Burun tikanikligi, nefes almada zorluk çekme insanligin en eski sikayetlerinden biridir. Bazilari için bu çok önemli olmasa bile kimileri bu sikayetlerden dolayi çok zorluk çeker. Doktorlar burun tikaniklarinin nedenlerini dört bölümde inceler ve bunlar arasinda bazen benzer noktalarda olabilmektedir. Özellikle sikayetlerine birden fazla seyin neden oldugu hastalarda bu ortak noktalar artmaktadir.

YAPISAL NEDENLER
Bu sinif içinde burnun ve ince bir kikirdaktan olusan ve burnu iki ayri bölüme ayiran burun septumunun bozukluklari incelenir. Bu bozukluklar genellikle insanin hayatinda geçirdigi herhangi bir kaza sonucu olusmaktadir. Kaza çocukluk çaginda olmus olabilecegi gibi unutulmus bile olabilir. Yeni dogan bebeklerin yüzde yedisinde dogum esnasinda burun zedelenmesi olabilmektedir.

Su bir gerçektir ki insan, hayati boyunca en az bir kere burnunu bir yere çarpar. Bu nedenlerden dolayi burun deformiteleri ve septum deviasyonlari çok sik görülen nedenlerdir. Eger bunlar soluk almayi güçlestirirse cerrahi olarak düzeltilebilir.

Çocuklarda en sik rastlanan burun tikanikligi nedeni geniz etinin büyümesidir. Bu bademcige benzeyen ve damagin gerisinde burnun arkasinda yer alan bir dokudur. Bu problemi olan çocuklar geceleri sesli nefes alirlar, hatta horlarlar. Bunun yani sira bu çocuklar sürekli olarak agizlarindan nefes alirlar, yüzlerinde bir mutsuzluk ifadesi vardir. Hatta dislerinde de bozukluklar söz konusu olabilir. Geniz etini almaya yönelik cerrahi girisimler önerilebilir.

Bu kategori içinde yer alan baska nedenler arasinda burun tümörleri ve yabanci cisimler de vardir. Çocuklar küçük parçaciklari burunlarina sokma egilimindedir. Bunlar dügme, çengelli igne, oyuncak parçalari, bezelye ve nohut olabilir. Tek tarafli kötü kokulu akinti hissettiginizde dikkatli olun. Çünkü bu yabanci cisim tarafindan tikali bir burnun uyarisi olabilir. Bu durumda muhakkak bir doktora basvurulmalidir.

ENFEKSIYON
Normal bir insan yilda ortalama bir iki kez soguk alginligi geçirebilir. Bu gençlerde daha fazla, bagisiklik sistemi gelismis yasli kisilerde ise daha azdir. Soguk alginligi virüsler tarafindan olusturulan bir hastaliktir. Bazi virüsler hava yoluyla geçerken çogunlukla el burun yoluyla bulasir.

Virüs bir kere buruna yerlesince vücutta bulunan histamin adinda bir kimyasal maddenin salgilanmasina neden olur. Bu madde sonucunda buruna giden kan miktarinda belirgin bir artis gözlenir. Sonuç olarak burun zarlari siser. Diger taraftan burun zarlarindan sivi salgilanmasi da artar. Antihistaminikler ve dekonjestanlar bu sikayetlerin azaltilmasi için kullanilabilir. Fakat soguk alginligi zaman içinde kendi kendine geçer.

Virüs enfeksiyonlari sirasinda burnun ve sinüslerin bakteri enfeksiyonlarina olan direnci azalir. Bu da soguk alginligi sirasinda neden siklikla burun ve sinüs enfeksiyonu görüldügünü açiklar. Burun akintisi berrak görünümünden sari veya yesile dönerse bu bakteriyel enfeksiyonu gösterir ve muhakkak doktora basvurulmalidir.

Ani sinüs enfeksiyonlarinda burunda tikaniklik, Koyu bir akinti, hangi sinüsün etkilendigine bagli olarak yanaklarda ve üst dislerde, gözler arasinda ve gerisinde veya üzerinde agri ve hassasiyet bulunur. Kronik sinüs enfeksiyonlari agri yapabilirde yapmayabilir de. Fakat burun tikanikligi ve burun akintisi sürekli vardir. Bazi hastalarda sinüslerden polip denilen yapilar gelisir. Hastalik asagi hava yollarina da yayilarak kronik öksürük, bronsit ve astima neden olabilir. Akut sinüzit genellikle antibiyotik tedavisine cevap verir, kronik sinüzit için ise genellikle cerrahi tedavi önerilir.