Bademcik ve Burun Eti (Lenf Bezi);
Bademcikler ve lenf bezleri girtlaktaki lenf, topaklaridir. Bademcikler agizin gerisinde, lenf bezleri ise girtlagin en üstündedirler. Her ikisi de vücuttaki enfeksiyonlari filitre eder. Bunlar özellikle 3 yasina kadar çok yararlidirlar. Ergenlige yaklastikça burun etleri (lenf bezleri) hemen hemen yok olurlar ve bademcikler de findik büyüklügüne inerler.

Çogunlukla 3 yasindan sonra çocuklarda (ve bazen de yetiskinlerde) bademcik iltihabi rahatsizligi görülür. Arada bir bademcikler siser ve çocugun sesi genizden gelir. Bu bezler sik sik iltihaplanirsa (yilda 3, 4 kez ve ciddi sekilde) doktorunuz ameliyat önerebilir.

Eskiden hemen hemen her çocugun bademcikleri ve burun etleri aldirilirdi. Antibiyotiklerin kesfi ile bademcik iltihabi daha kolay tedavi edilir hale geldi. Fakat, çok ender durumlarda bademcikler öylesine sisebilir ki nefes alma ve yutmayi engelleyebilir. Hatta, burnun arkasi ve östaki borusu sismis burun etleriyle tikanabilir ve ortak kulak iltihabina neden olur. Bademcik ve burun eti ameliyatlari basit müdahalelerdir ve bunlar kolayca çikartilabilir. Bademcikler tekrar büyümez ama burun etleri yeniden gelisebilir, fakat tekrar sorun haline gelmeleri çok enderdir. Ameliyat sonrasinda çocugunuz bir kaç saat veya en çok 12 gün hastanede kalir ve siddetli bogaz agrisi ve acisi birkaç gün daha sürer. Bu ameliyatlar bogaz enfeksiyonlarini kökünden çözümleyemezler. Bademcik iltihabina neden olan bakteriler (genelde streptokok) bogazi da iltihaplandirabilir. Gene de bu ameliyatlardan sonra bogaz iltihaplari çok seyreklesir.