SİNEK KUŞLARI ORTALAMA 6 GRAM AĞIRLIK, 90 KM HIZ, DAKİKADA 1260 DEFA ATAN KALP, İKİ AYRI DENGE ORGANI, HANGİ ÇİÇEKTEN NEKTAR ALDIĞINI HİÇ UNUTMAYAN VE NEKTAR DOLUM SÜRELERİNİ HESAPLAYABİLEN MÜKEMMEL BİR HAFIZA, MANEVRA KABİLİYETİ, SANİYEDE 80 KEZ KANAT ÇIRPMASI İLE MÜKEMMEL SİSTEMLERLE YARATILMIŞ BİR CANLIDIR.

Hızı ve manevra kabiliyetiyle dikkat çeken sinek kuşu çok yüksek bir performansa sahiptir.Gösterişli bir tüy yapısına sahip bu küçük kuşun üç yüzden fazla türü vardır ve bazıların boyu sadece yetişkin bir kişinin serçe parmağı kadardır.

Sinek kuşunun en bilinen özelliği çok hızlı kanat çırpması ve üstün manevra kabiliyetidir. Sinek kuşu saniyede 50-80 defa kanat çırpabilir. Bu hızı, sinek kuşu ufacık bedeni ile nasıl olup da yakalamaktadır? Organları bu hıza nasıl dayanmakta, sinek kuşu bu kadar enerjiyi nereden bulmaktadır?

Üstelik sinek kuşu havada asılı kalabilir ve saatte 90 kilometreyi aşan bir hızı yakalayabilir. Ayrıca sırt üstü ve yan durarak uçma, inişe geçmişken U dönüşü ile tekrar yükselerek pike yapma gibi farklı yeteneklere de sahiptir. Sinek kuşları diğer kuşlardan farklı bir ucuz tarzına sahiptir. Kanatlarını sekiz şeklinde bir hareketle titreştirirler.

Dakika da 1260 Kez Çarpan Kalp

Yeryüzünde hayvanlar aleminde böceklerden sonra uçarken en hızlı vücut metabolizmasına sahip olacak şekilde yaratılmış canlılar sinek kuşlardır. Parmak ucu kadar olan bu kuş tam bir yaratılış delilidir. Saniye 80 defa kanat çırpıyor ve kalbi ise uçuş anından dakikada 1260 defa atıyor. Sinek kuşu böylesine hareketli ve hızlı bir yaşam sürdürürken büyük miktarda enerji ihtiyacı duyar elbet. Vancouver Sun'da çıkan bir makalede sinek kuşlarının çok fazla enerji gerektiren uçuş tekniklerini kullanırken ne kadar kalori yaktıkları hesaplanmış. Sinek kuşunun bir günde tükettiği enerji miktarına anlaşılır bir örnek verirsek, bu sayı bir insanın günde 1300 hamburgerin vereceği kaloriyi yakması anlamına geliyor. Boylarına göre bir jetten daha fazla enerji harcarlar. Aynı makalede kuş uzmanı John Morton onların enerji seviyesinde güç sarf etseydik kalplerimiz dakika da 1260 kez çarpar vücut ısımız 3850 derece yükselir ve alev alev yanardık diyor.

Tüm bu etkinlikler sinek kuşunun alev topuna dönüşmesine neden olmaz, hatta sinek kuşunun vücudu bunca harekete karşı yıpranmaz. Öyle ki diğer kuşlar altı sene kadar yaşarken sinek kuşunun ömrü 10 seneye yaklaşır.

Kısa Sürede Yüksek Enerji Temin Eden Müthiş Beslenme Sistemi

Sinek kuşunun tempolu yaşam biçimine uygun kusursuz bir tasarımı vardır ve bu tasarım Allah'ın üstün yaratılış delillerindendir. Tüm canlıların rızkını veren Yüce Allah sinek kuşuna bu yoğun tempoyu kaldırabilmesi için muhteşem bir beslenme yolu öğretmiştir.

Bu kuşların hayret verici özelliklerinden bir tanesi nektar içme yöntemleridir. Kuş ihtiyaç duyduğu yakıtı çiçeklerden nektar biçiminde alır. Allah sinek kuşlarına nektarı alabilmeleri için çiçeğin içine kadar girebilen iğne gibi bir gaga vermiştir. Eğer çiçeğin tacı çok uzunsa kuş, nektara ulaşabilmek için tacı deler. Ayrıca sinek kuşunun dili de özel olarak tasarlanmıştır. Nektarı alabilmek için iki oluk yapabilecek şekilde kenarlarından kıvrılmaya müsait bir yapıdadır. Uçları çatal şeklinde olan dilleri sıvı içerisine girdikten sonra hem sağ hem de soldaki parçaları birbirinden bağımsız şekilde boylamasına kıvrılarak birer boru şeklini alıyor ve böylece sıvıyı içine hapsediyor. İçi nektar dolu olan dilini gagasının içine çekerek nektarı midesini indiren kuş saniyede 13 kere tekrar edebildiği bu teknikle kısa sürede bu teknikle büyük miktarda nektar içmeyi başarabilir ve kuş bu şekilde ihtiyaç duyduğu yakıtı çok kısa sürede temin edebilir.

Sinek Kuşu Uçuş İçin Tasarlanmıştır

Sinek kuşlarının uçuş şekilleri aerodinamik açıdan incelendiğinde ağırlıklarının % 75' inin kanatlarının aşağı hareketleriyle %25'ini yukarı hareketleriyle kaldırdıkları tespit edilmiştir. Harika yaratılmış bu kuşa saniyede 27.3 metre hızla aşağı doğru inerken maruz kaldığı yer çekimi ivmesinin 9 katına dayanabilme özelliği bahşedilmiştir. Unutmayalım ki normal bir insan yer çekimi ivmesinin en fazla 4-5 katıdır.

Sinek kuşu eşsiz tasarımı sayesinde farklı şekilde kanat çırpmaktadır. Bu kanat sayesinde çiçeği delebilmekte, çiçekteki nektarı alana kadar havada asılı biçimde kalabilmekte ve gagasını çiçekten çıkarmak için sırt üstü uçabilmektedir ve bu sayede yeterli besin de depolayabilmektedir. Sinek kuşu çiçekle karşılaştığında aniden durur ve bedeni yaklaşık 45 derecelik bir açıyla eğik hale getirir. Bu durumda kanatlarını aşağı yukarı değil ileri geri çırpar. Sinek kuşunun kanatları omuzdan itibaren tüm yönlere dönebilir.

Kuş havada asılı dururken her kanat çırpışı 8 sayısına benzer bir figür çizerek titreştiriler. Bu titreşim hem aşağı hem de yukarı hareket sırasında kaldırma kuvveti oluşturur. Sinek kuşunun kanat çırpışı o kadar hızlıdır ki insan gözüyle görülmez, bulanık bir görüntü oluşur. Kuşun güçlü göğüs kasları bunun için özel olarak tasarlanmıştır. Bu yüzden göğüs kasları vücudunun toplam ağırlığının üçte birini oluşturur. Görüldüğü gibi sinek kuşunun yapısı her yönde bilinçli bir tasarıma işaret eder.

En küçük göçmen kuş olarak bilinen arı sinek kuşlarının ağırlığı 1.8 gr dır. Sinek kuşlarının ortalama ağırlığı ise 3.2 gramdır. Bu ağırlıklarına rağmen her yol 6000 km' den fazla yol katederler. Göç esnasından oldukça fazla enerjiye ihtiyaç duymalarına rağmen 800 km uzunluğundaki Meksika körfezini hiç durmadan geçebildikleri gözlenmiştir. Bunu yapabilmeleri için göç dönemleri öncesinde diğer göçebe kuşlarda olduğu gibi sinek kuşları da yakıt olarak kullanılmak üzere vücutlarından yağ depolayabilme, ağırlıklarını %45-50 nispetinde artırma, potansiyel uçuş sürelerini uzatma ve her bir atp enerjisini ekonomik kullanma becerileriyle birlikte yaratılmıştır.

Hangi Çiçekten Ne Kadar Nektar Aldığını Hatırlayan Sinek Kuşları

Sürekli beslenmek zorunda olan bu canlılar yüksek enerji ihtiyaçlarını Allah'ın onlara bir nimet olarak verdiği mükemmel hafızaları sayesinde gereksiz zaman ve çaba harcamadan rahatlıkla giderirler. Sinek kuşları çok hızlı sarf ettiği enerjiyi aynı şekilde telafi etme konusunda bir uzmandırlar. Bu başarısında beslenmesinin zamanla olan yakın ilişkisi önemli rol oynar. Günlük olarak toplam ağırlıklarından daha fazla besin tükettikleri için her gün yüzlerce çiçeği ziyaret ederler. Beslenirken nektarsız çiçeklere yönelerek vakit ve enerji kaybetmemeleri çok önemlidir. Allah sinek kuşlarının bu hayati ihtiyaçlarına karşılık mucizevi bir özellik yaratmıştır. Parmak ucundan biraz daha büyük olan bu canlılar ne zaman ve hangi çiçeklerden nektar aldıklarını hatırlaya bilmektedirler. Bu sonuca İngiliz ve Kanadalı bilim adamları Kanada'nın Rocheuses dağlarında 3 tane erkek sinek kuşunun 8 yapay çiçekten beslenme zamanını inceleyerek ulaşmışlardır. 8 yapay çiçekten 4'üne 10 dakika, diğer 4'üne ise 20 dakika arayla nektar konulmuştur. Sinek kuşlarının 10 dakika arayla nektar konulan çiçeklere 10 dakika sonra, 20 dakika arayla nektar konulan çiçeklere ise 20 dakika sonra geldiklerini gözlenmiştir.

Sürekli beslenmek zorunda olan bu canlılar yüksek enerji ihtiyaçlarını Allah'ın onlara bir nimet olarak verdiği mükemmel hafızaları sayesinde gereksiz zaman ve çaba harcamadan rahatlıkla giderirler. Günde yüzlerce çiçekten nektar almalarına rağmen hangi çiçeği daha önce ziyaret ettiklerini hatırlar ve tekrar aynı çiçeklere yönelmezler. Belli bir zaman geçtikten sonra çiçekler nektarlarını yeniler. Sinek kuşları için kuru çiçekleri ziyaret ederek vakit kaybetmemek çok önemlidir Özellikle yapısal olarak diğer çiçeklere göre daha fazla miktarda nektara sahip olan çiçekleri hatırlamak bu kuşlar için daha verimlidir.

Kanada'nın Alberta eyaletindeki Lethbridge Üniversitesinden Profesör Andrew Hurly sinek kuşlarının çiçeklerin tekrar eden nektar dolum zamanlarını öğrendikleri ve böylece kuru olan bir çiçeğe asla gitmediklerini belirlemiştir. Araştırması bu kuşların en az sekiz çiçeğin zamanlamasını hatırlama yeteneğine sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Hurly sinek kuşlarının beyinlerinde sekiz ayrı durak zamanı varmış gibi hareket eder yorumunda bulunmuştur.

Sinek kuşunun bu inanılmaz akıl performansı ile karşılaşan Hurly benzer bir araştırmayı sınıfındaki öğrenciler arasında karar vermiştir. Araştırmanın sonucunda şu yorumda bulunmuştur. Nektar yerine onlara şeker verdim. Benim öğrencilerimin beyinleri bir sinek kuşuna kıyasla 7.000 kez daha büyük olmasına rağmen, onlar bu küçük kuşla aynı performansı gösteremediler ve şeker verme dakikalarını hatırlamada güçlük çektiler.

Burada anlatılmakta olan canlının 3 gram ağırlığında ve insan beyninden 7 bin kat küçük bir beyne sahip olduğu unutulmamalıdır.

3 gram ağırlığında olan beyni, insan beyninden 7 bin kat küçük olan bu kuş pek çok çiçeğin nektar dolum dakikalarını hatırlayabilmektedir. Bu küçük canlı böyle olağanüstü bir olayı nasıl başarmaktadır? İnsan beyninin hatırlamakta güçlük çektiği bir işlemi hatasız bir biçimde nasıl yerine getirebilmektedir? Evrimciler bu gibi sorulara mutasyon iddialarıyla cevap verememektedirler.

Peki bir kuş yüksek metabolizması nedeniyle enerjisini gereksiz yere harcarsa, ölebileceğini düşünebilir mi? Sonrasından buna çözüm olarak mükemmel bir hafıza geliştirmeye karar verebilir mi? Bu minik kuşun çiçeklerin biten nektarlarının bir süre sonra tekrar dolduğunu nereden bilmektedir? Kolunda alarmlı bir saat varmış gibi tam dakikası dakikasına çiçeklerin nektar dolum saatlerini nasıl tespit etmektedir? Ona bu uzmanlığı öğreten kimdir. Tüm canlıların evrimle tesadüflerle var olduğunu iddaa eden evrimciler bu sorulara da asla cevap veremezler. Çünkü bu soruları evrim teorisinin mekanizmalarının hiçbiri cevaplayamaz. Allah sonsuz güç sahibidir. Dilediği varlığa dilediği özelliği verir. Beyni bir gramdan az olan canlıya hafıza yeteneği verebilir. Allah yarattığı her canlıya ihtiyacı olan rızkı da vermektedir.