Belirtileri
- Dis kulak kanalinin kasinmasi
- Kulak agrisi
- Kulakta sari veya yesil sari kötü kokulu cerahat olusmasi
- Basin hareketiyle kulakta agri duyulmasi
- Duyma kaybi.

Yüzücü kulagi (Extemal otitis) dis kulak kanalinin israrli biçimde tahris olmasi ve iltihaplanmasi halidir. Ayrica bir enfeksiyon da bulunabilir. Kanalda cildin kat kat soyulmasi (egzama) gelisebilir. Egzamayi kasirken cilt çatlar ve kulak kanalini bakteri ve mantar istila eder. Kirli suda yüzmek bu hastaligi kapmanin yollarindan biridir. Kulak salgisi kanaldan temizlenmeye kalkisildiginda, cilt tahris olur, kasinir veya yirtilir. Bu da o kisinin en gözde \”aletiyle\” (toka vs.) kulagini daha fazla karistirmasina sebep olur. Bir risk daha da vardir, o da kulak zarini delme olasiligidir. Saç spreyleri ve saç boyalari da kulak kanalini tahris edebilir. Dis otit yüzücü kulagi bazen mantardan kaynaklanir. Aspergillus niger en sik görülen mantardir. Belirtileri, urukkulosisle aynidir, furunkulosis tekrar tekrar çibanlar çikmasi halidir ve kulak kanalindaki bir tüy kesesinin mikrop kapmasiyla baslar. Bu rahatsizlik sik sik tekrar eder Dis otit (yüzücü kulagi) genç yetiskinlerde görülür.

Teshis:
Eger kulaginizda kasinma,kulaginizin içinde pullanma ya da kulak kanalinizda agri varsa, bunlar dis kulak yolu iltihabinin göstergesi olabilir. Çogu kez kulaktan disari dogru sarimsi ya da sarimsi yesil bir akinti olur ve bazen bu akintidan sonra agri hafifler. Eger iltihap ya da dokudaki sisme kulak kanalini tikarsa duymada bir azalma olabilir. Doktorlar otoskop denen bir aletle kulak kanalina bakarak dis kulak yolu iltihabi tanisini koyarlar. Eger iltihap varsa örnek alinarak laboratuvara gönderilebilir. Çogu dis kulak yolu enfeksiyonu rahatsizlik duygusu yaratsa da, uygun tedavi edildiklerinde genellikle tehlikeli degildirler. Bu enfeksiyon, özellikle seker hastalarinda.tedavi edilmezse çevre kemiklere ve kikirdaklara yayilarak hasar verebilir.

Tedavi:
Eger yüzücü kulagi rahatsizliginiz oldugundan süphelenirseniz, doktora gitmeden önce sanciyi geçirecek bazi seyler yapabilirsiniz. Kulaginizin üzerine ilik (sicak degil) bir ufak yastik koymak faydali olur. Aspirin veya baska bir agri kesici de sanciyi azaltir. Teshisten sonra doktorunuzun kulak kanalini bir emme aletiyle veya pamuklu çubukla temizlemesi beklenir. Bu tahrisin ve sancinin geçmesini saglayabilir. Doktor daha sonra çesitli tedavi metodlarindan birini önerebilir. Ekseriyetle kortikosteroidli (kasintiyi durdurmak ve iltihabi azaltmak için) bir kulak damlasi ve bir antibiyotik (enfeksiyon kontrol etmek için) verilir. Bazen agizdan alinan haplar da kullanilabilir, siddetli agri oldugundan agri kesici tavsiye edilir. Iyilesme sirasinda kulaga su kaçmamasina dikkat edilmelidir. 3 veya 4 gün sonra eger gözle görülür bir iyilesme olmazsa, doktorunuz agizdan alinmak üzere antibiyotik verebilir. Eneksiyona neden olan organizma laboratuvar testleriyle belirlenmisse, özellikle onu etkileyecek antibiyotik seçilir. Dis kulak iltihabi (yüzücü kulagi) mantardan kaynaklaniyorsa sülanilamid tozu serpilerek urunkolisisden kaynaklaniyorsa, agizdan alinan veya kulak damlasi seklinde verilen antibiyotikle tedavi edilir, özellikle neden mantar oldugunda bu durum birçok defa tekrar edebilir.

Önlenmesi:
Dis otit ekseriyetle önlenebilir. Pis suda yüzmeyin. Banyodan ve yüzmeden sonra kulaklarinizi kurutun. Kulak kanalinin rutubetli olmasi enfeksiyon kapmasini kolaylastirir. Saçinizi boyarken veya saç spreyi kullanirken kulak deliklerinizi kuzu yününden ufak toplarla kuaginizi kapayin. Bunlar suyu geçirmez.