Kabakgiller familyasından, meyvası sebze olarak kullanılan, otsu bir bitki cinsidir. Kökü saçak şeklindedir. Gövdesi sürüngen, köşeli, ince ve çok uzundur. Üzerinde sert ve kısa tüyler bulunur. Yaprakları büyük, kaba, tüylü; çiçekleri sarıdır. Meyvesi, etli ve suludur. İçinde kabak çekirdeği denilen pek çok tohum vardır.Sarı renkte çiçekler açan sürüngen bir bitki olan kabak oldukça besleyicidir. Özellikle B1 ve C vitaminleri ile potasyum ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Ayrıca, bitkisel protein, nişasta ve çinko içerir. Kabak lif açısından da zengin bir besindir.
Faydası :
* İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir.
* Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler.
* Prostattan doğan şikayetleri giderir.
* Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir.
* Basuru olanlar için faydalıdır.
* Yüksek tansiyonu düşürür.
* Sinirleri yatıştırır.
* Kan yapar.
* Cinsel gücü ve doğurganlığı arttırır.
* Zihin açar.turkeyarena.com
* Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser.
* Helvacıkabağının çekirdekleri bağırsak kurtlarının düşmesine yardımcı olur.
* Özellikle yüksek potasyum muhtevası, yüksek tansiyonu ve çeşitli nörolojik hastalıkları olan hastalar için önem arz etmektedir.
* Çeşitli mantarların çoğalmasını engelleyici tesiri vardır.
* Şeker hastalarına faydalı olduğu, kan şekerini düşürücü tesiri olduğu saptanmıştır.
* Lapası dıştan tatbik edilecek olursa boğaz ağrılarını ve kadınlarda görülen akıntıyı keser.