kapaklarının da bu nedenle sarkmasına yol açabilir. Bu durumda düzeltmeler yapılabilir. Yaşlanma sürecine rağmen hastaların estetik sonrası yıllar boyunca görünümlerinden memnun oldukları gözlemlenmiştir.